И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група Снимка: © Screenshot

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен като обвиняем за участие в oрганизирана престъпна група (ОПГ), съобщава bTV.

Разпитът на Коцев по разследването за "Митниците"е продължил близо четири часа, като на излизане от Комисията за противодействие на корупцията той запазва пълно мълчание.

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

„Очаквам да присъствате и когато оправдаят господин Живко Коцев, или когато прекратят обвинението срещу него. Ние нямаме съмнение, че той не е извършил никакво престъпление, въпрос на време е да го докажем“, казва адвокатът на бившия главен секретар на МВР - Илиян Василев.

Според обвинението Коцев доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването за корупционни практики в митниците.

От изслушването на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност"(ДАНС) Пламен Тончев в парламента стана ясно, че ДАНС в продължение на две години е разследвала контрабанден канал "с участие на висши служители от МВР и Агенция "Митници", но ръководството ѝ е било притеснено към кого да се обърне, за не изтече информация по случая и за него се разбра едва в началото на месеца.

По случая са задържани бившата директорка на митниците Петя Банкова, както и Стефан и Марин Димитрови. Издирва се Никола Николов - Паскал. Банкова и Димитров са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи, като на първа инстанция съдът ги остави в ареста.

По думите на Тончев Марин и Стефан Димитрови са имали значително влияние в разпределението на различни постове в МВР. С бившия главен секретар на МВР Живко Коцев се познавали от времето, когато е бил директор на областната дирекция и именно той е запознал Стефан Димитров с директори на областни полицейски управления в страната и го представял като бизнесмен, който внася стоки.

МВР ще търси корумпирани митничари с анкети по границите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024