Социалните мрежи са благоприятна среда за разпространяване на фалшиви новини, а поредната е свързана с невярно съобщение, че Япония ще забрани микровълновите печки до края на годината, защото причинявали рак.

„Новината“ тръгва от хумористичен руски сайт, а потребителите във Facebook, Twitter и Instagram я приемат за истина, без да проверят първоизточника.

Фактите са, че нито японското правителство е забранило или смята да забрани употребата на микровълнови печки, нито има съществени доказателства, че те излъчват радиация, причиняваща рак.

В съобщението, което се разпространява в социалните мрежи, се твърди, че учени от Университета в Хирошима открили, че радиационните вълни от тези уреди причинили по-големи вреди през последните 20 години, в сравнение с атомните бомби, пуснати от САЩ над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война (1945 г.).

„Всички заводи за производство на микровълнови печки в Япония се затварят. Южна Корея обяви планове да преустанови дейността им до края на 2021, а Китай – до 2023 г.“, пише във фалшивото съобщение, което обявява "край на тази индустрия".

То гласи още, че на конференция за предотвратяване на вредите, причиняващи рак, проведена в Kashira Cancer Center, било препоръчано да се избягват микровълновите фурни. Едно бързо търсене в Google показва, че центърът „Кашира“… не съществува.

Оригиналното съобщение, което стана хит в интернет, тръгва от руския сатиричен уебсайт „ИА Панорама“. На видно място на началната му страница е изписано, че представя хумористични интерпретации, които не са истина, а след всяка „новина“ има дисклеймър за „пародия на реалността“.

В официалния сайт на японското правителство не е споменато нищо за забрана на микровълновите печки и за „края на индустрията“.

Световната здравна организация твърди, че уредите са безопасни за употреба и не причиняват рак. „Дизайнът на микровълновите фурни е такъв, че да контролира микровълните вътре в самата печка. Те се появяват само когато фурната е включена и вратата ѝ е затворена. Тяхното изтичане навън е ограничено спрямо международните стандарти. Въпреки това може да се появи при повредени или замърсени печки, така че е важно те да се поддържат в добро състояние“, съобщават от СЗО.

Организацията заявява, че храната от микровълновите фурни не става радиоактивна при нагряване, и сравнява функционирането на уреда с работата на крушките у дома.

Американското дружество по клинична онкология също опровергава мита, че микровълновите печки причиняват рак. „Радиацията остава вътре, докато вратите са затворени. Освен това американската FDA регулира микровълновите фурни чрез правила за безопасност и стандарти, които производителите трябва да спазват“, гласи тяхната позиция.

Това не е първото фалшиво съобщение за микровълновите печки, което се разпространява в социалните мрежи. Преди две години се появи подобна „информация“, като тогава се твърдеше, че Япония ще ги забрани до края на 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024