Снимка: © Министерство на правосъдието

Новият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев ще внесе искане за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, ако Конституционният съд реши, че ръководителят на ведомството има право да предлага такава процедура на Висшия съдебен съвет.

Това заяви Демерджиев във "Властта говори открито" – форматът, който се излъчва на живо във Facebook страницата на Министерски съвет.

"В качеството си на министър имам правомощие да поискам оставката и ще се възползвам от него по причина, че има много поводи от дейността на г-н Гешев, които са основание да се иска оставката му", каза той.

Предишният служебен министър на правосъдието Янаки Стоилов, който преди дни беше назначен за конституционен съдия от президента Румен Радев, също внесе искане за отстраняване на главния прокурор. ВСС обаче реши, че това искане е „недопустимо“, тъй като правосъдният министър няма правомощия по отношение на "тримата големи" в съдебната система.

През август Стоилов сезира Конституционния съд да отговори на въпроса дали министърът на правосъдието има право да поиска отстраняване на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Последните промени в конституцията от 2015 г. гласят, че той "може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване от длъжност на съдии, прокурори и следователи". Според Стоилов в този обхват влизат и най-висшите ръководители на съдебната власт.

"Поводите (б.а. – за отстраняване на Иван Гешев) са много и са свързани с най-различни досъдебни производства, които протичат по странен начин. Които водят до осъждане на държавата, вреди за българските граждани и съмнения в това, че следва принципите за върховенство на закона и правото и е обективен в своите действия. От главния прокурор се очаква да е символ на законност. Когато десетки хиляди скандират „Позор“ и „Оставка“, трябва сам да можеш да си дадеш сметка и да подадеш оставка", каза Иван Демерджиев.

Според него не е необходимо да има главен прокурор в този вид: "По Конституция прокуратурата следва структурата на съдилищата. Нямаме обаче главен съдия, а председатели на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, чиито функции са по-скоро административни - докато в прокуратурата не е така. Много често ставаме свидетели как дела се изземват от хора, които работят съвестно по тях, и после отлежават неясно защо във Върховната касационна прокуратура".

Демерджиев каза, че е в конфликт с Иван Гешев от времето, в което настоящият министър е бил председател на Адвокатска колегия – Пловдив. "Начинът, по който беше назначен, посланията, които излъчи още по време на избора си, провокираха реакция на Пловдивската адвокатска колегия, чийто председател бях по време на избора. Отговорът на Гешев беше лично засягане. Оттогава сме в ценностен конфликт", каза той.

От февруари 2019 до май 2021 г. Демерджиев беше председател на колегията. Той е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев от 2007 г. насам.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си