Снимка: © bTV

В Инфекциозна болница в София няма нито един починал пациент, който преди това е бил ваксиниран срещу Covid-19. Това обяви директорът проф. Татяна Червенякова и опроверга думите на доц. Атанас Мангъров пред bTV, че в лечебното заведение е имало имунизирани, загубили битката с коронавируса.

В неделя най-големият Covid-скептик и критик на мерките и ваксинацията гостува в телевизията за дебат със здравните експерти д-р Аспарух Илиев и д-р Борис Таблов. Мангъров, който е началник на клиника в Инфекциозна болница, не даде точна цифра при твърдението си за починали ваксинирани в лечебното заведение.

"Абсурдният дебат" за и против ваксините по bTV: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"

„Съотношението ваксинирани-неваксинирани при нас е каквото е и за страната. В Covid-отделението имаме един, който е имунизиран. Общо в отделението се лекуват над 30 души. Имахме ваксинирани, които починаха. Тези ваксини не са проучени, както трябва, тяхното разрешение е дадено под условие“, заяви Мангъров, без да обосновава мнението си с факти.

Според проф. Червенякова – от началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били имунизирани и да са починали. „Единственият ваксиниран, който е попаднал в Covid-отделението, е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние“, каза директорът на лечебното заведение пред bTV.

„В петък, на 10 септември, в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти. Четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние“, добави тя.

Мангъров отговори по-късно, че ваксинираният пациент от Инфекциозна болница починал в "Токуда" преди три дни. 

„Проф. Червенякова много добре знае, защото, за голямо съжаление, човекът, когото и двамата познавахме, беше съпруг на нейна близка сътрудничка“, твърди той във Facebook. Според него друг пациент, имунизиран с две дози срещу коронавирус, лежал повече от 20 дни на кислород, но бил изписан от Инфекциозна болница в началото на седмицата.

Последните данни от края на миналия месец показват, че в седмицата между 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани. Останалите са били или с една поставена доза, или с тежки придружаващи заболявания, което доказва тезата на здравните експерти по света, че имунизациите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.


Лекар от Варна даде личен пример - показа в социалните мрежи как ваксинира децата сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков постави две условия за премахването на Covid-сертификатите

София, Бургас и още 10 области навлизат в критичен етап на Covid до пет дни

Румен Радев: Условието на Русия е неприемливо и безпредметно

"Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било"

Окончателно: Учениците ще почиват 9 дни между двата срока

Неучебните дни няма да се компенсират чрез допълнителни занятия през останалата част от учебната година, съобщиха от МОН

Блинкън и Лавров не постигнаха прогрес за Украйна, докато депутатите у нас спореха за НАТО

САЩ предупреди отново Русия, че ще отговори "бързо и сериозно" при нахлуване в Украйна

"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"

Бившият съветник по национална сигурност на САЩ Фиона Хил в интервю за Der Spiegel

Минималната учителска заплата става 1411 лв. от април 2022

Средната заплата за педагозите се увеличава с 12%

Новите мерки в София: Част от учениците се връщат към онлайн-обучение

В последната седмица преди междусрочната ваканция