Снимка: © Getty Images

Испания отмени официално извънредното положение, а хиляди хора в цялата страна излязоха на улиците и площадите точно в полунощ в неделя, за да отпразнуват „свободата“ с песни, танци и напитки.

Въпреки че добрата ваксинационна кампания и намаляването на натиска върху болниците са факт, Испания е една от най-засегнатите държави от пандемията с почти 80 хиляди жертви и близо 3,6 млн. инфекции. Страната избегна „четвърта вълна“ на Covid, но според някои епидемиолози тя може да се появи, ако гражданите не спазват мерките.

Първата нощ след локдауна обаче нямаше как да премине без традиционните партита по улиците на Мадрид и Барселона. След като шест месеца в страната действаха строги ограничения, почти всички от 17-те региона на Испания отпуснаха мерките.

На централния площад „Пуерта дел Сол“ в столицата Мадрид се събра огромна група хора без маски, които започнаха да танцуват, а полицията трябваше да ги раздалечи.

В Барселона силите на реда се погрижиха да няма никой навън след 22 ч. заради вечерния час, но когато той бе официално отменен в полунощ, по улиците започнаха празненства. Най-много хора се събраха на плажа, където носеха напитки в ръце.

„Страхотно е най-накрая да излезем навън, да се срещаме с други хора, да пеем и да сме заедно. Това е много важно“, казва един от местните жители, цитиран от DW.

Извънредното положение означаваше, че 17-те региона носят отговорността за справянето с пандемията. Те получиха пълното право от централната власт сами да налагат вечерен час, да обявяват забрана за движение между отделните области и да определят правила за събиране на максимален брой хора на едно място. С изключение на Коледните празници, когато мерките бяха по-разхлабени, жителите на Испания не можеха да пътуват до други региони и да организират ваканции, нито да се срещат в барове и ресторанти.

Само 4 региона запазиха полицейския час – Балеарските острови, Канарските острови, Навара и Валенсия. Вече обаче е позволено пътуването между отделните области.

Заведенията могат отново да работят до 23 ч., но с ограничение да сервират на максимум 4 души на една маса. На закрито трябва да работят при 30% заетост на капацитета.

Здравните експерти в страната считат, че Испания се нуждае от около 100 дни, за да започне пълното възстановяване на социалния живот. За връщане към напълно „нормален“ начин на живот е необходима поне година. Властите искат да имунизират 70% от населението до август и се надяват с настоящия темп на ваксинации и доставки на препарати да успеят да постигнат целта си. Първо обаче изпълнителната и съдебната система трябва да покажат, че са способни да избегнат хаоса от миналото лято, пише El Pais.

Епидемиологичната ситуация продължава да тревожи експертите. „Все още имаме твърде много случаи на Covid“, казва президентът на испанския Център по епидемиология Елена Мартинес, цитирана от местното издание. „Измина седмица, в която видяхме затвърждаване на тенденцията на броя инфекции и хоспитализациите, но в 8 области, сред които Мадрид, Каталуния, Баската област и Арагон, има над 200 случая на 100 хиляди от населението“.

„Има много инфектирани, които могат да разпространят вируса. Затова съм разтревожена от съобщението, което се предава с отмяна на извънредното положение и полицейския час“, казва Мартинес.

Болниците все пак отчитат по-малък натиск в сравнение с няколко месеца по-рано. „Вчера успяхме да затворим едно от Covid-отделенията, това са страхотни новини“, казва Хосе Сиснерос, който ръководи отделението по инфекциозни болести в едно от големите лечебни заведения в Севиля. „Вече все по-рядко приемаме пациенти, които са на 80 и повече години – заради добрата кампания по ваксинация“.

През изминалата седмица са били поставени 3 милиона дози от препаратите срещу коронавирус. Над 13 милиона испанци – около 30% от населението – са получили поне по една инжекция. От тях близо половината са напълно имунизирани. Най-големите проблеми са ваксинациите с AstraZeneca и Janssen заради случаите на тромбози при имунизирани с тези препарати. Между 5 и 10 процента от неваксинираните граждани отказват да си ги поставят.

Здравните експерти отчитат, че над половината от населението все още няма имунитет срещу вируса и не трябва да се избързва с празненствата. „Може да останем с впечатлението, че вече не сме изложени на риск“, казва бившият директор от СЗО Даниел Акуня. „Нека не се заблуждаваме. Ще продължим да налагаме мерки за социална дистанция".

Правителството на социалиста Педро Санчес предостави в ръцете на Върховния съд да решава по бързата процедура кои фундаментални права на гражданите могат да бъдат ограничавани във връзка с епидемията – стъпка, която беше критикувана дори от съдиите.

„Важно е да не повтаряме грешките от третата и втората вълна“, казва Рафаел Кантон – шеф в една от мадридските болници. „Ако отпуснем мерките, се увеличава шансът за бързо разпространение на вируса. Вярно е, че сме уморени и изтощени, но трябва да открием печелившите формули на баланс“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени