Наследниците на Алдо Гучи, управлявал известната модна къща между 1953 и 1986, атакуваха режисьора Ридли Скот и Universal Pictures заради образите на семейството във филма „House of Gucci“.

Членовете на фамилията публикуваха отворено писмо към създателите на продукцията и ги заплашиха със съд заради това, че са им приписали погрешни качества и не са ги изобразили по правилния начин.

„Смутени сме. Продуцентите не си направиха труда да се консултират с наследниците, преди да опишат Алдо Гучи – президент на компанията в продължение на 30 години – и членовете на семейство Гучи като разбойници, невежи и безчувствени към света около тях хора“, гласи позицията им, публикувана от италианската агенция ANSA и от Variety.

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Според семейство Гучи новият филм, който направи премиерата си преди броени дни, „задава тон и отношение на героите в реалните събития, каквито никога не са им принадлежали“.

„Това е изключително болезнено от човешка гледна точка и е обида към наследството, върху което брандът се гради днес“, отбелязват наследниците на Гучи.

Филмът стана обект на множество негативни отзиви, като рейтингът му в специализирания сайт Rotten Tomatoes е 62% от 212 ревюта на журналисти. Зрителите му дават 84% одобрение.

Филм на Ридли Скот с Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, Джаред Лето, Салма Хайек и Джеръми Айрънс звучеше обещаващо. Реалната история за това как Маурицио Гучи е бил убит по поръчка на бившата си съпруга Патриция Реджани - на фона на разпадналото му се семейство и стагниращ бизнес, имаше потенциал да е заглавието на годината. Това обаче не се получи.

Ролята на Алдо е поверена на Ал Пачино, Лето играе сина му Паоло, Маурицио е Адам Драйвър, а Лейди Гага е в образа на Патриция Реджани.

Наследниците на Гучи не са доволни, че Реджани, която прекара десетки години в затвора заради убийството, е изобразена като един вид жертва на мъжкия свят, в който попада.

„Тя е показана не само във филма, но и в изявленията на участващите актьори, като жертва, опитваща да оцелее в мъжката шовинистична корпоративна култура. Това не може да е по-далеч от истината“, пише в позицията на семейство Гучи. Те допълват, че от 70-те години насам модната къща е семеен бизнес, и я определят като „приобщаваща компания“.

Наистина, през 80-те години на миналия век, когато се развива действието във филма на Ридли Скот, няколко жени заемат топ позиции във фирмата – президентът на Gucci America, ръководителката на пиара и комуникациите в глобален мащаб, един от членовете на борда на американското подразделение.

„Гучи е семейство, което живее, отдавайки чест на постигнатото от предците ни. Тяхната памет не заслужава да бъде осквернявана с цената на спектакъл, който е пълен с неистини и несправедлив към участниците в него. Членовете на семейството запазват правото да предприемат правни действия, за да защитят името, имиджа и достойнството си, както и това на близките си“, завършва позицията на наследниците на Алдо Гучи.

Въпреки тона, използван в откритото писмо, все още няма заведено дело срещу Скот или продуцентското студио.

Преди няколко седмици Патриция Гучи също отправи обвинения към създателите на филма за това, че са „откраднали идентичността на семейството, за да генерират печалба“.

„Не се ангажирам с това мнение“, отговори Ридли Скот пред BBC. „Спомнете си, че един от членовете на Гучи беше убит, а друг лежа в затвора заради данъчни престъпления, така че тук не може да се говори за никакъв стремеж към печалба“.


Истинската история на убийството от House of Gucci


 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция