От театъра до вселената на Marvel. Пътят на Ирмена Чичикова до Холивуд Снимка: © Getty Images

Кинокритиците я определят като "новото лице на българското кино и театър", но Ирмена Чичикова вече е и една от новите звезди, изгрели във вселената на Marvel. Българката е част от най-новия сериал на Disney+ "Secret Invasion", където участва заедно с актьори като Самюел Л. Джаксън, Оливия Колман и Емилия Кларк.

Досега Чичикова беше позната предимно в България - с ролите ѝ във филмите "Въздесъщият", "Доза щастие", "Не ме докосвай" и "Виктория". Сега излиза на сцената на Холивуд. В новия сериал на Marvel тя влиза в образа на героинята Крийга, която се появява в първите два епизода, но се очаква да играе важна роля в развитието на сюжета.

Това е поредният български успех в Холивуд след този на Мария Бакалова. Тя също вече е част от света на Marvel - озвучава съветското куче Космо в поредицата "Guardians of the Galaxy" (Пазителите на галактиката). В "Secret Invasion" участва и актьорът Венцислав Янков, който в два епизода се превъплъщава в ролята на командир от ФСБ.

Безспорно постижението на Ирмена се дължи на много работа, усилия и любов към киното и театъра. Изкуството е не само в кръвта ѝ, но е закодирано и в името ѝ. В интервю от 2010 г. тя споделя, че то е избрано от нейната майка, която е имала афинитет към българската литература и по-конкретно разказите на Елин Пелин. Ирмена е героиня от неговото произведение "Напаст божия".

Българката още от дете е увлечена по голямата сцена и големите сюжети. В ученическите си години изиграва Розата в пиеса по "Малкият принц" на Екзюпери.

"Винаги ми е било интересно киното за по-възрастни, книгите за по-възрастни, разговорите на по-възрастните вкъщи. Било ми е интересно винаги да общувам с по-големи от мен самата хора. Усещането ми бе такова – аз си знаех, че искам да бъда актриса
и че това е нещото, което ще правя и искам да бъде моя реална професия",
споделя тя.

И поема точно по тези стъпки. Първо завършва Френската езикова гимназия "Антоан дьо Сент-Екзюпери" в Пловдив. След това записва да учи новогръцка филология в Софийски университет, но съдбата ѝ я води другаде. Мечтата ѝ я води в НАТФИЗ и следва в класа на проф. Маргарита Младенова и проф. Иван Добчев до 2008 г. Случайно или не, това са преподавалите и на Мария Бакалова, която 11 години по-късно завършва при тях.

След като се дипломира, Ирмена решава да практикува професията си на свободна практика и получава различни роли, включително тази на Мариане в "Изкуството да смиташ боклука под килима“ по Ингмар Бергман. Участието в постановката ѝ носи първата номинация за награда "Икар". Впоследствие печели и награда "Аскеер" за същата роля.

Оттам следват още творчески изяви и в театъра, но и в киното - включително филма "Виктория" на Майя Виткова, участвал на фестивала "Sundance" в САЩ.

Появата на Ирмена в сериала на Marvel не е единственото ѝ международно постижение. Тя се снима в "Не ме докосвай", който през 2018 г. спечели две награди на кинофестивала в Берлин - голямата "Златна мечка" и наградата за дебютен филм.

А сега изглежда българската актриса е готова за още нови успехи - сцената в Холивуд може да се окаже само началото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024