И "Изправи се БГ! Ние идваме" одобрява идеята Ива Митева да стане премиер Снимка: © Булевард България

След като съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов лансира идеята Ива Митева от „Има такъв народ“ да бъде излъчена като кандидат-премиер, предложението му започна да набира популярност в 46-ото Народно събрание.

„Напълно съм съгласен с ген. Атанасов. Тя би била чудесен избор“, заяви Николай Хаджигенов в интервю за БНР във вторник и така показа, че „Изправи се БГ! Ние идваме“ подкрепя идеята.

„Първо – никога не сме имали премиер жена (б.а. - редовен). Второ – тя притежава нужните качества. Недостатъкът на тази идея е, че това ще оголи парламента, а точно на този етап имаме нужда от човек като нея в Народното събрание“, каза Хаджигенов за председателя на 46-ия парламент.

В понеделник Атанас Атанасов допусна компромис между партиите извън ГЕРБ и ДПС, който да включва връщане на ИТН в преговорите за третия мандат, като на партията да се даде шанс да предложи отново кандидат-премиер, а останалите да го подкрепят. Попитан какви качества трябва да притежава министър-председател, който да поеме лидерството във времена на няколко вече съществуващи и задаващи се кризи, Атанасов даде за пример Ива Митева.

Министър-председателят на страна в толкова тежка ситуация трябва да е със солиден опит, който може да контролира подобни кризи. Човек като Ива Митева има способност да оглави правителство с тези си качества“, каза той пред bTV.

Цецка Бачкова от ДБ също се съгласи с идеята. Междувременно се появи и подкрепа за издигане на Корнелия Нинова за премиер, но от собствената ѝ партия. Иван Ченчев от БСП каза пред националната телевизия, че лидерът на социалистите би била „добър министър-председател“.

Самата Митева наскоро коментира, че не е сигурна дали ще се занимава с политика занапред. Тя я определи като "сложна игра", която не се е научила да играе.

Президентът Румен Радев трябва да връчи третия мандат до 27 август и още не е обявил на коя партия ще възложи задачата да опита да състави редовно управление. Според думите на Николай Хаджигенов пред БНР – разговори с ИТН не са водени, след като партията на Слави Трифонов обяви няколко пъти, че няма да се върне на масата за преговори и да подкрепи кабинет с третия мандат.

„Засега водим само неофициални разговори, предимно с „Демократична България“. Не сме стигали до име на премиер, по-важно е как ще изглежда правителството, как ще го сглобим, какво ще е споразумението и какви ще са сроковете и задачите. Ако не го направим така, с приоритет върху същинската част, имената нямат значение. И Трифонов чете имена два пъти от телевизора, но не се получи“, коментира депутатът от ИБГНИ.

На въпрос какво коалицията му може да обещае на ИТН, за да се върне партията на Трифонов в преговорите, Хаджигенов отговори, че не харесва идеята властта да е „някаква порция баничка“. „Не смятам на никого нищо да обещавам. Ако те намерят място да се включат, защото ние ще имаме нужда от тях, са добре дошли“, коментира той.

На думите на бившия премиер Иван Костов, че ако парламентът не състави кабинет сега, мафията ще го направи, Хаджигенов отговори: „Не можем да изключим такъв вариант. За разлика от него, аз не се притеснявам от мафията. Ние, обикновените хора, бутнахме един диктатор след 12 години управление. Така че специални поздрави на мафията“.

Иван Костов: С речника на Доган и с диктуване на задачи - Трифонов вкара парламента в безизходица

„Ако политическото поумняване се забави още, значи отиваме на други избори“, каза той, визирайки ИТН. „Рисковете са очевидни. Хората очакват от всички нас да направим правителство и да върнем държавността. Страната е в сериозна криза и хората чакат от нас да я решим“.

Хаджигенов заяви, че ако третият мандат бъде връчен на ИБГНИ, е сигурен, че с ДБ няма да имат проблем за споразумение, а най-вероятно същото ще важи за БСП. „За ИТН нещата зависят от политическото поумняване, там нещата са малко непредвидими. Те са изцяло емоционални и нямат общо с рационалното“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Български пощи" спират доставката на пратки до Русия и Беларус

Държавното предприятие съобщава, че няма кой да доставя пратките от и до двете държави

17:28 - 20.03.2023

"Моментът на истината": Правителството на Макрон е изправено пред два вота на недоверие

Два вота на недоверие ще бъдат гласувани във френското правителство

17:10 - 20.03.2023

VW в капана GAZ: Германският гигант се оказа заклещен в Русия

Кремъл направи напускането на компании от „неприятелски“ държави трудно и създаде условия за национализация на частни активи

16:31 - 20.03.2023

По ушите ще го познаете. Използва ли Путин двойник при визитата си в Крим и Мариупол?

Истината за това дали Путин използва двойник може да се крие в ушите на президента

15:47 - 20.03.2023

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: "Дано това влюбване да ми е последно"

Годеницата на медийния магнат се запознава с него преди половин година

15:46 - 20.03.2023

Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse

Притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse са възмутени от сделката

14:25 - 20.03.2023

НАП отчете 9% ръст в приходите от ДДС спрямо 2022 г. - по-нисък от инфлацията

Директорът на агенцията обвинява ПП в "политически спекулации"

13:08 - 20.03.2023