И Мая Манолова прехвърли вината за газа от Русия към "правителството на Кирил и Асен"

Лидерът на "Изправи се, България" Мая Манолова похвали президента Румен Радев пред bTV за "активността, която беше една добра първа стъпка в посока намаляване на цената на бензина и дизела."

Тя визира думите на държавния глава от събота, когато той се похвали със спада в цените на бензина и го отдаде на работата на служебното правителство. По-рано в неделя съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев не се съгласи с това твърдение и посочи, че разликата се дължи "основно на факта, че в момента на международните пазари цената на петрола падна до нивата преди войната в Украйна."

Асен Василев отдаде спада на цената на бензина на световна тенденция, не на служебния кабинет

Манолова бързо насочи вниманието си именно към "правителството на Кирил и Асен", като каза, че тяхна била вината цената на литър гориво в момента да не е 2,50 лв: "Това е реалната цена, всичко останало над 2,50 е спекула, от която печели фирмата, която преработва на ишлеме в рафинерията "Лукойл Нефтохим" евтиния руски петрол."

Тя продължи с това, че щом България ползва изключение от пълното ембарго на руския нефт, цената трябва да е същата независимо от кризата и войната в Украйна. Когато се стигна до темата за газа, Манолова зае същата позиция като говорителя на служебния кабинет Антон Кутев - че не Русия е виновна за прекъсването на доставките, а правителството на "Продължаваме промяната":

"Не е вярно (б.а. - че руснаците ги прекратиха). Истината е, че правителството на Кирил и Асен спря да плаща по начина, който беше поискан от "Газпром". С този начин се съгласиха и съседна Гърция, Румъния, Германия, Италия, Франция - всичко европейски държави," добави тя, след което избегна темата за намалените впоследствие доставки към Франция, Германия, Италия.

Според нея и сега продължаваме да плащаме на "Газпром", но през дъщерни дружества и посредници, "внедрени от четворната коалиция" (същата е тезата и на ГЕРБ, която и лично Бойко Борисов, и говорители на партията повтарят по време на всяка своя поява - б.р.). Тя показа фактура от 28 юли, според която страната ни е получила от руската компанията 1 703 000 мВтч на цена 160 лева.

"В същия този месец юли правителството на Кирил и Асен е плащало на "Винтерсхал", дъщерно дружество на "Газпром", газ на цена 110 евро или 220 лева. Тези 60 лв на мВтч, които са разликата в полза на посредниците, са и една от причините за огромната инфлация в България."

Тя коментира автентичността на документа с думите: "След като съм си позволила да го донеса..."

Според нея преговори с "Газпром" са възможни: "Правителството е длъжно да положи всичко усилия да осигури на българските граждани евтин газ. То е длъжно да извади цялата истина, всички фактури, защото гражданите плащат газа. Ние имаме право да знаем фактурите и цената," добави Манолова.

Тя твърди, че Москва не трябва да се моли, а пред нея да се настоява да бъде спазен първоначалният договор. Когато водещият на 120 минути Светослав Иванов посочи, че Русия очевидно не уважава тези условия, тя отговори: "Ами, сега, не водите вие и ние тези преговори," и отново използва момента, за да прехвърли вината за ситуацията върху "четворната коалиция".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Асен Василев към Атанас Пеканов: Не е вярно, че няма европари за градска железница в Пловдив

Бившият вицепремиер по управление на еврофондовете твърди, че такъв проект нямам

18:50 - 21.04.2024
Важно днес

Диана Тонова сменя Иван Таков начело на БСП - София

Изборите в София бяха свикани от Националния съвет на партията

17:45 - 21.04.2024
Важно днес

Зеленски: Украинците имат нужда от доставка на "Пейтриът" сега

Русия твърди, че е завзела село със стратегическо местоположение

16:27 - 21.04.2024
Политика

Независими анализатори? Да, ако медиите плащат за техния труд

Да анализираш по медиите е професия и не може да е безплатна

15:19 - 21.04.2024
Бизнес

LVMH отчете значителен спад в продажбите на шампанско и коняк

За първото тримесечие на годината приходите от спиртни напитки са с 16% по-ниски

14:10 - 21.04.2024
Живот

Интернет се разочарова, че снимката с брада на Марк Зукърбърг е фалшива

Ретуширан кадър на собственика на Meta стана хит в социалните мрежи

13:35 - 21.04.2024
Важно днес

Изход от кризата или нова криза? В Косово гласуват на референдум за отстраняване на албански кметове

Близката до Белград партия "Сръбска листа" призова за бойкот

13:32 - 21.04.2024
Важно днес

Шанс за живот на трима души даде донорска ситуация в "Пирогов"

Черният дроб и бъбреците на изпаднал в мозъчна смърт 59-годишен мъж са били трансплантирани

11:48 - 21.04.2024