Испанският футбол ще се играе онлайн в помощ на лекари за борбата срещу COVID-19 Снимка: © Getty Images

COVID-19 засегна спорта по целия свят, а футболът претърпя голям „удар“, тъй като трябваше европейското първенство да бъде отложено с една година – вместо на 12 юни 2020, то ще започне на 11 юни 2021 г. Клубните турнири на Стария континент бяха прекъснати, а същото се отнася и до първенствата в отделните страни. Испанската "Ла Лига" обаче предприе интересен ход и премина на онлайн сцената, а каузата е повече от благородна - помощ за медицинския персонал в страната, който се бори срещу коронавируса.

Конкуренцията между най-добрите отбори в света, сред които „Реал Мадрид“, „Барселона“ и „Атлетико Мадрид“ ще продължи в електронния свят чрез известната игра FIFA 20 на EA Sports. А три от големите звезди ще бъдат Марко Асенсио от „Реал“, Сержи Роберто от „Барса“ и Маркос Йоренте от „Атлетико“.

Надпреварата е организирана от най-известния коментатор на електронни спортове в Испания – Ибай Ланос. Неговата идея е в турнира да се включи по един представител на всеки от 20-те отбора в „Ла Лига“, който да изведе на виртуалния терен своя собствен тим.

Ланос попита своите последоваели в Twitter дали са съгласни с идеята, а отговорът беше повече от ясен – не само от страна на феновете, но и на футболистите. Включиха се още звездата на „Валенсия“ Карлос Солер, футболистът на „Севиля“ Серхио Регилон и още състезатели от всички клубове. А трима играчи на „Реал Мадрид“ – Тибо Куртоа, Марко Асенсио и Даниел Карвахал, трябваше да излъчат победител в специален плейоф, който да определи кой от тях да изведе „Кралския клуб“ в онлайн състезанието.

Освен това, спонсорът на испанското първенство - банката Santander, веднага подкрепи инициативата на Ланос. Състезанието ще носи името La Liga Santander Challenge.

Миналата неделя Ибай Ланос организира пробен турнир с мача между Серхио Регилон и нападателя на „Бетис“ Борха Иглесиас, който бе гледан от 62,000 души в канала му в Twtitch и постигна огромна популярност, над която коментаторът е решил да надгради.

„Просто го публикувах в Twitter без никаква идея в ума ми. Нямах договорка с никого – нито с даден бизнес, нито с клубове“, каза Ланос пред „El Pais“. „Изненадах се как бе приета идеята ми. Само за един час над половината отбори се включиха. А аз се надявах на 12 или може би 14“.

„В днешно време футболистите играят много повече FIFA. Винаги искат да спечелят, винаги показват този състезателен ген. Знаят, че този турнир ще значи много, техните фенове ще ги гледат и те няма да искат да загубят“, смята организаторът на онлайн турнира.

Надпреварата ще се проведе в петък, събота и неделя и ще се излъчва в канала на Ланос в платформата Twitch.

„Ще дарим всички събрани средства, генерирани от стрийминга“, сподели организаторът. „Това е възможност да направим нещо хубаво срещу коронавируса – да помогнем на медицинския персонал“.

Починалите в Испания от COVID-19 минаха 1,000 души в петък, а страната отчете растеж с 235 души по този показател в сравнение с предишния ден. Информацията е на испанските здравни власти, цитирани от CNN.

Общият брой на регистрираните случаи в страната вече е 19,980, каза директорът на Центъра за координация и спешни случаи Фернандо Симон на своя дневен брифинг.

Отчетеният растеж на новите случаи е 16,5% и е по-малък в сравнение с предните няколко дни, но Симон предупреди, че много фактори влияят на броя регистрирани нови заболели. От тях 1,141 души за под интензивни грижи в болниците. Отчитат се и първите изписани от интензивните отделения, но все още броят им е много малък.

Над 10,500 от хората с потвърден случай на COVID-19 са били хоспитализирани, което е 52% от общия брой заразени, отбеляза Симон.

Формула 1 също се пренася в електронния свят

Формула 1 въведе виртуални състезания, за да запълни календара си. Първите шест надпревари от сезон 2019/2020 бяха отложени заради пандемията от COVID-19, а организаторите на Гран при на Монако решиха да отменят състезанието, при положение, че Княжеството се намира в близост до северната част на Италия - най-голямото огнище на коронавируса в Европа.

Всички тези мерки обаче не спряха директорите на най-престижната моторна надпревара да съберат лицата на спорта за виртуални Гран при серии. Електронната надпревара ще се проведе на базата на играта F1 2019 PC на разработчика на видеоигри Codemasters. Първото състезание ще бъде на 22 март на виртуалната писта Sakhir International Circuit в Бахрейн – там, където трябваше да се проведе дебютното състезание за сезона.

Надпреварата ще бъде излъчвана на живо онлайн в каналите на Формула 1 във Facebook, YouTube и Twitch от 22.00 часа българско време.

Пилотите няма да се намират на едно място, а ще се включат например от домовете си, за да спазят предприетите мерки срещу разпространение на коронавируса. Все още не е ясно кои пилоти от Формула 1 ще се състезават в първото Гран при, но от борда на моторния спорт обявиха, че състезанието ще се проведе „с участието на местни звезди“.

Заради различните умения на участниците, настройките на играта ще бъдат конфигурирани по начин, който да окуражава състезателния дух и забавлението, пише ESPN. Гран при на Бахрейн ще се проведе на 50% от общия брой обиколки, които пилотите трябваше да направят при нормални условия, и ще включва квалификация и тестови обиколки чрез симулатора.

Важно уточнение е, че няма да се присъждат точки в шампионата за световната титла, а в основата на състезанията е забавлението. Макс Верстапен от отбора на „Ред Бул“ и Ландо Норис от „Макларън-Рено“ вече участваха в такива състезания.

Все още управата на Формула 1 няма отговор кога ще започне сезонът, но шефовете на моторната надпревара се надяват това да се случи в началото на юни за Гран при в Азербайджан.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024