Ако си пуснете видео от речта на Янис Антетокунпо от връчването на наградата MVP през лятото на 2019, определено ще се разплачете. В нея той казва през сълзи: „Благодаря, че повярвахте в мен, когато бях само едно малко 18-годишно момче, живеещо в Гърция“.

Баскетболистът тъкмо е спечелил първата от двете си награди за играч на сезона в NBA – най-престижното отличие в света на неговия спорт. Днес Янис е един от най-добрите състезатели и вече е притежател на най-скъпия договор в историята на американската баскетболна асоциация. А само преди няколко години продаваше дрънкулки по гръцките улици, за да осигури храна на семейството си.

Антетокунпо, наричан „Гръцкият звяр“, подписа за 5 години със своя отбор „Милуоки Бъкс“ и за този период ще получи над 228 млн. щатски долара. Ако тази цифра се съпостави с дължината на контракта, то това е най-мащабната сделка в историята на NBA – нещо, с което не може да се похвали дори Майкъл Джордан.

„Това е моят дом. Това е моят град. Нека тези години си струват. Шоуто продължава“, написа щастливият Янис.

Той е на 26 и вече има свой дом, но това съвсем не е било така преди няколко години. Връщаме лентата назад към 6 декември 1994 г., когато в семейството на двама имигранти от Нигерия се ражда син. Родителите живеят в Атина, след като са се преместили от Лагос, но изпитват огромни трудности да си намерят работа заради своя произход. А трябва да изхранват четирите си деца по няколко пъти на ден.

Детството на Янис е повече от трудно. До 18 години той дори няма гражданство и го получава чак през 2013 г. Всяка сутрин се събужда с мисълта за оранжевата топка, но дори не притежава обувки, за да играе баскетбол. С по-големия му брат Танасис и с по-малкия – Костас, използват общо един чифт.

Записват се в школата на местния „Филатиликос“, защото спортът е единственият изход от бедността. В същото време обаче трябва да работят, за да помагат на родителите си, и постоянно пропускат тренировки, за да продават очила, ключодържатели и чанти по улиците на Атина.

Янис е истинско чудо на баскетболния паркет. Когато е на 18, вече е висок 2 м и забива ефектно в коша на противника. Ръцете му са неестествено дълги, което е изключително важен компонент в този спорт. Оказва се, че синът на нигерийските имигранти е изключителен талант – макар да се състезава във втората дивизия на гръцкото първенство, треньорите му позволяват да участва в „Мача на звездите“ в страната, защото това ще представлява „удоволствие за феновете“.

И така – Антетокунпо влиза в баскетболния водовъртеж. Забелязан е от „Сарагоса“ и подписва договор, в който е включена клауза за евентуален трансфер в NBA. Едно обаждане от САЩ през 2013 променя всичко. „Ще участваш в Драфта“, чува талантът от другата страна на слушалката и стяга куфарите по пътя към американската мечта. „Дори нямах собствен костюм“, припомня си Янис, който отива на церемонията с карирано сако и зелена шапка на „Бъкс“.

Избран е под №15 в Драфта и след като избърсва сълзите от очите си, скача с гръм и трясък в света на NBA. По време на новобранския си сезон печели пари, които никога не е виждал в живота си на едно място. Изпраща абсолютно всички на родителите си в Гърция, че накрая не му остава кеш, за да си хване такси до залата. За да не закъснее за тренировката, Антетокунпо стига дотам с тичане.

В първия си сезон Янис влиза от резервната скамейка и вкарва малко над 6 точки средно на мач. После обаче се превръща в основна фигура в ротацията. Много хора казват, че дори не е можел да дриблира топката прилично преди Драфта, но защо ти е нужен добър дрибъл, щом можеш да скочиш от линията за наказателен изстрел, да прелетиш над главите и безпомощно протегнатите ръце на няколко съперници и да забиеш топката в коша като гръмотевица на Зевс? Невероятната физика на момчето от Гърция напомня на атлети като Шакил О’Нийл – много рядко срещани. Тръгне ли към коша, Янис трудно може да бъде спрян. Подобри и стрелбата си, макар тя да остава неговото най-слабо звено.

Но ако говорим за мотивация, за страст към играта и за желание да преодоляваш дори невъзможни препятствия, Антетокунпо е един от най-добрите примери в спорта въобще. Всеки мач той играе в памет на баща си Чарлз, който почина през 2017 г.

„Благодаря на Господ, че ме е дарил с този невероятен талант. Всеки ден, в който стъпвам на паркета, си мисля за баща ми, това ме движи напред. Дори да усещам болката, дори да не ми се играе, аз продължавам именно заради него“, споделя крилото на „Милуоки“.

В момента Янис е двукратен носител на наградата MVP и само той, ЛеБрон Джеймс и Карим Абдул-Джабар са печелили приза повече от веднъж, преди да навършат 25 години. Антетокунпо е и третият играч в историята, който печели наградата за най-полезен състезател и най-добър защитник в един и същ сезон – след Майкъл Джордан и Хакийм Олайджуон. Едва ли си е представял, че ще попадне в тази елитна компания, докато е продавал ключодържатели в Атина.

Макар все още да не успява да изведе тима си до мечтаната титла, Янис постоянно подобрява представянето си. Тази година завърши с рекордно високи за себе си показатели – 29,5 отбелязани точки на двубой, 13,6 борби средно на мач и 5,6 асистенции.

„Благодаря на „Бъкс“, че повярваха в мен и семейството ми. Дадохте ни шанс преди осем години, а сега, когато слагам подписа си под този договор, чувството е нереално“, каза Янис.

Спомняте ли си Танасис и Костас, с които той делеше един чифт обувки? Сега двамата му правят компания на паркета в NBA. Най-големият брат се състезава за отбора на Янис, а по-малкият дори стана шампион с „Лос Анджелис Лейкърс“ през изминалия сезон.

„Вие сте моите герои, вие сте моите модели за подражание“, сподели двукратният MVP пред братята си още през 2019, когато получи първата си престижна награда.

А в Гърция са луди по Янис Антетокунпо. Ликът му може да бъде видян във всяка баскетболна зала, а наскоро образът на „Гръцкият звяр“ изгря на една от известните площадки за игра, където графити-художници отдадоха почит на своя любимец.

Крилото на „Бъкс“ не забравя откъде е тръгнал. Той често се връща у дома и организира благотворителни инициативи. Една от последните бе „Give N Rise“, с която Антетокунпо помогна на деца в нужда. Включи ги в баскетболна програма със съотборниците си Ерик Бледсоу и Брук Лопес, които го придружиха в Гърция.

Янис помага и на хората в нужда в САЩ. Още през 2018 беше забелязан да раздава храна на бедни семейства по време на Деня на благодарността. 27 хиляди топли ястия стигнаха успешно до граждани на Милуоки благодарение на техния герой.

А тази година той дари 100 хиляди долара на неправителствена организация в Чикаго, която осигурява качествено образование на бедни деца и деца от малцинствата. Янис посвети представянето си в "Мача на звездите" именно на тях.

„Беше чест да играя за вас“, сподели той. А за нас е чест всяка вечер да гледаме как Антетокунпо лети към коша с топка в ръка и готви поредната „гръмотевица“.


Прочетете още:

Баскетболните "Бийтълс" от Балканите: Как в Сплит се роди най-великата европейска династия

Никола Абаджиев - Коки: Той е №9 в света на кайтсърфинга, но не се мисли за много добър

"Най-великият спортист": Да играеш до Бонд и да хванеш убиеца на Робърт Кенеди


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024