Снимка: © bTV

„В човешки план аз разбирам дискомфорта, но в политически план тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата“. Това е коментарът на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов по темата коя е Мата Хари, снимала кюлчетата злато и пачките в шкафчето на премиера Бойко Борисов.

Преди няколко дни Иванов намекна, че тази фигура е назначената за почетен консул на Република Корея в Пловдив – Виолета Сечкова. Той качи нейна снимка във Facebook и с това изрази хипотезата си, а бившата тв-водеща отговори с писмо към него и съпругата му, в което казва, че политикът е уронил достойнството на семейството ѝ.

Сечкова отговори на Христо Иванов с писмо към съпругата му: Ценностите на семейството ми бяха потъпкани

В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Иванов каза, че не знае коя е Мата Хари и няма доказателства. Според него обаче – той не прави внушение с изказването си по адрес на Сечкова, а „твърдение“. Смята, че основният проблем е защо прокуратурата не е установила самоличността на жената, влязла в спалнята на Борисов, и защо институциите не дават отговори.

„Съжалявам, ако съм създал дискомфорт. В чисто човешки план, това не е приятно за мен. Но когато човек е публична личност, част е от двора около Борисов, трябва да си дава сметка, че легитимни въпроси, които касаят личния му живот, няма как да не бъдат задавани. В човешки план аз разбирам дискомфорта, но в политически план – тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата“, каза Иванов.

„Постоянно се правят внушения с мои снимки. С мои роднини, които не са сред живите. Когато съм облечен във власт, а аз не съм - ако има въпроси по отношение на това как аз упражнявам тази власт и българските институции отказват да дадат отговор, смятам, че всякакви въпроси за моя личен живот, са абсолютно легитимни. Това е световна практика“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

По думите му – основната тема по този казус е как се управлява България. Добави, че работата му като политик е да задава въпроси. Всеки политик трябва и да отговаря на въпроси – „особено тези, които са във властта, особено Борисов“.

Той сравни „орбитата около премиера“ с най-големия подкуп в историята на Русия – дворецът на Владимир Путин, който екипът на Алексей Навални показа в най-новото си разследване.

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия

„Това, което прави възможен този подкуп, е една мрежа на лични връзки около Путин, която е основата на неговия режим. Подобен двор има и около Борисов“.

„Моят пост в социалните мрежи поставя темата, която сме решили да държим на фокус. Не съм търсил „жълтина“. Това, което аз искам, е отговор от Бойко Борисов и от институциите. Аз нямам факти, искам институциите да дадат тези факти. Българската прокуратура не установи коя е Мата Хари, при положение че българският премиер разказва за нея в своя медийна изява. Това е изключителен проблем“, каза Иванов.

„Моята задача е да показвам липсата на отговор на този въпрос. Става дума за един кръг около г-н Борисов, който е част от неформалния модел на консумация на власт. Той съществува в една сфера, където не се дават отговори. Тези хора са избрали да бъдат част от тази орбита. В момента, в който политиците се опитат да заместят институциите, имаме проблем с демокрацията. За да може тази тема да не бъде погребана, аз смятам, че е напълно легитимно да се задават въпроси за неформалните отношения на кръга около Борисов, който съществува от десетилетия“, добави той.

Как се става почетен консул в България

Според публикацията на Иванов отпреди няколко дни – Сечкова е била назначена за почетен консул на Република Корея с цел да ѝ се осигури защита. „Дотук добре, обаче трябва да се осигури мълчанието и поне някаква недосегаемост на реалната собственичка на чантата. Честно казно, имах доста черни мисли в тази насока, а съм бил неправ. Любовта е надделяла... Честито на корейците!“, написа той.

В студиото на bTV в сряда обясни, че според него това назначение показва „трудно обяснимите подскоци в развитието на определени хора около Борисов“.

Сечкова е дългогодишна партньорка на Александър Сталийски - бизнесмен, който беше посочен от бившия собственик на КТБ Цветан Василев за приближен на премиера Бойко Борисов още от годините на първия му мандат - 2009-2013. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ