Хотел вместо гора над Св. Влас: Нова проверка за незаконно строителство

Върховната административна прокуратура разпореди проверка на изсичането на борова гора край Св. Влас за построяването на нов хотелски комплекс.

Бившият държавен имот е сменил собственика си чрез заменка преди повече от 10 години, като стойността на сделката е над 1,1 млн. лв. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от терена, на който вече е започнало изграждането на няколко сгради, се застъпва със защитена територия от "Натура 2000" в зоната "Емине - Иракли". Според публикация в "Бивол" изваждането от обхвата на екомрежата е започнало със заповед на министър Емил Димитров, като все още не е влязло в сила окончателно.

В момента комплексът е собственост на дружество, контролирано от братя Динко и Йордан Диневи.

"ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ. Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли поземленият имот в зона "Емине-Иракли",.. издадени ли са актовете, предпоставка за законност на строителството", се казва в съобщението на прокуратурата.

ДНСК и МОСВ ще трябва да предоставят документи, които да покажат чия е сосбтвеността и какъв е статутът на земята, има ли предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, съвпада ли строителството с влезли в сила устройствени планове и др.

Министърът на земеделието и главният архитект на Несебър ще трябва да представят всички административни преписки по случая.

Фирмата на братя Диневи разпространи позиция по случая, в която се твърди, че разрешението за жилищно застрояване е дадено още преди те да купят имота, а "РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона".

"Въпросите дали теренът е придобит чрез заменки, трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат „под лупа“ всеки документ", се казва в съобщението им.

Те твърдят, че са "прочели от пресата", че 13,5 декара от терена са част от защитена зона. "Разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", пише в позицията им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024