„Когато от FC Santa Claus ми се обадиха, не беше нужно да обмислям офертата дълго. Кой не би искал да работи за футболния клуб на Дядо Коледа?“. Това са думите на Ралф Вундерлих – 43-годишен германец, който вече е един от най-известните треньори в света.

Той е поканен е за наставник на футболния отбор на лапландската столица Рованиеми и веднага решава да се премести в най-северната територия на Финландия. Градът е с население от 63 хиляди души, почти през цялата година вали сняг, а температурите в най-студените зимни месеци стигат до -30 градуса по Целзий. Германецът обаче е готов за ново предизвикателство.

„Ако обичате коледния дух да бъде с вас през цялата година и не ви идва в повече, това е мястото за вас. Всичко тук е свързано с Коледа“, споделя Вундерлих в интервю за BBC.

Той идва в клуб, който дори не се е записал за официално участие в ниските нива на футболната лига през настоящия сезон. В него играят местни работници и студенти, които просто обичат спорта, а почетен президент е… самият Дядо Коледа. Всяка година той присъства на първия мач за кампанията и дава неговото начало, често е използван като талисман от тима, а ликът му грее и на емблемата на клуба.

Тази година, заради пандемията от Covid-19, Лапландия е затворена за хилядите туристи, които я посещават по това време на годината. Но погледите на медиите и спонсорите за пореден път са насочени към любопитния тим FC Santa Claus.

Макар името на този клуб да се споменава предимно около Коледа, той е един от най-известните в страната, а и по света. Основан е през 1993, след като местните аматьорски състави „Рованиемен Рейпас“ и „Рованиемен Лапи“ се обединяват. Едните внасят червените екипи, другите – белите, и така отборът започва да се състезава с цветовете на Дядо Коледа.

Грандиозните успехи са нещо непознато за FC Santa Claus. След като клубът е основан, той се присъединява към третата дивизия във футболната йерархия на Финландия и остава там в продължение на седем сезона. След това изпада в четвърта дивизия, преди да се изкачи отново и през 2010 да стигне до шанса за промоция във второто ниво. Тимът обаче губи плейофа от HIFK.

Отборът на Дядо Коледа играе своите мачове на стадион „Кескускента“, който е с капацитет от 4000 места.

Може би най-великият момент в историята на FC Santa Claus е пътешествието на тима до Англия през 1997 г., когато клубът е поканен да изиграе приятелски мач срещу елитния „Кристъл Палас“. Срещата на „Селхърст Парк“ в Лондон ще се помни дълго, тъй като „11-те коледни джуджета“ побеждават с 5:0. Това им отваря пътя към глобалния пазар и днес тимът има стотици фенове по целия свят.

„През последните 10 години интересът на медиите към нас е особено голям. Някои от най-влиятелните компании в Азия и Америка идват да ни гледат“, казва пред FIFA.com Юха Етелайнен – местен жител на Рованиеми.

„Това ни отведе до две пътешествия в Китай, организирани от един от нашите спонсори в лицето на маркетингова компания. В един от случаите дори играхме мач срещу легенди като Алесандро дел Пиеро и Майкъл Оуен. Това нещо нямаше как да се случи, ако името ни беше нещо различно от FC Santa Claus“, споделя той.

Всъщност, първоначалното име на клуба трябвало да бъде „Joulupukki“ (в превод – „Коледна коза“). Причината – това е името на белобрадия старец на финландски. „За повечето хора тук Дядо Коледа няма нищо общо с онзи човек от рекламите на „Кока Кола“, казва Етелайнен.

Той споделя още, че регионът преживява трудни времена заради Covid-кризата. Лапландия разчита най-много на приходите от туристи, а такива през 2020 няма. Но поне има една сила, която обединява всички, и това е футболът.

„В по-голямата част от Финландия имаме вътрешни игрища, където играем през зимата. А една от традициите ни е да играем и на заснежените външни стадиони. Популярен е спортът „снежен футбол“. Играе се в дълбок сняг и мога да ви кажа, че е истинско забавление. Започна като на шега, а сега се превърна във феномен за туристите. Малко е ненормално, разбира се – повече прилича на ръгби, но си прекарваме чудесно, когато се състезаваме“, казва Етелайнен.

А другата голяма страст е FC Santa Claus, който отново ще играе в малка регионална лига след повече от месец. Местните жители трябва да бъдат благодарни на големите глобални компании, които успяха да го спасят от банкрут преди осем години. В трудните времена през 2012 EA Sports и PUMA се обединиха, за да съхранят този любопитен клуб и финландците нарекоха тази инициатива „Коледно чудо“.

„Чувството тук е все едно си на края на света – елени, гори, коледни светлини. Харесва ми и идеята Дядо Коледа да си има официален клуб. Това е възможност за него да отправя още положителни послания към хората“, казва новият треньор на FC Santa Claus.

Клубът може никога да не се изкачи в първата дивизия на Финландия, но едно е сигурно – лоялните им фенове няма да загубят надежда в тях. Мотото им е „Не спирайте да вярвате“, защото около Коледа винаги се случват чудеса.


Прочетете още:

Никола Абаджиев - Коки: Той е №9 в света на кайтсърфинга, но не се мисли за много добър

Трогателната история на Янис: Как момчето, продаващо дрънкулки в Атина, се сдоби с най-скъпия договор в NBA


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024