"Инфодемия" - има ли "ваксина" срещу фалшивите новини за коронавируса? Снимка: © getty images

Новият коронавирус Covid-19 вече засегна над 50 страни по света, достигна до 83 704 души и взе 2 859 жертви. Съществуват обаче по-големи опасности от него и две от тях са истерията и разпространението на грешна информация, които го съпровождат.

Докато болестта заплашва да се превърне в пандемия, ние вече се сблъскваме с „инфодемия“. Официално лице на Световната здравна организация заяви, че „се нуждаем от ваксина срещу грешна информация“ в духа на все по-честоторазпространение на такава основно в социалните мрежи.

Новото естество на заразата оставя много въпросителни – нещо, което предизвика много хора сами да търсят отговорите и в резултат на това се появиха спекулации като тези, че чесънът и витамин D се противопоставят на Covid-19, че новият вирус е биологично оръжие и така нататък.

Прибързаните заключения са продиктувани до голяма степен от истерията, която обгражда подобни събития в световен мащаб. Истерия, която бърка "предпазните мерки" с риска от заразата.

Сякаш през последните месеци хората са изградили нужда от чувство за обреченост. Последните подобни заплахи обаче засега отминават без последици. Brexit се случи без инциденти, покаченото напрежение между САЩ и Иран спадна, пожарите в Австралия бяха изгасени. Като цяло в последните две десетилетия се наблюдава спад на броя на кризи в световен мащаб.

Разпространяването на грешна информация има и още едно още по-неприятно следствие – загубата на доверие към институциите. Хората вече поставят под въпрос данните и съветите, предоставени от правителствата, световните здравни огранизации и учените. Именно тези, които са се нагърбили с отговорността да се противопоставят на разпространението на заразата.

Facebook и Twitter се опитват да предприемат мерки срещу разпространението на грешна информация, следейки и премахвайки недоказани твърдения за нови „лекарства“. Професорът от Вашингтонския университет Карл Бергстром твърди, че в основата на проблема е културата на печелене пари чрез клипове и бързо разпространение.

Борбата срещу тази тенденция тече, като Световната здравна организация вече има специална страница на сайта си за заразата, в която оборва неверни твърдения. Poynter Institute е събрал екип от хора от 30 държави, които да проверяват фактите в новините със специална търсачка в Twitter, където се промотират хаштагове като #CoronaVirusFacts и #DatosCoronaVirus. Можете да проверите на някое от тези места всяка подозрителна информация, която научите относно Covid-19, там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024