Историческа реч на Зеленски пред Конгреса: Украйна никога няма да се предаде Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски направи историческо обръщение пред общо заседание на Сената и Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

Зеленски предаде на Нанси Пелоси флага на Украйна, изписан с послания от защитниците на Бахмут - един от най-тежко поразените градове в Донецката област, където от седмици се водят жестоки боеве срещу руската армия. Самият той беше облечен в зелените военни дрехи, които носи от началото на войната и с които посрещаше световни лидери в Киев.

"Миналата година в Бахмут живееха 70 000 души. Сега са останали само малък брой цивилни граждани. Всеки инч от тази земя е пропита с кръв", разказа Зеленски.

В речта си пред американските законодатели той специално се върна назад в историята с препратки към някои от най-значимите военни събития от Втората световна война - включително такива, при които САЩ и съюзниците губят десетки хиляди свои бойци.

Така както "смелите американски войници държаха своите линии" срещу Адолф Хитлер през 1944 г., украинските войници правят същото "със силите на Владимир Путин тази Коледа", каза той.

"Русия може да спре агресията си, ако наистина го поиска - но вие можете да ускорите нашата победа. Знам го. И това ще покаже на всеки потенциален агресор, че никой не може да постига успехи, като нарушава националните граници, извършва престъпления и се налага над хората срещу тяхната воля. Би било наивно да очакваме стъпки към мира от страна на Русия, която харесва да бъде държава терорист", каза Зеленски.

Той подчерта, че Украйна трябва да победи Русия на бойното поле, след като е спечелила битката за умовете на хората по цял свят.

"Това не е битка само за територия - за една или друга част от Европа. Това не е битка само за живота, свободата и сигурността на украинците или на други хора, които Русия ще се опита да завладее. Тази борба ще дефинира в какъв свят ще живеят нашите деца и внуци - а и техните деца и внуци. Тя ще определи дали този свят ще е демокрация - за украинците, за американците, за всички", каза още той.

В същото време президентът на Украйна не скри притеснението си от недостига на ресурси за продължаване на бойните действия.

"Имаме артилерия, да. Благодаря ви. Имаме я. Но дали е достатъчна? Честно казано - не съвсем", каза той пред конгресмените.

"Вашите пари не са благотворителност. Те са инвестиция в глобалната сигурност и демокрацията, и ние се отнасяме към нея по най-отговорния начин", казва още Володимир Зеленски.

Украйна никога няма да се предаде, заяви още той.

"Дори ако нямаме ток, светлината на нашата вяра в себе си никога няма да бъде угасена", каза още Володимир Зеленски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски кацна във Вашингтон за среща с Джо Байдън САЩ приветстваха Зеленски с нов пакет военна помощ за 1,85 млрд. долара и системи Patriot


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024