8 часа ядене без броене на калории, и глад до следващия ден: мнозина твърдят, че този хранителен режим им е помогнал да отслабнат или да пазят фигурата си, включително Дженифър Анистън, Хали Бери, Кортни Кардашиян, Ванеса Хъджинс.

Ефективността на диетата с периодичното гладуване обаче беше подложена на съмнения след проучване на екип от изследователи, ръководени от кардиолога д-р Итън Уайс от Университета на Калифорния в Сан Франциско.

Учените са изследвали 116 пълнолетни мъже и жени, които са разпределили на случаен принцип в две групи: половината са се хранили три пъти на ден, сутрин, обед и вечер, а останалите са имали право да ядат само между 12 ч. и 20 ч. Не са поставяни лимити за калорийния прием, нито изисквания за физическата им активност.

Доброволците са наблюдавани в период от 12 седмици, като е установено, че периодично гладуващите са изгубили средно с 1,17% от теглото си, а хората от контролната група - 0,75%. Изводът на изследователите: разликата между двата режима всъщност не е статистически значима.

Не са установени и сериозни разлики в показателите за метаболитното здраве като ниво на мазнинната маса, холестерол или кръвна захар.

Групата на периодично гладуващите обаче е регистрирала леко понижение на мускулната маса в сравнение с останалите участници в експеримента. Средно 65% от свалените килограми при тях се дължат на загуба на мускули, а не на мазнини - значително повече от препоръчителните 20-30% при отслабване.

Експертите предупреждават, че продължителното съкращаване на мускулната маса може да доведе до заболявания и загуба на качеството на живот. Често този процес приключва с йо-йо ефект, който води до бързо връщане на наднорменото тегло при спиране на диетата.

"Периодичното гладуване изглежда привлекателен метод, защото не се налага човек да брои калориите си или да следва сложни инструкции. Но противно на предположенията, този режим не води до значително понижение на телесната маса в сравнение с нормалната диета", се казва в анализа на изследването.

Изглежда, че времевото ограничение на храненето не отменя старото правило, че отслабването е въпрос на баланс между енергийния прием и разход. Решаващият фактор не е кога ядем, а колко храна поемаме и колко енергия изразходваме през деня.

По-ранни изследвания на режима като средство за по-ефективно отслабване показват, че някои от участниците са намалявали дневния си прием на храна с цели 500 калории по време на периодичното гладуване. Това може и да е обяснението за по-добрите им резултати.

Периодичното гладуване може да има положителен ефект сред хора, които го комбинират с "таван" на калориите. Изследването обаче показва, че само по себе си спазването на режима 16 / 8 не води до значителни разлики.


Прочетете още:

Под микроскопа: Какво съдържат кренвиршите от българския пазар

Куркумата - не подозирате колко полезна може да е

Липсата на витамин D увеличава риска от Covid-19 с 54%


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024