Инфлуенсърските "съвети" на Гуинет Полтроу за Covid-19 възмутиха лекарите Снимка: © Getty Images

Съветите за самолечение на Гуинет Полтроу след прекаран Covid-19 бяха подложени на публична критика от страна на главния лекар на Великобритания проф. Стивън Поуис.

Медицинският директор на Националната здравна служба призова "инфлуенсърите" като Полтроу да осмислят публичната си отговорност и да не разпространяват невярна информация в условията на пандемия.

Актрисата от години се занимава с търговия на "уелнес" продукти със съмнителни качества и промотиране на псевдонаучни практики - от скъпи "лековити лепенки" за тяло до вагинални яйца от нефрит. През 2018 г. тя беше осъдена да плати 145 000 долара заради фалшиви твърдения в рекламата на някои от артикултие в сайта си Goop.

Причината за предупреждението на британския лекар беше статия в блога на Полтроу, в която тя описва как "оздравява тялото си с дългосрочна детоксикация".

48-годишната актриса обяснява, че е прекарала Covid-19, но продължава да страда от страничните ефекти на болестта като "остатъчна умора и умствена обърканост". Полтроу възнамерява да се справи със здравните проблеми с режим, базиран на кето диета и храни с растителен произход, без да приема захар и алкохол и без да яде преди 11 ч. всяка сутрин. Сред описаните от нея ястия са "миди с хрупкави каперси, аспержи с бекон, артишок с чесън, кимчи без захар" и др.

Цялата й статия е пълна с продуктово позициониране на всевъзможни стоки, които се продават в сайта й - от витамини и добавки до бижута, тениски и кристални чаши.

Диетата, която тя препоръчва, предполага спиране на почти всички източници на въглехидрати и силно наблягане на мазнините. Ефектът й върху здравословното състояние на организма е спорен, а някои експерти смятат кето режима за опасен заради агресивната промяна в нормалния прием на хранителни вещества.

Симптомите на дългия Covid могат да включват силна умора, задъхване, обърканост, трудности при заспиване, проблеми с психическото здраве и загуба на апетит.

Неразположението при хората, които страдат от този синдром, понякога може да продължи със седмици или месеци, като изискват медицински грижи.

Здравните професионалисти в Англия препоръчват на страдащите от остатъчните ефекти на болестта да включат разнообразни храни в режима си и да увеличат приема на протеини, ако са изгубили телесна маса по време на инфекцията и се нуждаят от възстановяване на силите.

Подвеждащите съобщения на Полтроу, която има пряк търговски интерес от тях, провокираха недоволството на проф. Стивън Поуис.

"Също като вируса - дезинформацията се пренася през границите, мутира и еволюира. Тук платформи като YouTube и други имат истинска отговорност и възможност за действие. В последните дни забелязах, че Гуинет Полтроу за съжаление страда от последиците на Covid. Пожелаваме й всичко добро, но някои от решенията, които тя препоръчва, съвсем не са решения, които Националната здравна служба би дала", казва медицинският директор.

"Трябва да гледаме сериозно на дългосрочните симптоми на Covid и да прилагаме истинската наука спрямо тях. Всички инфлуенсъри, които използват социалните мрежи, имат задължение за отговорност и внимателен подход по тази тема", казва британският лекар по повод т.нар. постковид синдром.

Великобритания вече започна национално изследване за последствията върху организма след преживяната инфекция със SARS-Cov2, което ще обхване 14 000 участници.


Fake Famous по HBO: Instagram е балон, но никой няма интерес да го спука

"Най-бързият път до сърцето е спринцовката": Пародийната реклама на Pfizer за Св. Валентин

Ваксината на Moderna: Какво трябва да знаят пациентите с филъри на лицето

Диетата 16/8: Има ли ефект от периодичното гладуване?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ получава първия мандат от Румен Радев

2 месеца след парламентарните избори - президентът най-после дава ход на процедурата

07:24 - 05.12.2022

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022