Социалните мрежи са благоприятна среда за разпространяване на фалшиви новини, а поредната е свързана с невярно съобщение, че Япония ще забрани микровълновите печки до края на годината, защото причинявали рак.

„Новината“ тръгва от хумористичен руски сайт, а потребителите във Facebook, Twitter и Instagram я приемат за истина, без да проверят първоизточника. 

Фактите са, че нито японското правителство е забранило или смята да забрани употребата на микровълнови печки, нито има съществени доказателства, че те излъчват радиация, причиняваща рак.

В съобщението, което се разпространява в социалните мрежи, се твърди, че учени от Университета в Хирошима открили, че радиационните вълни от тези уреди причинили по-големи вреди през последните 20 години, в сравнение с атомните бомби, пуснати от САЩ над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война (1945 г.).

„Всички заводи за производство на микровълнови печки в Япония се затварят. Южна Корея обяви планове да преустанови дейността им до края на 2021, а Китай – до 2023 г.“, пише във фалшивото съобщение, което обявява "край на тази индустрия".

То гласи още, че на конференция за предотвратяване на вредите, причиняващи рак, проведена в Kashira Cancer Center, било препоръчано да се избягват микровълновите фурни. Едно бързо търсене в Google показва, че центърът „Кашира“… не съществува.

Оригиналното съобщение, което стана хит в интернет, тръгва от руския сатиричен уебсайт „ИА Панорама“. На видно място на началната му страница е изписано, че представя хумористични интерпретации, които не са истина, а след всяка „новина“ има дисклеймър за „пародия на реалността“.

В официалния сайт на японското правителство не е споменато нищо за забрана на микровълновите печки и за „края на индустрията“.

Световната здравна организация твърди, че уредите са безопасни за употреба и не причиняват рак. „Дизайнът на микровълновите фурни е такъв, че да контролира микровълните вътре в самата печка. Те се появяват само когато фурната е включена и вратата ѝ е затворена. Тяхното изтичане навън е ограничено спрямо международните стандарти. Въпреки това може да се появи при повредени или замърсени печки, така че е важно те да се поддържат в добро състояние“, съобщават от СЗО.

Организацията заявява, че храната от микровълновите фурни не става радиоактивна при нагряване, и сравнява функционирането на уреда с работата на крушките у дома.

Американското дружество по клинична онкология също опровергава мита, че микровълновите печки причиняват рак. „Радиацията остава вътре, докато вратите са затворени. Освен това американската FDA регулира микровълновите фурни чрез правила за безопасност и стандарти, които производителите трябва да спазват“, гласи тяхната позиция.

Това не е първото фалшиво съобщение за микровълновите печки, което се разпространява в социалните мрежи. Преди две години се появи подобна „информация“, като тогава се твърдеше, че Япония ще ги забрани до края на 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"