Хотел вместо гора над Св. Влас: Нова проверка за незаконно строителство

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на изсичането на борова гора край Св. Влас за построяването на нов хотелски комплекс.

Бившият държавен имот е сменил собственика си чрез заменка преди повече от 10 години, като стойността на сделката е над 1,1 млн. лв. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от терена, на който вече е започнало изграждането на няколко сгради, се застъпва със защитена територия от "Натура 2000" в зоната "Емине - Иракли". Според публикация в "Бивол" изваждането от обхвата на екомрежата е започнало със заповед на министър Емил Димитров, като все още не е влязло в сила окончателно.

В момента комплексът е собственост на дружество, контролирано от братя Динко и Йордан Диневи.

"ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ. Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли поземленият имот в зона "Емине-Иракли",.. издадени ли са актовете, предпоставка за законност на строителството", се казва в съобщението на прокуратурата.

ДНСК и МОСВ ще трябва да предоставят документи, които да покажат чия е сосбтвеността и какъв е статутът на земята, има ли предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, съвпада ли строителството с влезли в сила устройствени планове и др.

Министърът на земеделието и главният архитект на Несебър ще трябва да представят всички административни преписки по случая.

Фирмата на братя Диневи разпространи позиция по случая, в която се твърди, че разрешението за жилищно застрояване е дадено още преди те да купят имота, а "РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона".

"Въпросите дали теренът е придобит чрез заменки, трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат „под лупа“ всеки документ", се казва в съобщението им.

Те твърдят, че са "прочели от пресата", че 13,5 декара от терена са част от защитена зона. "Разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", пише в позицията им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

С 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024