И "Изправи се БГ! Ние идваме" одобрява идеята Ива Митева да стане премиер Снимка: © Булевард България

След като съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов лансира идеята Ива Митева от „Има такъв народ“ да бъде излъчена като кандидат-премиер, предложението му започна да набира популярност в 46-ото Народно събрание.

„Напълно съм съгласен с ген. Атанасов. Тя би била чудесен избор“, заяви Николай Хаджигенов в интервю за БНР във вторник и така показа, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ подкрепя идеята.

„Първо – никога не сме имали премиер жена (б.а. - редовен). Второ – тя притежава нужните качества. Недостатъкът на тази идея е, че това ще оголи парламента, а точно на този етап имаме нужда от човек като нея в Народното събрание“, каза Хаджигенов за председателя на 46-ия парламент.

В понеделник Атанас Атанасов допусна компромис между партиите извън ГЕРБ и ДПС, който да включва връщане на ИТН в преговорите за третия мандат, като на партията да се даде шанс да предложи отново кандидат-премиер, а останалите да го подкрепят. Попитан какви качества трябва да притежава министър-председател, който да поеме лидерството във времена на няколко вече съществуващи и задаващи се кризи, Атанасов даде за пример Ива Митева.

Министър-председателят на страна в толкова тежка ситуация трябва да е със солиден опит, който може да контролира подобни кризи. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство с тези си качества“, каза той пред bTV.

Цецка Бачкова от ДБ също се съгласи с идеята. Междувременно се появи и подкрепа за издигане на Корнелия Нинова за премиер, но от собствената ѝ партия. Иван Ченчев от БСП каза пред националната телевизия, че лидерът на социалистите би била „добър министър-председател“.

Самата Митева наскоро коментира, че не е сигурна дали ще се занимава с политика занапред. Тя я определи като "сложна игра", която не се е научила да играе.

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат до 27 август и още не е обявил на коя партия ще възложи задачата да опита да състави редовно управление. Според думите на Николай Хаджигенов пред БНР – разговори с ИТН не са водени, след като партията на Слави Трифонов обяви няколко пъти, че няма да се върне на масата за преговори и да подкрепи кабинет с третия мандат.

„Засега водим само неофициални разговори, предимно с „Демократична България“. Не сме стигали до име на премиер, по-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще е споразумението и какви ще са сроковете и задачите. Ако не го направим така, с приоритет върху същинската част, имената нямат значение. И Трифонов чете имена два пъти от телевизора, но не се получи“, коментира депутатът от ИБГНИ.

На въпрос какво коалицията му може да обещае на ИТН, за да се върне партията на Трифонов в преговорите, Хаджигенов отговори, че не харесва идеята властта да е „някаква порция баничка“. „Не смятам на никого нищо да обещавам. Ако те намерят място да се включат, защото ние ще имаме нужда от тях, са добре дошли“, коментира той.

На думите на бившия премиер Иван Костов, че ако парламентът не състави кабинет сега, мафията ще го направи, Хаджигенов отговори: „Не можем да изключим такъв вариант. За разлика от него, аз не се притеснявам от мафията. Ние, обикновените хора, бутнахме един диктатор след 12 години управление. Така че специални поздрави на мафията“.

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица

„Ако политическото поумняване се забави още, значи отиваме на други избори“, каза той, визирайки ИТН. „Рисковете са очевидни. Хората очакват от всички нас да направим правителство и да върнем държавността. Страната е в сериозна криза и хората чакат от нас да я решим“.

Хаджигенов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на ИБГНИ, е сигурен, че с ДБ няма да имат проблем за споразумение, а най-вероятно същото ще важи за БСП. „За ИТН нещата зависят от политическото поумняване, там нещата са малко непредвидими. Те са изцяло емоционални и нямат общо с рационалното“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024