Снимка: © bTV

„В човешки план аз разбирам дискомфорта, но в политически план тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата“. Това е коментарът на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов по темата коя е Мата Хари, снимала кюлчетата злато и пачките в шкафчето на премиера Бойко Борисов.

Преди няколко дни Иванов намекна, че тази фигура е назначената за почетен консул на Република Корея в Пловдив – Виолета Сечкова. Той качи нейна снимка във Facebook и с това изрази хипотезата си, а бившата тв-водеща отговори с писмо към него и съпругата му, в което казва, че политикът е уронил достойнството на семейството ѝ.

Сечкова отговори на Христо Иванов с писмо към съпругата му: Ценностите на семейството ми бяха потъпкани

В студиото на „Тази сутрин“ по bTV Иванов каза, че не знае коя е Мата Хари и няма доказателства. Според него обаче – той не прави внушение с изказването си по адрес на Сечкова, а „твърдение“. Смята, че основният проблем е защо прокуратурата не е установила самоличността на жената, влязла в спалнята на Борисов, и защо институциите не дават отговори.

„Съжалявам, ако съм създал дискомфорт. В чисто човешки план, това не е приятно за мен. Но когато човек е публична личност, част е от двора около Борисов, трябва да си дава сметка, че легитимни въпроси, които касаят личния му живот, няма как да не бъдат задавани. В човешки план аз разбирам дискомфорта, но в политически план – тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата“, каза Иванов.

„Постоянно се правят внушения с мои снимки. С мои роднини, които не са сред живите. Когато съм облечен във власт, а аз не съм - ако има въпроси по отношение на това как аз упражнявам тази власт и българските институции отказват да дадат отговор, смятам, че всякакви въпроси за моя личен живот, са абсолютно легитимни. Това е световна практика“, добави съпредседателят на „Демократична България“.

По думите му – основната тема по този казус е как се управлява България. Добави, че работата му като политик е да задава въпроси. Всеки политик трябва и да отговаря на въпроси – „особено тези, които са във властта, особено Борисов“.

Той сравни „орбитата около премиера“ с най-големия подкуп в историята на Русия – дворецът на Владимир Путин, който екипът на Алексей Навални показа в най-новото си разследване.

Дворецът на Путин за 100 млрд. рубли: Кой стои зад "най-секретния обект" в Русия

„Това, което прави възможен този подкуп, е една мрежа на лични връзки около Путин, която е основата на неговия режим. Подобен двор има и около Борисов“.

„Моят пост в социалните мрежи поставя темата, която сме решили да държим на фокус. Не съм търсил „жълтина“. Това, което аз искам, е отговор от Бойко Борисов и от институциите. Аз нямам факти, искам институциите да дадат тези факти. Българската прокуратура не установи коя е Мата Хари, при положение че българският премиер разказва за нея в своя медийна изява. Това е изключителен проблем“, каза Иванов.

„Моята задача е да показвам липсата на отговор на този въпрос. Става дума за един кръг около г-н Борисов, който е част от неформалния модел на консумация на власт. Той съществува в една сфера, където не се дават отговори. Тези хора са избрали да бъдат част от тази орбита. В момента, в който политиците се опитат да заместят институциите, имаме проблем с демокрацията. За да може тази тема да не бъде погребана, аз смятам, че е напълно легитимно да се задават въпроси за неформалните отношения на кръга около Борисов, който съществува от десетилетия“, добави той.

Как се става почетен консул в България

Според публикацията на Иванов отпреди няколко дни – Сечкова е била назначена за почетен консул на Република Корея с цел да ѝ се осигури защита. „Дотук добре, обаче трябва да се осигури мълчанието и поне някаква недосегаемост на реалната собственичка на чантата. Честно казно, имах доста черни мисли в тази насока, а съм бил неправ. Любовта е надделяла... Честито на корейците!“, написа той.

В студиото на bTV в сряда обясни, че според него това назначение показва „трудно обяснимите подскоци в развитието на определени хора около Борисов“.

Сечкова е дългогодишна партньорка на Александър Сталийски - бизнесмен, който беше посочен от бившия собственик на КТБ Цветан Василев за приближен на премиера Бойко Борисов още от годините на първия му мандат - 2009-2013.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Пълна смяна в състава на Комисията за защита на потребителите

Димитър Маргаритов вече не е председател на КЗП

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел