Снимка: © Getty Images

Американската компания Johnson & Johnson временно спря клиничните тестове от фаза 3 на ваксината за Covid-19, която разработи. Причината е поява на „необяснима болест“ при един от пациентите в мащабните изпитания, включващи 60 хиляди души.

От J&J обявиха, че болестта се изследва от независимия борд по сигурността на компанията и от неговите медици.

Johnson & Johnson последва хода на AstraZeneca. През септември британско-шведската фармацевтична компания прекрати за неопределено време в САЩ изпитанията на своята ваксина срещу коронавирус точно поради същата причина.

Ваксината, разработвана от AstraZeneca, в партньорство с учени от Оксфорд, също се намира в последната Фаза 3 на клиничните тестове. Във Великобритания изпитанията ѝ бяха подновени, но това все още не се е случило в САЩ, тъй като случаят се разследва допълнително от американската Агенция по храните и лекарствата.

Johnson & Johnson реши да не споделя повече детайли около появилите се проблеми при един от пациентите. „Трябва да зачетем неговото лично пространство. Ние също в момента изучаваме неговото заболяване и е важно да съберем всички факти, преди да предоставим допълнителна информация“, обявиха от американската компания.

В момента има още две големи компании, които тестват ваксини и се намират в трета фаза – американските Pfizer и Moderna. За разлика от техните препарати, които изискват поставянето на две последователни ваксини в период на 3-4 седмици - Johnson & Johnson казаха в края на септември, че са открили начин за имунизация на организма с еднократно инжектиране. Тогава компанията обяви планове, ако тестовете преминат безпроблемно, през 2021 г. да се произведат 1 млрд. дози.

J&J, която е най-голямата компания за здравни грижи, започна клиничните изпитания през миналия месец. Ваксината трябва да докаже дали е безопасна и дали с нея могат да се имунизират няколко милиона души. Резултати се очакваха до края на 2020, но те със сигурност ще закъснеят заради паузата.

Проектоваксината се разработва от подразделение на Johnson & Johnson - Janssen Pharmaceutical Companies. Тя изоставаше от останалите три големи компании, разработващи ваксина, но предимството ѝ е в логистиката, разпространението и прилагането.

Още през септември стана ясно, че ако ваксината на Johnson & Johnson се докаже като ефективна и безопасна, ще се транспортира в замразено състояние и ще може да се съхранява в течна форма за период от 3 месеца при хладилна температура. Две от разработките на останалите фармацевтични компании изискват специфични условия - ултраниски температури на съхранение за кратък период преди употреба.

J&J получи близо 1,5 млрд. долара от правителството на САЩ по програмата за ускорено разработване на ваксини за Covid-19.


Прочетете още:

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Сутрешни новини: 23 починали с Covid-19 в България; Чехия затваря училищата и заведенията

Промяната на психичните функции при пациенти с Covid означава 7 пъти по-голям риск от смърт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката