Снимка: © Getty Images

Броят на хората, починали след коронавирусна инфекция в Иран, е тройно по-висок от съобщаваното от здравните власти. Това твърди разследване на BBC Persian, пулбикувано в понеделник. 

Данни, които са събрани от правителствени агенции, показват, че почти 42 000 граждани на Иран са починали вследствие на усложнение от Covid-19. Официалната статистика гласи, че броят на жертвите е 14 405. 

Според разследването на BBC - доказано болните от коронавирусна инфекция хора в Иран са над 450 хиляди, почти двойно повече от официално отчетените 278 000 души. А броят на новите заболели се увеличава през последните седмици.

Разследващите журналисти разполагат със списъци и медицински документи, които показват, че първият смъртен случай от Covid-19 е засечен още на 22 януари - почти един месец преди правителството да признае, че болестта вече взима жертви в страната. 

Данните са изпратени от анонимен източник. В тях е събрана информация за всекидневния прием в болници на територията на Иран, включително имена, възраст, пол, симптомии и продължителност на лечението на пациентите. Детайлите от списъците съвпадат с данните за реални личности, по което екипът на BBC потвърждава достоверността им. 

Най-големият брой на смъртните случаи е отчетен в столицата Техеран - 8120 души. Град Ком, който беше първоначалният епицентър на болестта, е отчел 1419 починали пациенти - един смъртен случай на 1000 души от населението. Над 1900 от фаталните инциденти са свързани с жители на страната, които не са ирански граждани, а са мигранти или бежанци, предимно от Афганистан. 

Местни лекари, които имат директна информация за хода на епидемията, съобщават пред BBC, че здравното министерство на Иран е било подложено на сериозен натиск от службите за сигурност на страната да не разкрива реалните данни за заболеваемостта и смъртността. 

Първоначално иранските власти не са разполагали с тестове за потвърждаване на Covid, a когато са се снабдили с такива комплекти, не са ги използвали достатъчно масово. Позицията на службите за сигурност е била да не се признава съществуването на коронавируса в Иран, казва един от източниците. Двама братя - лекари от Ком - обаче настояват упорито здравните служби да вземат мерки срещу безконтролното разпространение на вируса, след като третият им брат почива в болница. Медиците посочват, че болестта не отговаря на обичайните терапевтични процедури за вирусни инфекции и че се разпространява масово. 

Причината за прикриването на информацията може да е свързана с факта, че Covid-пандемията съвпадна с парламентарните избори в страната и с юбилейните чествания по повод ислямската революция в Иран. Страната е в постоянна криза от началото на годината, когато беше убит един от най-високопоставените военни ген. Касем Солеймани, а по-късно иранските ВВС свалиха пътнически самолет по грешка. Признанието за вината при причиняването на смъртта на 176 души дойде едва три дни след инцидента, след като чужди разузнавателни служби обявиха, че разполагат с данни за ракетния обстрел. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти