И Унгария ще купува снаряди за Украйна в общата европейска поръчка, която България отказа Снимка: © Getty Images

Още 5 държави от ЕС, в това число и най-умерената по отношение на аргесора Русия страна в съюза - Унгария - се присъединиха към инициативата на Европейската агенция за отбрана (EDA) за съвместна поръчка на 1 млн. снаряда в помощ на Украйна в рамките на 1 година. Бюджетът за това е 1 млрд евро от Европейския механизъм за мир, в който страната ни участва. Първоначално акцията подкрепиха 17 страни от ЕС плюс Норвегия.

България е извън списъка на подкрепящите общата оръжейна поръчка за Киев. Лично президентът Румен Радев обяви, че страната няма да участва - точно както други 10 държави от ЕС - по неговите думи, повторени на 23 март в Брюксел, където бе за заседание на Съвета на ЕС. Държавният глава в този ден каза още, че София може да помага с военнопромишления си комплекс на съюзници, които имат нужда от попълване на военните си резерви, но не и с пратки за нападната страна.

Другите 10 вече са само 5 - заедно с България. На 24 март - или само ден след изявленията на българския президент, Европейската агенция по отбрана съобщава, че още 5 държави са се присъединили, както се очакваше още от 20 март и това бе изрично споменато в съобщението оттогава. Сред новоприсъединилите се в подкрепа на Украйна и снабдяването ѝ с боеприпаси вече е дори Унгария. Управляваната от Виктор Орбан държава досега отказваше да вземе решение за военна помощ за Киев. Извън общата европейска поръчка остават още Латвия, Словения, Ирландия и Дания, но и това може да се промени, защото форматът е отворен.

Друго оправдание на България, споделено по-рано от служебния военен министър Димитър Стоянов, е, че у нас няма на склад и не се произвеждат снаряди 155-и калибър, за каквито се очаква да е обществената поръчка. По време на посещението на еврокомисар Тиери Бретон, който бе на обиколка в страните от ЕС със силен военнопромишлен комплекс, за да търси подкрепа за разширяване на производствата заради войната, се разбра, че български заводи планират за започнат производство на въпросния съвместим със стандартите на НАТО калибър снаряди.

Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя танкове и самолети на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023