И френската Engie дава на съд "Газпром" за спрените газови доставки Снимка: © Getty Images

Поредната европейска компания, която завежда иск срещу "Газпром" в арбитражен съд, е френската Engie. Руската държавна компания първо намали, а през септември 2022 г. спря доставките на природен газ по съществуващ договор. Един от мотивите бе спирането на доставки по "Северен поток", а вторият - неполучени според руската страна плащания.

Искът е подаден в края на миналата година, а Engie настоява за компенсации и неустойки заради неизпълнени от руския газов доставчик ангажименти. В отчета на френското дружество за 2022 г. не се посочва сума на исканите неустойки.

Това е поредната компания в Европа, която търси отговорпност на "Газпром" за действията ѝ на европейския енергиен пазар след като Русия започна война в Украйна на 24 февруари 2022 г. Газът за много от държавите в ЕС беше в намален обем или напълно отрязан, какъвто първо бе случаят с Полша и България още през април 2022 г. Преди това Владимир Путин настоя за едностранна промяна в условията по договори с европейски доставчици на природен газ. От тях бе поискано вече да плащат в рубли, вместо в описаната в договорите валута. Това дойде в отговор на западните санкции срещу Моства, наложени от Европа.

Арбитражни дела срещу "Газпром" вече заведоха чешката държавна компания CEZ, както и германските Uniper и RWE. Финландската Gаsum вече спечели заведения от нея арбитражен спор, въпреки че кремълската пропаганда разпространяваше друга версия за резултата от делото.

Мотивите на всички са подобни - едностранно нарушени договори за доставка на газ от страна на "Газпром", който след началото на войната на Русия в Украйна започна да спира горивото страни от ЕС.

През това време в България - една от първите държави, чийто газови доставки бяха прекратени от Русия , не само не се говори за арбитраж срещу "Газпром", но и прокуратурата тръгна по петите на тези, които отказаха да се съобразят с претенциите на руския президент Владимир Путин за плащане вече в рубли.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов преди дни подметна в телевизионно интервю, че "Газпром" иска неустойки от "Булгаргаз", но отказа да даде подробности, защото били тайна.

В същото време Engie - въпреки поведението на "Газпром", успява през трудната 2022 г. рязко да увеличи годишната си печалба, съобщава Reuters. Нетните приходи за 2022 г. възлизат на общо 5,2 милиарда евро (5,55 милиарда долара), спрямо 2,9 милиарда евро през 2021 г.

Печалбата за цялата година преди данъци и лихви е 9 милиарда евро спрямо 6,1 милиарда евро през 2021 г. „За 2023 г. очакваме пазар без криза, но среда, която не е неблагоприятна“, каза главният финансов директор Пиер-Франсоа Риолачи при представянето на отчета за годината.

Прогнозата на фирмата за нетен доход за 2023 г. е между 3,4 и 4 милиарда евро. Компанията преоцени своя дял от 9% в газопровода "Северен поток" до 90 милиарда евро, което е спад от 474 милиона евро спрямо 2021 г. По тръбата не тече газ, защото "Газпром" го спря.

„Успяхме почти да елиминираме нуждата от руски газ като използвахме нови доставчици - каза изпълнителният директор на Engie Катрин Макгрегър - Доставките на газ ще останат структурно недостатъчни поради прекъсването на руските газови потоци, докато не бъде въведен в експлоатация нов капацитет за втечнен природен газ от 2026 г."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024