И Унгария ще купува снаряди за Украйна в общата европейска поръчка, която България отказа Снимка: © Getty Images

Още 5 държави от ЕС, в това число и най-умерената по отношение на аргесора Русия страна в съюза - Унгария - се присъединиха към инициативата на Европейската агенция за отбрана (EDA) за съвместна поръчка на 1 млн. снаряда в помощ на Украйна в рамките на 1 година. Бюджетът за това е 1 млрд евро от Европейския механизъм за мир, в който страната ни участва. Първоначално акцията подкрепиха 17 страни от ЕС плюс Норвегия.

България е извън списъка на подкрепящите общата оръжейна поръчка за Киев. Лично президентът Румен Радев обяви, че страната няма да участва - точно както други 10 държави от ЕС - по неговите думи, повторени на 23 март в Брюксел, където бе за заседание на Съвета на ЕС. Държавният глава в този ден каза още, че София може да помага с военнопромишления си комплекс на съюзници, които имат нужда от попълване на военните си резерви, но не и с пратки за нападната страна.

Другите 10 вече са само 5 - заедно с България. На 24 март - или само ден след изявленията на българския президент, Европейската агенция по отбрана съобщава, че още 5 държави са се присъединили, както се очакваше още от 20 март и това бе изрично споменато в съобщението оттогава. Сред новоприсъединилите се в подкрепа на Украйна и снабдяването ѝ с боеприпаси вече е дори Унгария. Управляваната от Виктор Орбан държава досега отказваше да вземе решение за военна помощ за Киев. Извън общата европейска поръчка остават още Латвия, Словения, Ирландия и Дания, но и това може да се промени, защото форматът е отворен.

Друго оправдание на България, споделено по-рано от служебния военен министър Димитър Стоянов, е, че у нас няма на склад и не се произвеждат снаряди 155-и калибър, за каквито се очаква да е обществената поръчка. По време на посещението на еврокомисар Тиери Бретон, който бе на обиколка в страните от ЕС със силен военнопромишлен комплекс, за да търси подкрепа за разширяване на производствата заради войната, се разбра, че български заводи планират за започнат производство на въпросния съвместим със стандартите на НАТО калибър снаряди.

Радев: Докато управлява служебното правителство, България няма да предоставя танкове и самолети на Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024