Хоризонтът за европейските стартъпи се стеснява Снимка: © Unsplash

Ситуацията за стартиращите предприятия в Европа се смрачава, а финансирането изглежда ще продължи да намалява. По данни на фирмата за рисков капитал Atomico инвестициите в европейски технологични стартъпи ще се свият с още 39% през тази година, тъй като кризата в сектора продължава.

Прогнозите са, че финансирането за стартиращи предприятия в Европа, подкрепени от рискови фондове, ще намалее от 83 млрд. долара през 2022 г. до 51 млрд. долара през 2023 г. Това до голяма степен се дължи на отдръпването на американските инвеститори, които преди това бяха основен двигател на финансирането в Европа.

Очакванията за продължаващ спад на финансирането на Стария континент идват след тежка година за технологичната индустрия – инвестициите за частни технологични стартъпи в Европа намаляха с 22% до 83 млрд. долара през 2022 г. от 106 млрд. долара през 2021 г., според изчисленията на Atomico, която е известна с подкрепата си за именити играчи като Stripe, Klarna и Graphcore.

Същевременно при фирмите на ранен етап инвестициите са намалели с по-малко, отколкото при тези на по-късен етап. Финансирането за компаниите, които набират средства на кръг под 15 млн. долара, е спаднало до 8,2 млрд. долара през първата половина на 2023 г., в сравнение с 10,3 млрд. долара през същия период преди година. За сметка на това се очаква фирмите на по-късен етап да представляват 93% от общата загуба на инвестиции в размер на 28 млрд. долара между 2022 и 2023 г.

През последната година и половина технологичните фирми са под огромно напрежение, като компаниите са принудени да приоритизират рентабилността пред растежа. Високо оценените преди това акции на технологичните играчи бяха подложени на натиск от глобални фактори, включително пълномащабната инвазия на Русия в Украйна и по-строгата парична политика.

Федералният резерв и други централни банки повишиха лихвените проценти и спряха стимулите от времето на пандемията, за да предотвратят нарастващата инфлация. Това накара инвеститорите да преразгледат позициите си по отношение на губещи технологични компании, чиято стойност обикновено се базира на очакванията за бъдещи парични потоци.

Мрачни времена на хоризонта

Миналата година компаниите претърпяха огромни корекции в посока надолу на цените на акциите си. Шведският гигант „Купи сега, плати по-късно“ Klarna например намали оценката си с 85% до 6,7 млрд.

Atomico заяви, че 20% от рундовете за набиране на рисков капитал през първото тримесечие на 2023 г. са били рундове с понижение, което е 3,6 пъти повече в сравнение със същия период преди година.

Уволненията също са проблем за индустрията. Според доклада през първото тримесечие в Европа са били съкратени 11 100 души, което представлява около 6% от световната технологична индустрия, която пък е освободила 185 000 служители.

„Твърде рано е да се каже дали сега пикът“, каза Том Вехмайер, партньор в Atomico, пред CNBC. „Очакваме, че и през 2023 г. ще се запазят високи нивата на съкращения. Това винаги е неразделна част от естеството на пазарните цикли.“

В същото време обаче се наблюдава бум на основаване на нови компании, в които участват бивши служители на технологични еднорози. Анализът посочва 1406 нови основатели на фирми, които идват от компании, създадени след 2000 г.

Неотдавнашен доклад на компанията за рисков капитал Accel показа, че от технологичните еднорози в Европа и Израел произлизат пет пъти повече стартиращи фирми, тъй като съкращенията в технологичната екосистема на континента са предизвикали рециклиране на таланти.

Изкуственият интелект като светъл лъч

Изкуственият интелект се оказа светъл лъч за индустрията, като стартъпите набраха значителни суми благодарение на засиления интерес от страна на инвеститорите.

През миналата година на стартиращите компании, занимаващи се с генеративен изкуствен интелект, се паднаха 35% от общия обем на инвестициите във фирми, занимаващи се с изкуствен интелект и машинно обучение, което е най-високият дял досега и голям скок в сравнение с дела от 5%, който те заемаха през 2023 г.

Според Вехмайер се намираме в ранния етап на т.нар. суперцикъл на AI. Той изтъкна, че генеративният изкуствен интелект е двигател на „огромна степен на иновации“ и че Европа „има място на масата“.

„Това, което е от решаващо значение, е да създадем такава среда, която да позволи на европейските таланти да реализират този потенциал на следващия суперцикъл.“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024