Христо Иванов: Възстановява се формулата “турска баня с руски закуски” Снимка: © Скрийншот, БНТ

“Ще търсим реформа на институциите на база на споразумението, което беше адресирано колкото към ГЕРБ, толкова и към нашите избиратели. Срещу нас е формулата “Пеевски”, което ще доведе до по-голяма репресия”, казва съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в интервю за Дарик радио.

По думите му формулата, която предлага “Продължаваме Промяната - Демократична България е за реформи, които да продължат да деконцентрират власт.

„Всичко останало е вариантът Пеевски, което означава връщане към времената на страха”, казва още Иванов.

По думите му, конституционен дълг на политическите сили е да произведат управление. А формулата за управление на на ПП-ДБ е предложеното още през февруари споразумение за реформи.

Според Христо Иванов вече няма възможност за революционни промени чрез големи мнозинства, защото този вариант би бил възможен. само ако либералната демокрация не е водеща.

“Кризата няма да се реши с един голям удар, ще трябва да се търсят баланси и компромиси. Не бива да се образуват големи съсиреци от власт”, каза Иванов и обясни като позитивен опитът с ротацията в управлението".

По думите му до предсрочните избори се стигнало заради „отстъплението на ГЕРБ от разбирането, че трябва да бягаме от концентрацията и свръхупотребата на власт“.

Според Иванов, въпреки че отиваме на шести поред парламентарни избори в рамките на 3 години, вотът не е като предишните и сега сме изправени пред друг кръстопът.

Едната алтернатива е да се търсят политически баланси, която, според признанието му, не е особено електорално ентусиазираща. Другата е да се търси поредният нов спасител от рода на президента или някакъв български вариант между Орбан, Вучич и Путин,“ казва Христо Иванов и допълва, че „Делян Пеевски прави опит да сключи съюз с онези фактори и сили, откъдето може да изскочи този алтернативен “заек”.

„Например през енергийния министър, през правосъдния министър и през Елена Йончева като кандидат на ДПС за евродепутат,“ допълва Иванов.

За него остава неясно също дали Ваня Григорова ще произнесе името на Пеевски в кампанията.

“ДПС винаги са били готови много внимателно да балансират и преориентират геополитическата си ориентация. Изглежда се възстановява формулата “турска баня с руски закуски”, казва Иванов.

И обръна внимание, че Пеевски е декларирал своя манифест: аз, Делян Пеевски, няма да позволя да има промени в службите и съдебната власт. Преди ден в кулоарите на парламента Пеевски заяви, че няма да им позволя да счупят държавата (на ПП-ДБ б.р.)

Според Христо Иванов изборите ще са за това, кой ще държи контролните механизми на държавата: “Пеевски дава политическата гаранция на зависимостите и обезпеченията в системата. А те зависят от прокуратурата - да реализира едни разработки, или само да ги покаже малко, но без да стигнат до съд, за да ви накара да клекнете, и после пак да ги скрие. На Пеевски му бе отречена тази роля и затова започнаха убийства в системата, разместиха се пластове, Нотариуса бе убит“, казва Иванов и допълва, че „Пеевски отива на избори, за да си гарантира, че той ще определи новия Висш прокурорски съвет, следващия постоянен главен прокурор и следващия председател на Върховния административен съд, който е изключително важна институция в тази властова схема”.

Съпредседателят на ДБ е категоричен, че промените в Конституцията не са противоконституционни .

Петков каза, че Пеевски "задушава” Борисов. Пеевски защити Борисов в отговор


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Деня на Европа кметът на Дупница издигна руското знаме пред общината

Кметът на БСП в Дупница не вижда "нищо лошо" руското знаме да бъде издигнато пред общината на 9 май

18:12 - 09.05.2024
Живот

Boeing – внимание, опасност от силна турбуленция

"Самолетът ни току що се запали", написа пътник от полет със самолет Boeing. Той обаче е поредният потърпевш от подобен инцидент

18:00 - 09.05.2024
Важно днес

Хипермаркетите искат Радев да наложи вето върху регулацията за надценка на хляба

Сдружението за модерна търговия иска президентът да наложи вето върху регулацията на цената на хляба

17:40 - 09.05.2024
Важно днес

Мария Бакалова, Бойко Кръстанов и още 15 българи стават част от Европейската филмова академия

17 български професионалисти от света на киното са приети в Европейската филмова академия

15:28 - 09.05.2024