Трагичният инцидент на площадката на филма "Rust", при който Алек Болдуин стреля по погрешка с боен патрон по операторката Халина Хътчинс, предизвика призиви за промяна в правилата за безопасност на Холивуд.

Оръжието на Болдуин му е подадено от асистент-режисьора на филма Дейв Холс, който го е взел от количката с общо три пистолета, приготвена от оръжейника Хана Гутиерес.

Холс е взел едно от оръжията и го е внесъл в дървена постройка, в която е трябвало да се заснеме следващата сцена. Предал го е на актьора и му е казал, че е "безопасно", без сам да подозира, че е заредено с бойни патрони.

Каскадьорът Тони Давидов коментира пред bTV, че правилото на снимачните площадки е никой освен оръжейника да няма достъп до оръжията.

Когато пистолетът се дава в ръцете на актьора, това трябва да се направи именно от оръжейника. Не е ясно защо тази процедура е нарушена при "Rust". Актьорът не е длъжен да проверява какво има в оръжието, защото самото предаване би трябвало да включва кратък инструктаж - обяснение, че то е заредено и че в затвора вече има патрон.

Преди снимачния ден също се провежда среща по безопасността - координаторите и оръжейниците предупреждават участниците какво предстои, срещат се с актьорите, за да им обяснят как се стреля.

Давидов посочи още, че при кадри със стрелба срещу камерата обикновено се поставя защитна преграда между актьора и оператора, или камерата се оставя без човек зад нея.

Използването на истински оръжия на снимачните площадки е редовна практика, но те би трябвало да се зареждат с патрони без куршум.

Алек Болдуин стреля по погрешка, докато снима филм: Операторката е починала, режисьорът е ранен Алек Болдуин стреля по погрешка, докато снима филм: Операторката е починала, режисьорът е ранен

В тях има барутен заряд, който създава визуален и звуков ефект при изстрелване, но без потенциално смъртоносния си елемент. Употребата на газово оръжие от близко разстояние също може да е фатално опасно - през 1984 г. по този начин загива актьорът Джон-Ерик Хексъм.

Най-известният подобен случай е със смъртта на Брандън Лий на снимачната площадка на "Гарванът" през март 1993 г. Тогава 28-годишният син на Брус Лий загива при фатален изстрел от реквизитно оръжие.

Семейството на Лий реагира веднага след новината за инцидента с Алек Болдуин.

"Съществуват правила, които трябва да се спазват. Няма причина, поради която подобно нещо да се случи. Съчувствам на Алек Болдуин, съчувствам му заради усилията, които ще са му нужни за осмислянето на всичко това и за намирането на успокоение. Още повече съчувствам на семейството на Халина Хътчинс. Целият им свят се обърна с главата надолу", казва сестрата на покойния Брандън Лий - Шанън - пред Hollywood Reporter.

Тя призовава студиата да въведат забрана за ползването на истински оръжия по време на снимки.

"Мисля, че във време, в което са възможни всякакви специални ефекти и технологии, няма никаква причин да се използват реквизитни оръжия, които биха могли да изстрелят куршум. Това не е необходимо, и бих искала да видя промяна в цялата индустрия", казва тя.

Екипът на полицейския сериал "The Rookie" с Нейтън Филиън вече въведе това правило при снимки: "От днес нататък всички огнестрелни оръжия на площадката ще бъдат заменени с еърсофт-пистолети, като ще се добавят компютърно генерирани ефекти при изстрелването. Повече няма да има бойни оръжия в сериала. Безопасността на актьорите и екипа ни е твърде важна. Всеки потенциален риск е прекомерен", се казва в съобщение на шоурънъра Алекси Хоули.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски провел "откровен" разговор с Орбан на "случайна" среща в Аржентина

Размяната на мнения се случва в навечерието на седмица, която може да се окаже решаваща за военните действия в Украйна,

07:53 - 11.12.2023
Важно днес

Депутатите работят извънредно, за да гласуват държавния бюджет за 2024 г.

Депутатите ще проведат извънредно заседание, за да обсъдят държавните финанси за догодина

07:33 - 11.12.2023
Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023