Социалните мрежи са благоприятна среда за разпространяване на фалшиви новини, а поредната е свързана с невярно съобщение, че Япония ще забрани микровълновите печки до края на годината, защото причинявали рак.

„Новината“ тръгва от хумористичен руски сайт, а потребителите във Facebook, Twitter и Instagram я приемат за истина, без да проверят първоизточника.

Фактите са, че нито японското правителство е забранило или смята да забрани употребата на микровълнови печки, нито има съществени доказателства, че те излъчват радиация, причиняваща рак.

В съобщението, което се разпространява в социалните мрежи, се твърди, че учени от Университета в Хирошима открили, че радиационните вълни от тези уреди причинили по-големи вреди през последните 20 години, в сравнение с атомните бомби, пуснати от САЩ над Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война (1945 г.).

„Всички заводи за производство на микровълнови печки в Япония се затварят. Южна Корея обяви планове да преустанови дейността им до края на 2021, а Китай – до 2023 г.“, пише във фалшивото съобщение, което обявява "край на тази индустрия".

То гласи още, че на конференция за предотвратяване на вредите, причиняващи рак, проведена в Kashira Cancer Center, било препоръчано да се избягват микровълновите фурни. Едно бързо търсене в Google показва, че центърът „Кашира“… не съществува.

Оригиналното съобщение, което стана хит в интернет, тръгва от руския сатиричен уебсайт „ИА Панорама“. На видно място на началната му страница е изписано, че представя хумористични интерпретации, които не са истина, а след всяка „новина“ има дисклеймър за „пародия на реалността“.

В официалния сайт на японското правителство не е споменато нищо за забрана на микровълновите печки и за „края на индустрията“.

Световната здравна организация твърди, че уредите са безопасни за употреба и не причиняват рак. „Дизайнът на микровълновите фурни е такъв, че да контролира микровълните вътре в самата печка. Те се появяват само когато фурната е включена и вратата ѝ е затворена. Тяхното изтичане навън е ограничено спрямо международните стандарти. Въпреки това може да се появи при повредени или замърсени печки, така че е важно те да се поддържат в добро състояние“, съобщават от СЗО.

Организацията заявява, че храната от микровълновите фурни не става радиоактивна при нагряване, и сравнява функционирането на уреда с работата на крушките у дома.

Американското дружество по клинична онкология също опровергава мита, че микровълновите печки причиняват рак. „Радиацията остава вътре, докато вратите са затворени. Освен това американската FDA регулира микровълновите фурни чрез правила за безопасност и стандарти, които производителите трябва да спазват“, гласи тяхната позиция.

Това не е първото фалшиво съобщение за микровълновите печки, което се разпространява в социалните мрежи. Преди две години се появи подобна „информация“, като тогава се твърдеше, че Япония ще ги забрани до края на 2019 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин