Върховната административна прокуратура разпореди проверка на изсичането на борова гора край Св. Влас за построяването на нов хотелски комплекс. 

Бившият държавен имот е сменил собственика си чрез заменка преди повече от 10 години, като стойността на сделката е над 1,1 млн. лв. Въпреки че е част от горския фонд, статутът му е променен и получава възможност за строителство. Част от терена, на който вече е започнало изграждането на няколко сгради, се застъпва със защитена територия от "Натура 2000" в зоната "Емине - Иракли". Според публикация в "Бивол" изваждането от обхвата на екомрежата е започнало със заповед на министър Емил Димитров, като все още не е влязло в сила окончателно. 

В момента комплексът е собственост на дружество, контролирано от братя Динко и Йордан Диневи. 

"ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се визира строежът на придобит имот като гора чрез замяна, която впоследствие е призната за несъвместима държавна помощ. Проверката е от компетентността на МОСВ и ДНСК и следва да установи по документи и на място, извършени ли са и продължават ли да се извършват строителни дейности в съответните поземлени имоти, както и съответстват ли на издадените строителни книжа. Попада ли поземленият имот в зона "Емине-Иракли",.. издадени ли са актовете, предпоставка за законност на строителството", се казва в съобщението на прокуратурата. 

ДНСК и МОСВ ще трябва да предоставят документи, които да покажат чия е сосбтвеността и какъв е статутът на земята, има ли предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, съвпада ли строителството с влезли в сила устройствени планове и др. 

Министърът на земеделието и главният архитект на Несебър ще трябва да представят всички административни преписки по случая. 

Фирмата на братя Диневи разпространи позиция по случая, в която се твърди, че разрешението за жилищно застрояване е дадено още преди те да купят имота, а "РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона". 

"Въпросите дали теренът е придобит чрез заменки, трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат „под лупа“ всеки документ", се казва в съобщението им. 

Те твърдят, че са "прочели от пресата", че 13,5 декара от терена са част от защитена зона. "Разполагаме с конкретни документи, оборващи тази теза", пише в позицията им. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката