И новият правосъден министър ще иска отстраняване на Гешев, ако КС разреши Снимка: © Министерство на правосъдието

Новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев ще внесе искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, ако Конституционният съд реши, че ръководителят на ведомството има право да предлага такава процедура на Висшия съдебен съвет.

Това заяви Демерджиев във "Властта говори открито" – форматът, който се излъчва на живо във Facebook страницата на Министерски съвет.

"В качеството си на министър имам правомощие да поискам оставката и ще се възползвам от него по причина, че има много поводи от дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му", каза той.

Предишният служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който преди дни беше назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев, също внесе искане за отстраняване на главния прокурор. ВСС обаче реши, че това искане е „недопустимо“, тъй като правосъдният министър няма правомощия по отношение на "тримата големи" в съдебната система.

През август Стоилов сезира Конституционния съд да отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има право да поиска отстраняване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Последните промени в конституцията от 2015 г. гласят, че той "може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи". Според Стоилов в този обхват влизат и най-висшите ръководители на съдебната власт.

"Поводите (б.а. – за отстраняване на Иван Гешев) са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин. Които водят до осъждане на държавата, вреди за българските граждани и съмнения в това, че следва принципите за върховенство на закона и правото и е обективен в своите действия. От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират „Позор“ и „Оставка“, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка", каза Иван Демерджиев.

Според него не е необходимо да има главен прокурор в този вид: "По Конституция прокуратурата следва структурата на съдилищата. Нямаме обаче главен съдия, а председатели на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, чиито функции са по-скоро административни - докато в прокуратурата не е така. Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях, и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура".

Демерджиев каза, че е в конфликт с Иван Гешев от времето, в което настоящият министър е бил председател на Адвокатска колегия – Пловдив. "Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи още по време на избора си, провокираха реакция на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше лично засягане. Оттогава сме в ценностен конфликт", каза той.

От февруари 2019 до май 2021 г. Демерджиев беше председател на колегията. Той е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев от 2007 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024