Липсата на витамин D увеличава риска от Covid-19 с 54% Снимка: © Getty Images

Ново изследване на екип от учени в медицинската школа на Бостънския университет показва силна връзка между дефицита на витамин D в човешкото тяло и риска от инфекция с коронавирус.

Екипът на д-р Майкъл Холик изследва кръвни проби на повече от 190 000 американци от клиничната лаборатория Quest Diagnostics. Данните показват, че хората с ниво на витамин D под нормата имат 54% по-висока позитивност на Covid в сравнение с тези, които имат адекватни стойности на витамин D в кръвта.

Значението му за справянето с опасността от инфекции беше подчертано и от д-р Антъни Фаучи в Instagram-интервю, което той даде за актрисата Дженифър Гарднър на 10 септември.

79-годишният директор на Наицоналния институт по алергични и заразни болести на САЩ спомена, че наред с мерките за социална дистанция, висока хигиена и избягване на пътуванията в затворени пространства с много хора, той приема хранителни добавки с витамин D, за да поддържа имунитета си.

Фаучи посочва, че дефицитът на витамина има влияние върху уязвимостта на организма към инфекции като цяло.

Няколко изследвания в последните месеци правят опит да докажат дали увеличеният прием на витамин D би могъл да създаде защита срещу Covid-19, но все пак до момента няма достатъчно солидни доказателства за причинно-следствена връзка.

Витамин D се намира естествено в ограничен брой храни като мазните риби, червеното месо, черния дроб и яйчния жълтък. Ефектът на слънчевата светлина за производството на витамина в организма обаче не може да се замени само с хранене, затова лекарите препоръчват приема на хранителни добавки с витамин D (в определени количества) през есенните и зимните месеци.

Хранителни добавки с витамин D се препоръчват и за превенция на рахит или нарушена минерализация на костите. Прием на добавки може да се препоръча от лекуващите лекари за определени рискови групи - например невръстни деца или възрастни хора с понижена мобилност.

Изследването на екипа от Бостън показва, че положителните случаи на Covid-19 имат силна връзка с ниското ниво на витамин D в кръвта, като тази корелация не се променя според расата, пола или възрастта на пациентите.

Витамин D потиска извънредното отделяне на цитокини, което може да се превърне в свръхреакция на имунната система при инфекция и да доведе до смърт при Covid-19.

Липсата на витамина увеличава вероятността инфекции на горните дихателни пътища, според Холик. Изследването му разделя данните от кръвните проби според местожителството на паицентите и открива, че хората от районите с преобладаващо латино- или афроамериканско население имат по-ниски нива на витамин D и са с по-висока вероятност да имат Covid-19 в сравнение с преобладаващо белите райони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024