Хора с двойно гражданство ще могат да са депутати и министри, прие правната комисия в НС Снимка: © Screenshot

Хора с двойно гражданство вече ще могат да бъдат депутати и да са част от българското правителство. Това предложение беше прието от комисията по конституционните въпроси в парламента, за която събота се оказа работен ден. На заседание те обсъждаха и гласуваха на второ четене изменения в проекта за промяна на Конституцията.

Председателят на комисията - Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС гласува “против” идеята за министри да могат да бъдат назначавани хора с двойно гражданство. Той аргументира позицията си с това, че няма точни данни за това колко са българите, които притежават такова, както и колко точно българи живеят извън страната. Предложението обаче все пак беше прието с 5 гласа "за" и 4 "против".

Условието, което ще бъде постовено в текста, е избраният за народен представител гражданин да е живял последните 18 месеца в страната. Уседналостта обаче няма да се отнася за министрите.

Депутатите приеха и промяна, свързана с кандидатите за президент, за да уточнят, че те няма да мога да възползват от въведеното изключение за уседналост. Държавен глава може да бъде само гражданин над 40 г., който няма друго гражданство и е живял последните пет години в страната, гласи част от конституционния текст, който одобриха народните представители.

Сред останалите обсъждания по време на заседанието бяха промените в Конституцията, свързани с въвеждането на единствен 5-годишен мандат за главния прокурор и промяна в мандатността на председателите на двете върховни съдилища.

Депутатите приеха на второ четене в основния закон на страната да се запише, че членовете на регулаторните органи се избират от Народното събрание с мнозинство от две трети, когато това е предвидено по закон. Така за избор на регулатори ще са нужни поне 160 гласа.

При поправихте на второ четене правната комисия разшири кръга от хора, от които президентът ще може да избира, за да назначи за служебен премиер. Текстът предвижда държавният глава да избира из между председателя на Народното събрание, омбудсмана или негов заместник, председателя на Висшия касационен съд, управителя или подуправителя на Българската народна банка, председателя или зам.-председателя на Сметната палата.

Очаквайте подробности!


Реформата на Конституцията: Кой какво предлага преди крайния срок?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024