Христо Иванов: Борисов ще направи правителство не защото го иска, а защото е принуден

Подаването на оставка и излизането от парламента е моят начин да кажа на хората “Извинявайте!” и да докажа, че разбирам претърпения провал и поемането на отговорност. Това каза лидерът на “Да, България” в оставка Христо Иванов по “Дарик радио”.

“Ще бъда в парламента в първия му ден, ще се закълна и ще подам заявление да бъда освободен. Мисля, че това е по-легитимната процедура, отколкото да поискам от ЦИК да не ме обявява за избран. Няма да минем по този спорен ред”, уточни Иванов.

Той подчерта, че хората в “Да, България” скланят глава, но вярват в стратегически правилната посока на досегашната си политика.

“Вярваме, че по един или друг начин тази посока може да се окаже безалтернативна. Ние правихме правилните неща, но по начин, който не беше годен на много нива”, разясни Иванов.

Помолен да коментира възможното съставяне на правителство след изборите, той заяви: “Ако ГЕРБ влезе в открита коалиция с ДПС и Слави Трифонов като смокинов лист, това ще коства ужасно много на Борисов и той го знае. Такова правителство няма да се случи, защото лидерът на ГЕРБ го иска, а защото е принуден. Неслучайно се опитва да се скрие от това по всякакъв начин. Ако съставят подобно управление и Пеевски най-накрая се добере до голяма порция власт, те няма какво да направят, освен репресия и мачкане”, категоричен бе Иванов.

Според него Делян Пеевски се стреми да погълне България.

Политическият лидер в оставка допълни, че заграбената власт би била дълбоко нелегитимна и скандална, а и Бойко Борисов сам е признал, че електоралният спад на ГЕРБ се дължи на близостта с ДПС.

“Пеевски се държи с Борисов така, както преди се държеше с Денков. Той друго не може да прави, защото знае, че вътрешното му положение в ДПС е крайно несигурно”, каза още Иванов.

Той изрази убеждение, че ГЕРБ и ДПС не са победители на предходните избори, но ПП-ДБ са се провалили и в резултат на това е подал оставка. Иванов добави, че действието му не е дошло като красив жест, а е заради многото допуснати грешки. Ключова от тях е било влизането в управление, без да е изчистен докрай разговорът с избирателите.

“Пеевски е това, което е, главно със силата на нашите слабости. С това, че вече десетилетие не можем да се съгласим около какво се обединяваме - около идеята, че ще сме апокалиптично радикални и един ден всички ще гласуват за нас, или около идеята, че този тип градски общности на средната класа винаги и навсякъде управляват в баланси с други групи от населението.

На базата на това тези градски общности успяват да пласират своите приоритети сред по-голяма обществена група. Това е технологията на компромиса”, анализира Иванов.

Според него обединението ПП-ДБ не е съумяло да разясни с каква идея се явява на изминалите избори. Иванов очерта две
противоположни тези - от една страна идеята, че свършеното през последните десет месеца е правилно, а от друга, че свършеното е проблем и трябва да бъде отречено.

“Ние така се вкарахме в този ъгъл. Видя се, че избирателите не искат да дадат цялата власт на единия лагер и все повече не искат изобщо да участват в такъв разговор”, посочи Иванов. И допълни, че изходът от тежкия вътрешен блокаж и политическата криза е изисквал разбиране отвъд самоцелната конфронтация и играта с нулев резултат.

“Не можем да правим избори, докато властта не дойде цялата при нас, за да “изчегъртаме” отсрещната страна. Впрочем, “изчегъртването” е грозно послание на Слави Трифонов, което бе приписано на мен, без някога да съм го казвал. Вече не работи тезата, че никога с нищо няма да направим компромис, пък вие ни дайте цялата власт и ще видите, а дотогава ще бъдем апокалиптична опозиция дори да свърши светът”, смята Иванов.

Председателят на "Да, Българя" в оставка описа академик Николай Денков като добър премиер в неистово трудна ситуация и без реална подкрепа.

“Една от структурните грешки на този кабинет беше, че той изначално не призна своята ограниченост. Не го казахме ясно на хората, не ги убедихме. Преди изборите отново развихрихме отрицанието - гласувайте за нас само защото сме обратното на онези там. На изминалите избори тези, които опитаха да се върнат към това позициониране и за седми пореден път да влязат в една и съща река, останаха насуша”, допълни Иванов.

Той коментира още, че най-важната предстояща работа е провеждането на по-големи разкази и разговори за идеи с избирателите. Според него такъв разговор не трябва да се базира на поучаване, обвинения и презумпция, че ако отсрещната страна е лоша, неминуемо нашата страна е добра.

“Колкото по-дълго стоиш на политическия терен, не можеш да продължаваш да използваш тази индукция. Тя просто вече не работи”.

Според Христо Иванов целта на политическия разговор оттук насетне е да се убеди средната класа в сключването на нов обществен договор за посоката на развитие на България и от тази гледна точка да се търсят баланси.

Попитан за първенеца по преференции в рамките на ПП-ДБ Божидар Божанов, Христо Иванов заяви: “Божанов просто говори и прави едно и също нещо - реформира държавната администрация. Той е най-последователният боец за това, администрацията в България да се реформира, да не мачка и тормози гражданите, а да ги обслужва.

Този човек е направил по тази тема повече, отколкото цели парламентарни мнозинства”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024