House of Gucci разгневи наследниците на фамилията: "Осквернявате паметта на предците ни с неистини"

Наследниците на Алдо Гучи, управлявал известната модна къща между 1953 и 1986, атакуваха режисьора Ридли Скот и Universal Pictures заради образите на семейството във филма „House of Gucci“.

Членовете на фамилията публикуваха отворено писмо към създателите на продукцията и ги заплашиха със съд заради това, че са им приписали погрешни качества и не са ги изобразили по правилния начин.

„Смутени сме. Продуцентите не си направиха труда да се консултират с наследниците, преди да опишат Алдо Гучи – президент на компанията в продължение на 30 години – и членовете на семейство Гучи като разбойници, невежи и безчувствени към света около тях хора“, гласи позицията им, публикувана от италианската агенция ANSA и от Variety.

House of Gucci: Този път не се роди звезда House of Gucci: Този път не се роди звезда

Според семейство Гучи новият филм, който направи премиерата си преди броени дни, „задава тон и отношение на героите в реалните събития, каквито никога не са им принадлежали“.

„Това е изключително болезнено от човешка гледна точка и е обида към наследството, върху което брандът се гради днес“, отбелязват наследниците на Гучи.

Филмът стана обект на множество негативни отзиви, като рейтингът му в специализирания сайт Rotten Tomatoes е 62% от 212 ревюта на журналисти. Зрителите му дават 84% одобрение.

Филм на Ридли Скот с Лейди Гага, Адам Драйвър, Ал Пачино, Джаред Лето, Салма Хайек и Джеръми Айрънс звучеше обещаващо. Реалната история за това как Маурицио Гучи е бил убит по поръчка на бившата си съпруга Патриция Реджани - на фона на разпадналото му се семейство и стагниращ бизнес, имаше потенциал да е заглавието на годината. Това обаче не се получи.

Лейди Гага, Адам Драйвър в Домът на Гучи

Ролята на Алдо е поверена на Ал Пачино, Лето играе сина му Паоло, Маурицио е Адам Драйвър, а Лейди Гага е в образа на Патриция Реджани.

Наследниците на Гучи не са доволни, че Реджани, която прекара десетки години в затвора заради убийството, е изобразена като един вид жертва на мъжкия свят, в който попада.

„Тя е показана не само във филма, но и в изявленията на участващите актьори, като жертва, опитваща да оцелее в мъжката шовинистична корпоративна култура. Това не може да е по-далеч от истината“, пише в позицията на семейство Гучи. Те допълват, че от 70-те години насам модната къща е семеен бизнес, и я определят като „приобщаваща компания“.

Наистина, през 80-те години на миналия век, когато се развива действието във филма на Ридли Скот, няколко жени заемат топ позиции във фирмата – президентът на Gucci America, ръководителката на пиара и комуникациите в глобален мащаб, един от членовете на борда на американското подразделение.

„Гучи е семейство, което живее, отдавайки чест на постигнатото от предците ни. Тяхната памет не заслужава да бъде осквернявана с цената на спектакъл, който е пълен с неистини и несправедлив към участниците в него. Членовете на семейството запазват правото да предприемат правни действия, за да защитят името, имиджа и достойнството си, както и това на близките си“, завършва позицията на наследниците на Алдо Гучи.

Въпреки тона, използван в откритото писмо, все още няма заведено дело срещу Скот или продуцентското студио.

Преди няколко седмици Патриция Гучи също отправи обвинения към създателите на филма за това, че са „откраднали идентичността на семейството, за да генерират печалба“.

„Не се ангажирам с това мнение“, отговори Ридли Скот пред BBC. „Спомнете си, че един от членовете на Гучи беше убит, а друг лежа в затвора заради данъчни престъпления, така че тук не може да се говори за никакъв стремеж към печалба“.


Истинската история на убийството от House of Gucci Истинската история на убийството от House of GucciАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

С челник срещу сметките за ток? Как невинен клип прати българско семейство в световните медии

Чавдар и Тони не пестят ток, докато стоят на тъмно. Но фалшивата новина обиколи света

14:53 - 27.11.2022

Протестите в Китай стават все по-смели: Чуват се призиви за оттеглянето на Си Дзинпин

Чуват се скандирания "Долу Комунистическата партия"

14:04 - 27.11.2022

Карадайъ дава интервю: "Давайте следващия въпрос... Ако баба ви беше мъжка, щяхме ли да водим разговор..."

"На Марс ли да изселим депесарите", пита лидерът на ДПС в нервен разговор с Мария Цънцарова

12:30 - 27.11.2022

Игра на "Дипломация" с "Цицерон": Изкуственият интелект, който блъфира почти като човек

Алгоритъмът на "Мета", кръстен на римския държавник и философ, може да бъде полезен и в други сфери

10:34 - 27.11.2022