Инфекциозна болница опроверга доц. Мангъров: Нямаме нито един починал ваксиниран пациент Снимка: © bTV

В Инфекциозна болница в София няма нито един починал пациент, който преди това е бил ваксиниран срещу Covid-19. Това обяви директорът проф. Татяна Червенякова и опроверга думите на доц. Атанас Мангъров пред bTV, че в лечебното заведение е имало имунизирани, загубили битката с коронавируса.

В неделя най-големият Covid-скептик и критик на мерките и ваксинацията гостува в телевизията за дебат със здравните експерти д-р Аспарух Илиев и д-р Борис Таблов. Мангъров, който е началник на клиника в Инфекциозна болница, не даде точна цифра при твърдението си за починали ваксинирани в лечебното заведение.

"Абсурдният дебат" за и против ваксините по bTV: "Науката не е мнение, а факти, доц. Мангъров"

„Съотношението ваксинирани-неваксинирани при нас е каквото е и за страната. В Covid-отделението имаме един, който е имунизиран. Общо в отделението се лекуват над 30 души. Имахме ваксинирани, които починаха. Тези ваксини не са проучени, както трябва, тяхното разрешение е дадено под условие“, заяви Мангъров, без да обосновава мнението си с факти.

Според проф. Червенякова – от началото на ваксинацията в Инфекциозна болница няма пациенти, които да са били имунизирани и да са починали. „Единственият ваксиниран, който е попаднал в Covid-отделението, е придружител на неваксиниран пациент в тежко състояние“, каза директорът на лечебното заведение пред bTV.

„В петък, на 10 септември, в отделението за коронавирус е имало 37 пациенти. Четирима от тях са изписани. Приетите в отделението са в тежко и средно тежко състояние“, добави тя.

Мангъров отговори по-късно, че ваксинираният пациент от Инфекциозна болница починал в "Токуда" преди три дни.

„Проф. Червенякова много добре знае, защото, за голямо съжаление, човекът, когото и двамата познавахме, беше съпруг на нейна близка сътрудничка“, твърди той във Facebook. Според него друг пациент, имунизиран с две дози срещу коронавирус, лежал повече от 20 дни на кислород, но бил изписан от Инфекциозна болница в началото на седмицата.

Последните данни от края на миналия месец показват, че в седмицата между 22 до 28 август в България са починали 231 души с диагноза коронавирус, като 221 от тях – или 97% - са неваксинирани. Останалите са били или с една поставена доза, или с тежки придружаващи заболявания, което доказва тезата на здравните експерти по света, че имунизациите срещу Covid предпазват от тежко протичане на болестта.


Лекар от Варна даде личен пример - показа в социалните мрежи как ваксинира децата сиАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024