В година като 2020 всички хора имаха нужда от положителни герои - а едва ли някой може да се сравнява с култа, който принцеса Даяна беше обградена приживе и дори след смъртта си.

Защо покойната британска принцеса стана една от най-актуалните фигури на годината, в която пандемията овладя света? И защо четвъртият сезон на The Crown се превърна в истинско политическо събитие, което разтърси из основи британската монархия само защото й напомни за един от най-травматичните периоди от ХХ век?

"Хората са си вкъщи, гледат повече сериали, търсят си позитивни образи, с които да избягат от реалността и негативните събития. Принцеса Даяна е събирателен образ: добра, красива, всеотдайна, благородна", казва блогърът Ирина Денева в подкаста "Животът и други неща".

Днес, когато дори моделиери се вдъхновяват от естетиката и идеите на 80-те и 90-те, Даяна отново връща своя иконичен статут. Пуловерът й с черната овца, който превърна двете плетачки от Warm & Wonderful в световноизвестни дизайнери, отново е в продажба на цена от билзо 300 долара.

Възхищението към "принесата на народа" вероятно никога няма да отмине, защото хората имат нужда да се припознават в най-добрата героиня от приказките.

"Всички приказки свършват със сватбата, а тази не свършва. Виждаме, че дори принцесите имат терзания като обикновените хора", казва Ирина Денева.

Как Ема Корин и звездите от The Crown усетиха "полъха" и присъствието на принцеса Даяна

Дори изолацията на младата жена в Бъкингамския дворец може да ни се стори близка, докато самите ние се чувстваме затворени в света на Covid-19. И неслучайно The Crown 4 е един от най-важните сериали на 2020. Перфектен за празничните дни между Коледа и Нова година. Без нужда от напомняне за разликите между реалността и фикцията.


Вижте още от "Животът и други неща"

Владимир Пенев: 100% талант в годината на 30-процентовия капацитет

Невяна Владинова: Любовта на хората е най-силна в най-тежките моменти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена