Христо Иванов за даренията от служители на Nexo: Готови сме да отговорим, ако има интерес от службите

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира медийните публикации в "24 часа" за получени партийни дарения от служители на криптоборсата Nexo, като обяви, че всички изисквания на закона са спазени и ДБ е готова да отговори при евентуално разследване.

"Ако имаше нещо, от което сме се срамували, едва ли щяхме да ги декларираме. Ние сме в ситуация, в която наченките на някаква система за финансиране на партиите бяха счупени от популизъм. В този цикъл на предизборни кампании всяка партия трябва да намира начин как да финансира кампанията, което не е лесно. Ние сме се фокусирали върху IT индустрията, защото има най-малко допир до обществени поръчки. Няма как да проверяваме кой стои зад всяко от тях, защото не сме ДАНС. Готови сме ако има интерес от службите към тези дарения, да отговорим. Но сме изпълнили закона, декларирали сме всичко и затова сега трябва да се обясняваме", каза той в интервю за "Панорама" на БНТ.

Иванов подчерта, че ДБ не е оказвала никакви услуги на Nexo или нейните ръководители, за да се правят внушения за мотивите за даренията.

Той коментира, че е време да се преразгледа въпроса за публичното финансиране на партиите в "адекватна форма", за да се разбере, че е необходимо тя да се възстанови - имайки предвид субсидиите от бюджета и лимитите на даренията.

На коментара на Томислав Дончев, че най-почтеното решение би било да се възстановят даренията, "ако има сигурни данни за нещо нередно" в произхода на средствата, Христо Иванов отговори "Естествено".

По-рано днес "24 часа" публикува информация, че петима души - служители на Nexo - излизат в публичния списък на дарителите на ДБ пред Сметната палата с по 20 000 лв. дарения за една от предизборните им кампании.

Нито един от тях не е сред управителите на криптоборсата и няма данни да е сред разследваните лица от прокуратурата.

Двама души се издирват, четирима са обвинени по разследването срещу Nexo


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024