Имотните декларации: Пеевски държи милиони в банки въпреки санкциите Снимка: © Getty Images

Делян Пеевски продължава да държи милиони в банкови сметки, включително в щатски долари, въпреки санкциите "Магнитски" на САЩ.

Председателят на ДПС ползва цели шест къщи в София, които е декларирал като "чужда собственост", и е отчел вземания от дивидент в размер на над 19 милиона лева.

В новото служебно правителство също се оказа, че има многоимотни министри.

  • Евтим Милошев (Министерство на туризма) е декларирал 9 апартамента в София и един във Франция.
  • Росен Карадимов има над 1 млн. в банкови сметки и над 2 милиона лв. вземания.
  • Петко Николов (Министерство на икономиката) е отчел и къща в Гърция в имотната си декларация.
  • Премиерът Димитър Главчев е декларирал 400 000 лева налични пари, отделно от банковите си сметки.

Интересното е, че новият евродепутат от "Възраждане" Петър Волгин също е отчел солидно имотно състояние. Заедно със съпругата си (и двамата - журналисти в БНР) имат три апартамента и ателие в София, вила край Радомир, друг апартамент в село в община Радомир и парцел на Камен бряг.

Общата сума на спестените им пари по банкови сметки се оказва по-голяма от тази, която председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов декларира през 2024 г. - въпреки че само заплатата на Костадинов за изминалата година е близо 118 000 лв.

Кметът на София Васил Терзиев посочва малко над 1 млн. лв. по банкова сметка, 80 000 лв. налични пари.

Президентът Румен Радев посочва 275 000 лв. в банкови сметки, докато вицепрезидентът Илияна Йотова и нейният съпруг - известният хирург проф. Андрей Йотов - общо посочват около 880 000 лв.

В Народното събрание никой не може да стигне имотното състояние на Делян Пеевски сред председателите на парламентарни групи.

На неговия фон Джевдет Чакъров изглежда доста по-скромно - прави впечатление, че той е обявил шест различни договора за кредитни карти към ЦКБ и ПИБ.

Бойко Борисов декларира малко над 700 000 лв. в брой или в банка от заплати и платени обезщетения за пропуснати отпуски.

Бившият министър на финансите Асен Василев се оказва с по-малко средства в сравнение със съпредеседателя на ПП-ДБ Кирил Петков, който има над 1,2 млн. лв. в банкови сметки.

Костадин Костадинов не е отчел налични пари над 10 000 лв., само около 15 000 лв. в банка и декларира остатъчна ипотека плюс два лизингови договора. Изглежда, че остатъкът от депутатската му заплата е отишъл за доплащането на прословутата му вила край Варна. За една година тежестта на заема му е спаднала от 113 806 лв. до 24 188 лв.

Николай Марков от "Величие" е декларирал единствено къща с двор в София, без да посочва никакви финансови средства над минималния праг за регистъра.

Формалната председателка на "Величие" Албена Пекова изобщо не е подала декларация, въпреки че е длъжна, тъй като партията е парламентарно представена и би трябвало да получава държавна субсидия.

В действащия кабинет има поне двама милионери, а министърът на правосъдието Мария Павлова и съпругът ѝ декларират над 850 000 лв. спестявания в банки, плюс няколко жилища.

Виолета Коритарова (МРРБ) е сред министрите с няколко апартамента в София, Росен Карадимов се отчита с вила в Блексирама голф комплекс Балчик, а министърът на културата Найден Тодоров има и имоти във Виена.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов е декларирал 131 000 лв. от заплата в банкова сметка, като изплаща ипотечен кредит от 260 000 лв. и още един потребителски кредит от 20 000 лв.

Посочил е малко над 129 000 лв. годишна данъчна основа от трудови договори и малко под 93 000 лв. необлагаеми доходи от трудови правоотношения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По идея на ГЕРБ отстраняването на Антон Славчев като шеф на КПКОНПИ се отлага

Решението за отстраняването на Антон Славчев беше отложено

20:15 - 12.09.2024
Важно днес

Столтенберг си намери нова работа след ръководния пост в НАТО

Той ще заеме друга позиция в областта на международната сигурност

18:02 - 12.09.2024
Важно днес

Екатерина Захариева ще трябва да отговаря за анти-ЛГБТ закона на изслушването си за еврокомисар

Темата е ключова в Европа, а ГЕРБ подкрепи закона, припомня Надежда Нейнски

17:57 - 12.09.2024
Важно днес

Пуснаха под домашен арест сина на бивш финансов министър, обвинен в убийство

Петър Александров е пуснат от ареста с електронна гривна

15:10 - 12.09.2024