Швеция последва примера на Великобритания и забрани достъпа на Huawei до почти всички части от своята бъдеща 5G мрежа. Забраната важи и за китайската компания ZTE – вторият по големина производител на телекомуникационно оборудване в азиатската страна, предадоха Politico и Reuters.

Решението е на Шведската служба за пощи и телекомуникации. То се базира на оценка от страна на въоръжените сили и службите за сигурност в страната. Забраната влиза в сила от 10 ноември.

Шведските власти също така изискват от операторите да премахнат всички продукти на Huawei и ZTE от своите мрежи до януари 2025 г. Те обявиха, че операторите ще трябва да разчитат на „оборудване, базирано в Швеция“.

Забраната засяга големи елементи от мрежата пето поколение (5G), в това число ключови части от мрежата за радио достъп, преносната и основната мрежа, както и тази за обслужване и поддръжка. Това означава, че действията на Швеция срещу Huawei са по-строги от мерките, предприети от други страни.

Европейските правителства преоценяват ролята на китайските компании в изграждането на мрежите си от пето поколение след натиска от САЩ. Вашингтон твърди, че Huawei представлява опасност за националната сигурност – нещо, което китайската фирма категорично отрича.

В средата на юли мобилните оператори във Великобритания получиха забрана да закупуват 5G оборудване от Huawei след 31 декември 2020. Също така, до 2027 г. от 5G инфраструктурата трябва да се премахнат всички инсталирани компоненти от китайската компания.

Миналата година Вашингтон сподели, че няма смисъл европейските държави да разчитат на Huawei за своите мрежи от пето поколение, тъй като на континента действат шведската Ericsson и финландската Nokia. Именно затова беше изненада, че Huawei набра скорост в Швеция с изграждането на 4G пазара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024