Снимка: © Unsplash

NASA постигна исторически успех, след като за първи път в историята взе проба от повърхността на астероид.

Събитието се проведе във вторник срещу сряда българско време, продължи около четири часа и половина и ни направи свидетели на това как космическият кораб Osiris-Rex протегна своята триметрова ръка и взе плоско парче чакъл от повърхността на астероида Бенну. Мисията се проведе в близост до неговия северен полюс.

Тя е важна, тъй като учените се надяват чрез пробата да изследват произхода на живота в Слънчевата система. Разкриването на тези тайни струва на NASA 1 милиард щатски долара, но Космическата агенция посочи мисията като приоритетна, тъй като астероидите са единствените останали елементи в Слънчевата система от ерата преди 4,5 млрд. години.

„Смятаме, че може да се сдобием с малка картинка на това как е изглеждала Слънчевата система и на това какъв е бил химичният състав на вселената преди милиарди години“, каза астрономът Мичъл Талър.

Космическият кораб Osiris-Rex е с размер на автомобил SUV. Той се спусна бавно към повърхността на Бенну, след което заходи и осъществи контакт.

Бенну е малък астероид, който се намира на 290 млн. километра от Земята. Той може да се доближи опасно до планетата ни през следващия век, но шансовете да се стигне до сблъсък са изключително ниски.

„Всичко се получи перфектно“, сподели Данте Лаурета – главният изследовател на Osiris-Rex. „Преодоляхме огромни предизвикателства, които този астероид ни отправи, тъй като космическият кораб свърши задачата си без никакви пропуски“.

Той спусна своята роботизирана ръка, наречена Тагсам, а вземането на пробата от повърхността траеше точно 5 секунди. От NASA се надяват да са се сдобили с материал между 60 и 2000 грама.

Екипът на космическата агенция, който наблюдаваше случващото се от Земята, следеше събитията с 18,5-минутно закъснение – почти толкова време, колкото светлината изминава тази огромна дистанция. Това разминаване във времето не позволи извършване на моментални команди, така че Osiris-Rex проведе процедурата напълно самостоятелно.

Снимки от пробата ще пристигнат при NASA в сряда и през седмицата учените ще решат дали материалът ще бъде достатъчен, или Osiris-Rex ще трябва да повтори опита си.

Корабът се изстреля от Космическия център „Кенеди“ през 2016 г. Почти две години той се намираше в орбита около Бенну, подготвяйки се за маневрата, която се осъществи след полунощ българско време на 21 октомври. Osiris-Rex трябва да се завърне на Земята през 2023 г.

Ако мисията е успешна, космическият кораб ще бъде първият, взел проба от Космоса и завърнал се на планетата ни, след ерата на мисиите „Аполо“, когато първите хора кацнаха на Луната.


Прочетете още:

NASA избра Nokia да изгради 4G мрежа на Луната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед