Снимка: © Getty Images

Испания отмени официално извънредното положение, а хиляди хора в цялата страна излязоха на улиците и площадите точно в полунощ в неделя, за да отпразнуват „свободата“ с песни, танци и напитки.

Въпреки че добрата ваксинационна кампания и намаляването на натиска върху болниците са факт, Испания е една от най-засегнатите държави от пандемията с почти 80 хиляди жертви и близо 3,6 млн. инфекции. Страната избегна „четвърта вълна“ на Covid, но според някои епидемиолози тя може да се появи, ако гражданите не спазват мерките.

Първата нощ след локдауна обаче нямаше как да премине без традиционните партита по улиците на Мадрид и Барселона. След като шест месеца в страната действаха строги ограничения, почти всички от 17-те региона на Испания отпуснаха мерките.

На централния площад „Пуерта дел Сол“ в столицата Мадрид се събра огромна група хора без маски, които започнаха да танцуват, а полицията трябваше да ги раздалечи.

В Барселона силите на реда се погрижиха да няма никой навън след 22 ч. заради вечерния час, но когато той бе официално отменен в полунощ, по улиците започнаха празненства. Най-много хора се събраха на плажа, където носеха напитки в ръце.

„Страхотно е най-накрая да излезем навън, да се срещаме с други хора, да пеем и да сме заедно. Това е много важно“, казва един от местните жители, цитиран от DW.

Извънредното положение означаваше, че 17-те региона носят отговорността за справянето с пандемията. Те получиха пълното право от централната власт сами да налагат вечерен час, да обявяват забрана за движение между отделните области и да определят правила за събиране на максимален брой хора на едно място. С изключение на Коледните празници, когато мерките бяха по-разхлабени, жителите на Испания не можеха да пътуват до други региони и да организират ваканции, нито да се срещат в барове и ресторанти.

Само 4 региона запазиха полицейския час – Балеарските острови, Канарските острови, Навара и Валенсия. Вече обаче е позволено пътуването между отделните области.

Заведенията могат отново да работят до 23 ч., но с ограничение да сервират на максимум 4 души на една маса. На закрито трябва да работят при 30% заетост на капацитета.

Здравните експерти в страната считат, че Испания се нуждае от около 100 дни, за да започне пълното възстановяване на социалния живот. За връщане към напълно „нормален“ начин на живот е необходима поне година. Властите искат да имунизират 70% от населението до август и се надяват с настоящия темп на ваксинации и доставки на препарати да успеят да постигнат целта си. Първо обаче изпълнителната и съдебната система трябва да покажат, че са способни да избегнат хаоса от миналото лято, пише El Pais.

Епидемиологичната ситуация продължава да тревожи експертите. „Все още имаме твърде много случаи на Covid“, казва президентът на испанския Център по епидемиология Елена Мартинес, цитирана от местното издание. „Измина седмица, в която видяхме затвърждаване на тенденцията на броя инфекции и хоспитализациите, но в 8 области, сред които Мадрид, Каталуния, Баската област и Арагон, има над 200 случая на 100 хиляди от населението“.

„Има много инфектирани, които могат да разпространят вируса. Затова съм разтревожена от съобщението, което се предава с отмяна на извънредното положение и полицейския час“, казва Мартинес.

Болниците все пак отчитат по-малък натиск в сравнение с няколко месеца по-рано. „Вчера успяхме да затворим едно от Covid-отделенията, това са страхотни новини“, казва Хосе Сиснерос, който ръководи отделението по инфекциозни болести в едно от големите лечебни заведения в Севиля. „Вече все по-рядко приемаме пациенти, които са на 80 и повече години – заради добрата кампания по ваксинация“.

През изминалата седмица са били поставени 3 милиона дози от препаратите срещу коронавирус. Над 13 милиона испанци – около 30% от населението – са получили поне по една инжекция. От тях близо половината са напълно имунизирани. Най-големите проблеми са ваксинациите с AstraZeneca и Janssen заради случаите на тромбози при имунизирани с тези препарати. Между 5 и 10 процента от неваксинираните граждани отказват да си ги поставят.

Здравните експерти отчитат, че над половината от населението все още няма имунитет срещу вируса и не трябва да се избързва с празненствата. „Може да останем с впечатлението, че вече не сме изложени на риск“, казва бившият директор от СЗО Даниел Акуня. „Нека не се заблуждаваме. Ще продължим да налагаме мерки за социална дистанция".

Правителството на социалиста Педро Санчес предостави в ръцете на Върховния съд да решава по бързата процедура кои фундаментални права на гражданите могат да бъдат ограничавани във връзка с епидемията – стъпка, която беше критикувана дори от съдиите.

„Важно е да не повтаряме грешките от третата и втората вълна“, казва Рафаел Кантон – шеф в една от мадридските болници. „Ако отпуснем мерките, се увеличава шансът за бързо разпространение на вируса. Вярно е, че сме уморени и изтощени, но трябва да открием печелившите формули на баланс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други