Снимка: © Getty Images

Американската компания Johnson & Johnson временно спря клиничните тестове от фаза 3 на ваксината за Covid-19, която разработи. Причината е поява на „необяснима болест“ при един от пациентите в мащабните изпитания, включващи 60 хиляди души.

От J&J обявиха, че болестта се изследва от независимия борд по сигурността на компанията и от неговите медици.

Johnson & Johnson последва хода на AstraZeneca. През септември британско-шведската фармацевтична компания прекрати за неопределено време в САЩ изпитанията на своята ваксина срещу коронавирус точно поради същата причина.

Ваксината, разработвана от AstraZeneca, в партньорство с учени от Оксфорд, също се намира в последната Фаза 3 на клиничните тестове. Във Великобритания изпитанията ѝ бяха подновени, но това все още не се е случило в САЩ, тъй като случаят се разследва допълнително от американската Агенция по храните и лекарствата.

Johnson & Johnson реши да не споделя повече детайли около появилите се проблеми при един от пациентите. „Трябва да зачетем неговото лично пространство. Ние също в момента изучаваме неговото заболяване и е важно да съберем всички факти, преди да предоставим допълнителна информация“, обявиха от американската компания.

В момента има още две големи компании, които тестват ваксини и се намират в трета фаза – американските Pfizer и Moderna. За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson казаха в края на септември, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране. Тогава компанията обяви планове, ако тестовете преминат безпроблемно, през 2021 г. да се произведат 1 млрд. дози.

J&J, която е най-голямата компания за здравни грижи, започна клиничните изпитания през миналия месец. Ваксината трябва да докаже дали е безопасна и дали с нея могат да се имунизират няколко милиона души. Резултати се очакваха до края на 2020, но те със сигурност ще закъснеят заради паузата.

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies. Тя изоставаше от останалите три големи компании, разработващи ваксина, но предимството ѝ е в логистиката, разпространението и прилагането.

Още през септември стана ясно, че ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба. 

J&J получи близо 1,5 млрд. долара от правителството на САЩ по програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19.


Прочетете още:

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Сутрешни новини: 23 починали с Covid-19 в България; Чехия затваря училищата и заведенията

Промяната на психичните функции при пациенти с Covid означава 7 пъти по-голям риск от смърт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2

114 души с Covid са починали за ден, оздравелите са с над 1300 повече от инфектираните

Над 20 хиляди дози от ваксините са поставени за денонощие