Илон Мъск се появи в Аушвиц след обвинения в антисемитизъм Снимка: © Getty

Технологичният милиардер и собственик на социалната мрежа Х Илон Мъск посети лагера на смъртта Аушвиц. Бизнесменът е положил венец и е участвал във възпоменателната служба на жертвите.

Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват милиардера, качил сина си на раменете, да стои до оцелелия от Холокоста Гидон Лев.

Посещението на Мъск в бившия нацистки концлагер идва няколко седмици, след като попадна в центъра на огромен скандал и привлече вниманието на Белия дом след антисемитски коментар в собствената му социална мрежа - Х (преди Twitter).

През ноември миналата година основателят на ракетната компания SpaceX публично подкрепи публикация на потребител в Х, който твърди, че евреите подклаждали омраза към белите хора.

  • Потребителят се позовава на конспиративната теория за т.нар. „Голямото заместване“ ("Great Replacement"), която Мъск нарича „действителната истина“.
  • Тази теория на конспирацията твърди, че евреите и левичарите подготвят етническа и културна подмяна на бялото население с цветнокожи имигранти, което ще доведе до "бял геноцид".
  • Последва незабавна реакция от Белия дом, който заклейми думите на Мъск като "отвратителната антисемитска лъжа“ и го обвини в "насърчаване на антисемитската и расистката омраза“.

По време на Втората световна война нацистка Германия убива най-малко 1,1 млн. души в лагера на смъртта Аушвиц в окупирана Полша. Почти един милион от тях са били евреи. По данни на музея, създаден на територията на бившия концлагер, повече от 200 000 от тях са били деца и младежи, пише BBC.

Малко по-късно Мъск се извини за действията си и нарече скандалното си изявление "най-глупавия пост". Още тогава и световни лидери, и директорът на музея в бившия концлагер го призоваха да посети мястото.

Това обаче също има предистория. През август 2023 г. музеят разкритикува социалната мрежа на милиардера, след като първоначално Х отказа за премахне публикация, отричаща Холокоста. Аргументът на мрежата беше, че въпросната публикация не нарушава правилата ѝ за допустимо съдържание.

През последните години антисемитизмът се увеличава в САЩ и по света. След избухването на войната между Израел и терористичната организация "Хамас", която владее Ивицата Газа, антисемитските инциденти в САЩ са се увеличили с близо 400% спрямо предходната година. Данните са на Антидефамационната лига - организация с нестопанска цел, която се бори с антисемитизма.

След като купи Twitter за 44 млрд. долара през октомври 2022 г., Мъск намали моделирането на съдържание, а това доведе до рязко увеличение на речта на омразата в X.

По данни на Media Matters много корпоративни реклами на IBM, Apple, Oracle и Xfinity на Comcast са били поставяни редом с антисемитско съдържание или такова, което популяризира Хитлер и нацизма. Редица големи рекламодатели се оттеглиха от X. Мъск съди Media Matters и отхвърля обвиненията.

Сега милиардерът ще участва в Полша в онлайн конференция, посветена на антисемитизма.

Двудневното посещение е точно седмица преди Международния ден в памет на жертвите на Холокоста на 27 януари, съобщи Европейската еврейска асоциация, която е организаторът на двудневното посещение на Мъск. Целта е международното внимание да бъде насочено към рязкото нарастване на антисемитизма в световен мащаб след кървавата атаката на обявената от САЩ и ЕС за терористична атака "Хамас" срещу Израел от 7 октовмри.

"Всички признават, че национализмът, популизмът, расизмът и всички прояви на ксенофобия и омраза са голяма заплаха за демокрацията, правата на човека и Европейския съюз", заяви в петък полският заместник-министър на външните работи Анджей Шейна, цитиран от NBC news.

Във връзка с визитата на американеца той допълни, че според него "това е причината, поради която г-н Мъск е сред поканените гости, които са потвърдили присъствието си".


X/Twitter изгуби ключови рекламодатели след антисемитски скандал с Мъск

Има ли риск ЕС да забрани Х (Twitter) заради дезинформация и руска пропаганда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024