Турската лира удари дъното. Пазарите не харесват преднината на Ердоган Снимка: © Getty Images

Икономическата криза в Турция вероятно ще се задълбочи, след като лидерът Реджеп Тайп Ердоган поведе на първия тур на президентските избори в страната, а партията му получи парламентарно мнозинство.

Турската лира, която през последните години постоянно се обезценява, падна близо до исторически минимум при отварянето на пазарите сутринта след вота в неделя, пише британският в. "Гардиън".

Президентът Ердоган опроверга очакванията, като спечели 49,5% от гласовете в президентската надпревара срещу 44,9% за неговия претендент Кемал Кълъчдароглу. Тъй като нито един от кандидатите не достигна прага от 50 %, необходим за категорична победа, на 28 май ще се проведе двамата ще се изправят в решителен балотаж.

Управляващата коалиция на Ердоган в парламента, в която влиза и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), както и други националистически партии, също постигнаха добър резултат и си осигуриха парламентарно мнозинство.

Загрижеността около нарастващите разходи за живот в Турция видимо не снижи подкрепата за Ердоган, въпреки неговото дългосрочно нежелание да повиши лихвените проценти, което допринесе за нарастващата инфлация и увеличаването на цените на храните.

"Надеждите за победа на опозицията се изпариха. Вместо това сега съществува съвсем реален риск победата на Ердоган да доведе до макроикономическа нестабилност в Турция, включително до заплаха от тежка валутна криза и напрежение в банковата система и държавния дълг в бъдеще", пише експертът Лиъм Пийч от независимия център за икономически изследвания Capital Economics

По данни на Световната банка Турция е 19-ата по големина икономика в света. Турската икономическа криза през последните 5 години е била съпроводена с усилия за подкрепа на икономическия растеж "с кредитни бумове и стимулиране на търсенето". Икономисти от Bloomberg изчисляват, че Турската централна банка е похарчила повече от 177 млрд. долара, за да подкрепи лирата от декември 2021 г. насам.

Турската група за изследване на инфлацията (ENAG), която измерва инфлацията на потребителската кошница от стоки и услуги, регистрира 105,19% увеличение на цените през миналия месец спрямо предходната година, като добави, че цените са се повишили с почти една трета в сравнение с началото на 2023 г.

Цената на лука, основен продукт в турската кухня, бързо се превърна в тема за разговор по време на изборите, след като миналия месец Кълъчдароглу пусна видеоклип, в който заяви "Сега един килограм лук е 30 лири, ако Ердоган остане, ще бъде 100 лири".

Ердоган отвърна на удара по време на предизборен митинг, като отхвърли опасенията за повишаването на цените на храните.

"Знаем как да мачкаме лук с юмрук и как да го изядем. В тази страна нямаме проблем със скъпия лук, картофите или краставиците. Ние вече сме решили проблемите в Турция", каза той.

Американската агенция за кредитен рейтинг Fitch Ratings съобщава за намаляването на валутните резерви на Турция, причинено от опитите за стабилизиране на лирата, и прогнозира трудности за следващото правителство.

"Независимо от това кой ще спечели, следващото правителство все още ще бъде изправено пред труден икономически контекст, характеризиращ се с отслабено търсене на чуждестранна валута и натиск върху лирата, голям дефицит по текущата сметка, намаляващи международни резерви и висока инфлация", заяви тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024