Интернет е луд по големи червени ботуши. Защо?

Те превзеха интернет. Големи червени ботуши.

Премиерата на модела беше на Седмицата на модата, която започна на 16 февруари в Ню Йорк, но визията изтече онлайн 10 дни по-рано. Оттогава интернет не успява да ги "събуе". В почти всеки сайт, който отваряме, всеки фийд, по който "скролваме" - те са там, големи и червени.

Ако случайно още не са започнали да преследват и вас - решихме да ви спестим чуденето какво е това чудо.

големи червени ботуши, седмица на модата в ню йорк 2023, mschf

В момента "Big Red Boots" е един от най-популярните артикули в интернет. Докато хората са раздвоени между статуса и практичността им, ботушите се разпродадоха. А MSCHF дори не е бранд за обувки и сравнително рядко пуска подобни продукти.

Каква е концепцията зад ботушите?

Дизайнът е вдъхновен (ако питате нас - направо взет) от японското научнофантастично аниме Astro Boy. Героят е създаден през 1952 г. и до 2009 г. продължава да бъде адаптиран в различни тв серии, комикси и видеоигри.

„Анимацията е абстракция, която ни освобождава от ограниченията на реалността" (Сartoonishness is an abstraction that frees us from the constraints of reality), пишат създателите.

Какво изобщо е MSCHF?

МЧФС? МСЧФ? А!?

В действиделност се произнася като думата mischief.

MSCHF представлява художествен колектив от 4 души и експериментален моден бранд. Създаден е през 2016 г. в Бруклин, Ню Йорк. Той прави широка гама от произведения на изкуството - от плъгини за браузър до физически продукти, социални медийни канали и фотографии на крака, генерирани от изкуствен интелект (AI).

Марката обича да ,,разширява границите на модата'' и по-важното - да прави заглавия. Част от продуктите включват обувки "Исус" (Nike, пълни със светена вода), сандали Birkinstock, създадени от преработени чанти на Hermes, и 666 чифта обувки "Satan", направени от Air Max 97 с капка човешка кръв в подметката, в партньорство с рапъра Lil Nax X (кръвта не е неговата). Заради последното MSCHF си навлече дело, заведено от Nike и впоследствие трябваше да върне парите на купувачите от всеки чифт.

Diplo, Дипло, Лил Уейн, Lil Wayne, големи червени ботуши mschf 2023

Кой носи червените ботуши?

Моделът се появи на краката на много звезди. В момента най-известният с тях е Лил Уейнс, който ги носи на снимките за предстоящ видеоклил. Изпълнителят остава един от най-богатите в рапа и хип-хопа, макар да не е издавал нова музика от 2018 г.

Други знаменитости, засечени с ботушите, включват диджея Дипло, WWE кечиста Сет Ролинс и музикалната суперзвезда Сиера (Ciara).

Най-емблематична засега остава появата на 25-годишната Кои Лерей. Тя пя в червените ботуши в почивката на баскетболен мач между Бруклин Нетс и Маями Хийтс във вечерта на 16 февруари.

Колко струват?

Цената им е 350 долара. Нищо кой знае какво, в сравнение с инцидента на изминалата седмица - когато жена бутна скулптура за 42 хиляди долара на най-продавания жив художник.

Удобни ли са за носене?

Видяхме, че Кои Лерей безпроблемно танцува с тях, а други лица на Седмицата на модата в Ню Йорк също не изглежда да имат проблем с придвижването.

Важно е обаче да разберем и мнението на някого извън индустрията.

Youtube влогърът Стив Нато се разхожда с големите червени ботуши по време на Comic Con.

,,Изненадващо удобни са. Наистина не знаех какво да очаквам. Големи са, обемни са. Със сигурност се усещат много по-различно. Най-вече заради височината на крака в сравнение с други обувки. Отне ми малко време да свикна с ходенетето. Имам чувството, че веднъж като свикнете с това, бихте могли да ги ползвате за дълъг период от време."

Слагането на ботушите обаче изглежда, че предизвиква големи проблеми. Дори може да е опасно.

@wisdm8 Replying to @gldsfake ♬ original sound - Wisdom Kaye

Инфлуенсърът Wisom Kaye качва кратък стайлинг туториал. Той споделя, че няма да го видите да се затруднява с обуването и събуването на модела, защото вече го е правил предишната вечер, когато кракът му се е заклещил.

,,Направих каквото трябваше. Нямах друг избор. Няма как аз да съм пичът, дето е умрял, защото не е успял да свали тези Astro Boy ботуши", обяснява Кай, докато показва задните процепи, които му се е наложило да направи.

Не е изненада, че вече има и безкраен брой мемета с "Big Red Boots". Но проблемът със събуването очевидно не е шега.

Това, разбира се, не спира потребителите да се забавляват на чужд гръб.

Кой пръв открива "топлата вода"?

Astro Boy е икона в света на модерното изкуството, няколко артисти вече са правели скулптури или фигурки от винил с героя.

kaws astro boy,

Червените му ботуши като отделен елемент дори вече са използвани веднъж преди 10 години.

Става въпрос за винил фигура на американския дизайнер, художник и бивш илюстратор в "Дисни" Брайън Донъли, известен професионално като KAWS.

Работата му включва многократно използване на набор от фигуративни герои и мотиви, някои от датиращи от началото на кариерата му през 90-те години на миналия век - Мики Маус, Пинокио, героя на гумите Michelin и Семейство Симпсън. KAWS първоначално рисува в 2D и после трансформира в 3D.

Една от най-впечатляващите му инсталации тежи над 40 тона, дълга е 37 метра и плава по брега на Хонконг в продължение на 10 дни през 2019 г. Тя включва най-известния му герой "Companion".

Връщаме се на 40-сантименровия мъник с червени ботуши. От фигурката, създадена през ноември 2012 г., има само 300 броя.

Изглежда, че един от създателите на MSCHF е верен колекционер на KAWS. Дизайнерът сподели снимката му в профила си, с което показа, че явно харесва оживяването на големите червени ботуши.

Обувката в действителност е толкова интересна визуално, че дори хора, които не се интересуват от мода, ѝ обръщат внимание. Със символиката на ретро героя Astro Boy определено заслужава светлината си под прожектора. До следващото нещо, което ще превземе социалните мрежи.

MSCHF x Crocs Дръж се, интернет. След червените ботуши, големите жълти кроксове са тук

Prada измести Gucci, Adidas е аут - най-интересните модни марки според потребителите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024