Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова похвали президента Румен Радев пред bTV за "активността, която беше една добра първа стъпка в посока намаляване на цената на бензина и дизела."

Тя визира думите на държавния глава от събота, когато той се похвали със спада в цените на бензина и го отдаде на работата на служебното правителство. По-рано в неделя съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев не се съгласи с това твърдение и посочи, че разликата се дължи "основно на факта, че в момента на международните пазари цената на петрола падна до нивата преди войната в Украйна."

Асен Василев отдаде спада на цената на бензина на световна тенденция, не на служебния кабинет

Манолова бързо насочи вниманието си именно към "правителството на Кирил и Асен", като каза, че тяхна била вината цената на литър гориво в момента да не е 2,50 лв: "Това е реалната цена, всичко останало над 2,50 е спекула, от която печели фирмата, която преработва на ишлеме в рафинерията "Лукойл Нефтохим" евтиния руски петрол."

Тя продължи с това, че щом България ползва изключение от пълното ембарго на руския нефт, цената трябва да е същата независимо от кризата и войната в Украйна. Когато се стигна до темата за газа, Манолова зае същата позиция като говорителя на служебния кабинет Антон Кутев - че не Русия е виновна за прекъсването на доставките, а правителството на "Продължаваме промяната":

"Не е вярно (б.а. - че руснаците ги прекратиха). Истината е, че правителството на Кирил и Асен спря да плаща по начина, който беше поискан от "Газпром". С този начин се съгласиха и съседна Гърция, Румъния, Германия, Италия, Франция - всичко европейски държави," добави тя, след което избегна темата за намалените впоследствие доставки към Франция, Германия, Италия.

Според нея и сега продължаваме да плащаме на "Газпром", но през дъщерни дружества и посредници, "внедрени от четворната коалиция" (същата е тезата и на ГЕРБ, която и лично Бойко Борисов, и говорители на партията повтарят по време на всяка своя поява - б.р.). Тя показа фактура от 28 юли, според която страната ни е получила от руската компанията 1 703 000 мВтч на цена 160 лева.

"В същия този месец юли правителството на Кирил и Асен е плащало на "Винтерсхал", дъщерно дружество на "Газпром", газ на цена 110 евро или 220 лева. Тези 60 лв на мВтч, които са разликата в полза на посредниците, са и една от причините за огромната инфлация в България."

Тя коментира автентичността на документа с думите: "След като съм си позволила да го донеса..."

Според нея преговори с "Газпром" са възможни: "Правителството е длъжно да положи всичко усилия да осигури на българските граждани евтин газ. То е длъжно да извади цялата истина, всички фактури, защото гражданите плащат газа. Ние имаме право да знаем фактурите и цената," добави Манолова.

Тя твърди, че Москва не трябва да се моли, а пред нея да се настоява да бъде спазен първоначалният договор. Когато водещият на 120 минути Светослав Иванов посочи, че Русия очевидно не уважава тези условия, тя отговори: "Ами, сега, не водите вие и ние тези преговори," и отново използва момента, за да прехвърли вината за ситуацията върху "четворната коалиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Очаква се Путин да говори днес, след което да се присъедини към празничен митинг на Червения площад

"Тренд": ГЕРБ е на 9,3% пред ПП, "Възраждане" са трети

Според "Тренд" 13,9% от имащите право на глас ще упражнят това право в полза на "Възраждане"

Топовни салюти за Илхам Алиев в София - прелюдия към старта на гръцкия интерконектор

Румен Радев посреща президента на Азербайджан днес, очакват се разговори за газа

КЗК: "Лукойл България" злоупотребява с монопола си в горивата

Нарушенията са в пазара на горива на едро, твърди антимонополната комисия

Финландия затваря границите си за руски туристи от полунощ

Руските туристи вече не могат да посещават Финландия, която им служеше за "входна врата" към ЕС.

Димитър Стоянов: Тежко въоръжение, докато съм министър аз, няма как да дам

Ресорният министър заяви, че няма как да погаз решение на парламента, касаещо военната помощ за Украйна

Никола Минчев: Искам хората да знаят, че промяната ще е трайна - дори в най-трудния район

"Държа на уважението към Народното събрание - като юрист и като гражданин"