8 часа ядене без броене на калории, и глад до следващия ден: мнозина твърдят, че този хранителен режим им е помогнал да отслабнат или да пазят фигурата си, включително Дженифър Анистън, Хали Бери, Кортни Кардашиян, Ванеса Хъджинс. 

Ефективността на диетата с периодичното гладуване обаче беше подложена на съмнения след проучване на екип от изследователи, ръководени от кардиолога д-р Итън Уайс от Университета на Калифорния в Сан Франциско. 

Учените са изследвали 116 пълнолетни мъже и жени, които са разпределили на случаен принцип в две групи: половината са се хранили три пъти на ден, сутрин, обед и вечер, а останалите са имали право да ядат само между 12 ч. и 20 ч. Не са поставяни лимити за калорийния прием, нито изисквания за физическата им активност. 

Доброволците са наблюдавани в период от 12 седмици, като е установено, че периодично гладуващите са изгубили средно с 1,17% от теглото си, а хората от контролната група - 0,75%. Изводът на изследователите: разликата между двата режима всъщност не е статистически значима. 

Не са установени и сериозни разлики в показателите за метаболитното здраве като ниво на мазнинната маса, холестерол или кръвна захар. 

Групата на периодично гладуващите обаче е регистрирала леко понижение на мускулната маса в сравнение с останалите участници в експеримента. Средно 65% от свалените килограми при тях се дължат на загуба на мускули, а не на мазнини - значително повече от препоръчителните 20-30% при отслабване. 

Експертите предупреждават, че продължителното съкращаване на мускулната маса може да доведе до заболявания и загуба на качеството на живот. Често този процес приключва с йо-йо ефект, който води до бързо връщане на наднорменото тегло при спиране на диетата. 

"Периодичното гладуване изглежда привлекателен метод, защото не се налага човек да брои калориите си или да следва сложни инструкции. Но противно на предположенията, този режим не води до значително понижение на телесната маса в сравнение с нормалната диета", се казва в анализа на изследването. 

Изглежда, че времевото ограничение на храненето не отменя старото правило, че отслабването е въпрос на баланс между енергийния прием и разход. Решаващият фактор не е кога ядем, а колко храна поемаме и колко енергия изразходваме през деня. 

По-ранни изследвания на режима като средство за по-ефективно отслабване показват, че някои от участниците са намалявали дневния си прием на храна с цели 500 калории по време на периодичното гладуване. Това може и да е обяснението за по-добрите им резултати. 

Периодичното гладуване може да има положителен ефект сред хора, които го комбинират с "таван" на калориите. Изследването обаче показва, че само по себе си спазването на режима 16 / 8 не води до значителни разлики. 


Прочетете още: 

Под микроскопа: Какво съдържат кренвиршите от българския пазар

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

Липсата на витамин D увеличава риска от Covid-19 с 54%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"

Проф. Цочо Бояджиев получи орден "Стара планина"

Президентът удостои с държавни отличия още петима изтъкнати български учени

От WeWork до WeCrashed: Джаред Лето влиза в обувките на бизнесмена Адам Нойман

Историята за възхода и падението на предприемача е в центъра на нов сериал

Пандемията на богатите: Нов милиардер на всеки 30 часа от началото на 2020 г. до днес

В същото време расте броят на хората, достигащи до крайна бедност