Швеция последва примера на Великобритания и забрани достъпа на Huawei до почти всички части от своята бъдеща 5G мрежа. Забраната важи и за китайската компания ZTE – вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в азиатската страна, предадоха Politico и Reuters.

Решението е на Шведската служба за пощи и телекомуникации. То се базира на оценка от страна на въоръжените сили и службите за сигурност в страната. Забраната влиза в сила от 10 ноември.

Шведските власти също така изискват от операторите да премахнат всички продукти на Huawei и ZTE от своите мрежи до януари 2025 г. Те обявиха, че операторите ще трябва да разчитат на „оборудване, базирано в Швеция“.

Забраната засяга големи елементи от мрежата пето поколение (5G), в това число ключови части от мрежата за радио достъп, преносната и основната мрежа, както и тази за обслужване и поддръжка. Това означава, че действията на Швеция срещу Huawei са по-строги от мерките, предприети от други страни.

Европейските правителства преоценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежите си от пето поколение след натиска от САЩ. Вашингтон твърди, че Huawei представлява опасност за националната сигурност – нещо, което китайската фирма категорично отрича.

В средата на юли мобилните оператори във Великобритания получиха забрана да закупуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември 2020. Също така, до 2027 г. от 5G инфраструктурата трябва да се премахнат всички инсталирани компоненти от китайската компания.

Миналата година Вашингтон сподели, че няма смисъл европейските държави да разчитат на Huawei за своите мрежи от пето поколение, тъй като на континента действат шведската Ericsson и финландската Nokia. Именно затова беше изненада, че Huawei набра скорост в Швеция с изграждането на 4G пазара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти