Върховната административна прокуратура разпореди проверка на изсичането на борова гора край Св. Влас за построяването на нов хотелски комплекс. 

Бившият държавен имот е сменил собственика си чрез заменка преди повече от 10 години, като стойността на сделката е над 1,1 млн. лв. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от терена, на който вече е започнало изграждането на няколко сгради, се застъпва със защитена територия от "Натура 2000" в зоната "Емине - Иракли". Според публикация в "Бивол" изваждането от обхвата на екомрежата е започнало със заповед на министър Емил Димитров, като все още не е влязло в сила окончателно. 

В момента комплексът е собственост на дружество, контролирано от братя Динко и Йордан Диневи. 

"ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ. Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли поземленият имот в зона "Емине-Иракли",.. издадени ли са актовете, предпоставка за законност на строителството", се казва в съобщението на прокуратурата. 

ДНСК и МОСВ ще трябва да предоставят документи, които да покажат чия е сосбтвеността и какъв е статутът на земята, има ли предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, съвпада ли строителството с влезли в сила устройствени планове и др. 

Министърът на земеделието и главният архитект на Несебър ще трябва да представят всички административни преписки по случая. 

Фирмата на братя Диневи разпространи позиция по случая, в която се твърди, че разрешението за жилищно застрояване е дадено още преди те да купят имота, а "РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона". 

"Въпросите дали теренът е придобит чрез заменки, трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат „под лупа“ всеки документ", се казва в съобщението им. 

Те твърдят, че са "прочели от пресата", че 13,5 декара от терена са част от защитена зона. "Разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", пише в позицията им. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед