"Инфодемия" - има ли "ваксина" срещу фалшивите новини за коронавируса? Снимка: © getty images

Новият коронавирус Covid-19 вече засегна над 50 страни по света, достигна до 83 704 души и взе 2 859 жертви. Съществуват обаче по-големи опасности от него и две от тях са истерията и разпространението на грешна информация, които го съпровождат.

Докато болестта заплашва да се превърне в пандемия, ние вече се сблъскваме с „инфодемия“. Официално лице на Световната здравна организация заяви, че „се нуждаем от ваксина срещу грешна информация“ в духа на все по-честоторазпространение на такава основно в социалните мрежи.

Новото естество на заразата оставя много въпросителни – нещо, което предизвика много хора сами да търсят отговорите и в резултат на това се появиха спекулации като тези, че чесънът и витамин D се противопоставят на Covid-19, че новият вирус е биологично оръжие и така нататък.

Прибързаните заключения са продиктувани до голяма степен от истерията, която обгражда подобни събития в световен мащаб. Истерия, която бърка "предпазните мерки" с риска от заразата.

Сякаш през последните месеци хората са изградили нужда от чувство за обреченост. Последните подобни заплахи обаче засега отминават без последици. Brexit се случи без инциденти, покаченото напрежение между САЩ и Иран спадна, пожарите в Австралия бяха изгасени. Като цяло в последните две десетилетия се наблюдава спад на броя на кризи в световен мащаб.

Разпространяването на грешна информация има и още едно още по-неприятно следствие – загубата на доверие към институциите. Хората вече поставят под въпрос данните и съветите, предоставени от правителствата, световните здравни огранизации и учените. Именно тези, които са се нагърбили с отговорността да се противопоставят на разпространението на заразата.

Facebook и Twitter се опитват да предприемат мерки срещу разпространението на грешна информация, следейки и премахвайки недоказани твърдения за нови „лекарства“. Професорът от Вашингтонския университет Карл Бергстром твърди, че в основата на проблема е културата на печелене пари чрез клипове и бързо разпространение.

Борбата срещу тази тенденция тече, като Световната здравна организация вече има специална страница на сайта си за заразата, в която оборва неверни твърдения. Poynter Institute е събрал екип от хора от 30 държави, които да проверяват фактите в новините със специална търсачка в Twitter, където се промотират хаштагове като #CoronaVirusFacts и #DatosCoronaVirus. Можете да проверите на някое от тези места всяка подозрителна информация, която научите относно Covid-19, там.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022