Кирил Петков и Христо Иванов призоваха хората да не си остават вкъщи: Рискът е да се върнем назад, ако не гласуваме (Обновена) Снимка: © Getty Images

"На парламентарните избори гласувах за една нормална европейска държава, което означава да продължим с реформите и с развитието напред, а държавата да не се връща назад - и на Изток. За европейските избори гласувах за хора, които ако изпратим в Брюксел, няма да ме е срам", заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, след като упражни своето право на глас.

По думите му "най-просто казано, гласувах за това да не оставяме България в ръцете на Пеевски".

На въпрос дали от ПП-ДБ са готови отново да седнат на масата на преговорите с ГЕРБ и ДПС, Иванов призова първо да се изчакат окончателните резултати.

Той обаче коментира, че подобно действие "вече не е опция с ДПС", а от "ГЕРБ са изгорили абсолютно всички възможности за преговори в рамките на последните месеци".

Христо Иванов се обърна и към гражданите: "Каквото не им харесва в българската политика, ще го получат по две, оставайки вкъщи. Да изберат най-малкото зло или най-малкото добро, което виждат, и да излязат и да гласуват".

"Днес се произнася народът. И се надявам всички български граждани да разберат, че това може да стане само днес. И е много важно да ги призовем да излязат и да гласуват и да не оставят България на самотек, на течението, защото това със сигурност няма да им хареса”, допълни той.

На въпрос дали са възможни нови предсрочни избори през есента, Иванов изрази надежда "да бъде намерен начин това да не се случи".

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков упражни правото си на глас с машинен вот.

„Гласувах да не предадем надеждата, че България може да бъде нормална Европейска държава, където всички имаме равен старт,“ каза след това Петков.

Той отново призова хората с европейско мислене да излязат да гласуват и допълни, че има риск от голям брой купен и корпоративен вот, който може да реши бъдещето.

"Залогът е,че сме на кръстопът - или ще върнем назад, когато едни сенчести фигури разполагаха с държавата като бащиния, или ще продължим пътя напред, за да станем нормална европейска държава," каза Петков.

Той отново подчерта, че докато Пеевски и Борисов заедно взимат решения "няма никакъв смисъл от разговори".

Бившият премиер и кандидат за депутат от ПП-ДБ акад. Николай Денков заяви, че е гласувал за това "България да бъде управлявана от можещи и знаещи хора, а не от бандити, които крадат от нашето бъдеще, като си купуват гласове и правят партийни назначения на всички ключови позиции".

"Специално се обръщам към младите - разберете, днес се решава вашето бъдеще за много години напред. Дали ще искате да живеете в България, дали ще искате да живеете в чужбина - ще зависи от резултата днес", коментира Денков.


Главчев: Надявам се бързо да бъде сформирано правителство


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024