Снимка: © Getty Images

Ново изследване на екип от учени в медицинската школа на Бостънския университет показва силна връзка между дефицита на витамин D в човешкото тяло и риска от инфекция с коронавирус. 

Екипът на д-р Майкъл Холик изследва кръвни проби на повече от 190 000 американци от клиничната лаборатория Quest Diagnostics. Данните показват, че хората с ниво на витамин D под нормата имат 54% по-висока позитивност на Covid в сравнение с тези, които имат адекватни стойности на витамин D в кръвта. 

Значението му за справянето с опасността от инфекции беше подчертано и от д-р Антъни Фаучи в Instagram-интервю, което той даде за актрисата Дженифър Гарднър на 10 септември. 

79-годишният директор на Наицоналния институт по алергични и заразни болести на САЩ спомена, че наред с мерките за социална дистанция, висока хигиена и избягване на пътуванията в затворени пространства с много хора, той приема хранителни добавки с витамин D, за да поддържа имунитета си. 

Фаучи посочва, че дефицитът на витамина има влияние върху уязвимостта на организма към инфекции като цяло. 

Няколко изследвания в последните месеци правят опит да докажат дали увеличеният прием на витамин D би могъл да създаде защита срещу Covid-19, но все пак до момента няма достатъчно солидни доказателства за причинно-следствена връзка.

Витамин D се намира естествено в ограничен брой храни като мазните риби, червеното месо, черния дроб и яйчния жълтък. Ефектът на слънчевата светлина за производството на витамина в организма обаче не може да се замени само с хранене, затова лекарите препоръчват приема на хранителни добавки с витамин D (в определени количества) през есенните и зимните месеци. 

Хранителни добавки с витамин D се препоръчват и за превенция на рахит или нарушена минерализация на костите. Прием на добавки може да се препоръча от лекуващите лекари за определени рискови групи - например невръстни деца или възрастни хора с понижена мобилност. 

Изследването на екипа от Бостън показва, че положителните случаи на Covid-19 имат силна връзка с ниското ниво на витамин D в кръвта, като тази корелация не се променя според расата, пола или възрастта на пациентите. 

Витамин D потиска извънредното отделяне на цитокини, което може да се превърне в свръхреакция на имунната система при инфекция и да доведе до смърт при Covid-19. 

Липсата на витамина увеличава вероятността инфекции на горните дихателни пътища, според Холик. Изследването му разделя данните от кръвните проби според местожителството на паицентите и открива, че хората от районите с преобладаващо латино- или афроамериканско население имат по-ниски нива на витамин D и са с по-висока вероятност да имат Covid-19 в сравнение с преобладаващо белите райони. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти