Трагичният инцидент на площадката на филма "Rust", при който Алек Болдуин стреля по погрешка с боен патрон по операторката Халина Хътчинс, предизвика призиви за промяна в правилата за безопасност на Холивуд.

Оръжието на Болдуин му е подадено от асистент-режисьора на филма Дейв Холс, който го е взел от количката с общо три пистолета, приготвена от оръжейника Хана Гутиерес.

Холс е взел едно от оръжията и го е внесъл в дървена постройка, в която е трябвало да се заснеме следващата сцена. Предал го е на актьора и му е казал, че е "безопасно", без сам да подозира, че е заредено с бойни патрони.

Каскадьорът Тони Давидов коментира пред bTV, че правилото на снимачните площадки е никой освен оръжейника да няма достъп до оръжията.

Когато пистолетът се дава в ръцете на актьора, това трябва да се направи именно от оръжейника. Не е ясно защо тази процедура е нарушена при "Rust". Актьорът не е длъжен да проверява какво има в оръжието, защото самото предаване би трябвало да включва кратък инструктаж - обяснение, че то е заредено и че в затвора вече има патрон.

Преди снимачния ден също се провежда среща по безопасността - координаторите и оръжейниците предупреждават участниците какво предстои, срещат се с актьорите, за да им обяснят как се стреля.

Давидов посочи още, че при кадри със стрелба срещу камерата обикновено се поставя защитна преграда между актьора и оператора, или камерата се оставя без човек зад нея.

Използването на истински оръжия на снимачните площадки е редовна практика, но те би трябвало да се зареждат с патрони без куршум.

Алек Болдуин стреля по погрешка, докато снима филм: Операторката е починала, режисьорът е ранен Алек Болдуин стреля по погрешка, докато снима филм: Операторката е починала, режисьорът е ранен

В тях има барутен заряд, който създава визуален и звуков ефект при изстрелване, но без потенциално смъртоносния си елемент. Употребата на газово оръжие от близко разстояние също може да е фатално опасно - през 1984 г. по този начин загива актьорът Джон-Ерик Хексъм.

Най-известният подобен случай е със смъртта на Брандън Лий на снимачната площадка на "Гарванът" през март 1993 г. Тогава 28-годишният син на Брус Лий загива при фатален изстрел от реквизитно оръжие.

Семейството на Лий реагира веднага след новината за инцидента с Алек Болдуин.

"Съществуват правила, които трябва да се спазват. Няма причина, поради която подобно нещо да се случи. Съчувствам на Алек Болдуин, съчувствам му заради усилията, които ще са му нужни за осмислянето на всичко това и за намирането на успокоение. Още повече съчувствам на семейството на Халина Хътчинс. Целият им свят се обърна с главата надолу", казва сестрата на покойния Брандън Лий - Шанън - пред Hollywood Reporter.

Тя призовава студиата да въведат забрана за ползването на истински оръжия по време на снимки.

"Мисля, че във време, в което са възможни всякакви специални ефекти и технологии, няма никаква причин да се използват реквизитни оръжия, които биха могли да изстрелят куршум. Това не е необходимо, и бих искала да видя промяна в цялата индустрия", казва тя.

Екипът на полицейския сериал "The Rookie" с Нейтън Филиън вече въведе това правило при снимки: "От днес нататък всички огнестрелни оръжия на площадката ще бъдат заменени с еърсофт-пистолети, като ще се добавят компютърно генерирани ефекти при изстрелването. Повече няма да има бойни оръжия в сериала. Безопасността на актьорите и екипа ни е твърде важна. Всеки потенциален риск е прекомерен", се казва в съобщение на шоурънъра Алекси Хоули.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024