Историята зад любимото бомбър яке на принцеса Даяна Снимка: © Getty

Една от най-големите мистерии за стила на принцеса Даяна се върти около снимки, на които тя е облечена с яке на американския тим "Филаделфия Ийгълс". През 90-те години на миналия век някои хора дори спекулират, че кадрите може да са обработени на фотошоп, предвид елегантния стил на тогавшната кралска особа. А и е трудно да си представим очарователният ѝ глас да скандира : ,,Давайте, орли!"

За якето се заговаря отново благодарение на бранда за спортно облекло Mitchell & Ness. 30 години по-късно той пресъздава модела за "Ийгълс", който Даяна носи.

Mitchell & Ness пуска якето в продажба на 9 ноември, с което предлага на модните ентусиасти рядката възможност да притежават неподражаемата дреха за първи път от десетилетия. Имайте предвид обаче, че брандът не е производителят на оригинала.

Историята зад любимото бомбър яке на принцеса Даяна

Принцеса Даяна е видяна да носи зеленото бомбър яке през 1991 г., докато води принц Хари на училище. По-запомнящата се поява обаче е през 1994 г., когато тя го облича за корица на списание People.

Историята на якето може да проследи до друга "принцеса, чиято трагична смърт е поводът Лейди Ди да се сдобие с него. Става въпрос за Грейс, известна още като Грейси Кели - американска филмова актриса, която през 1956 г. става принцеса на Монако след брака си с Рение III. Тя е майка на настоящия принц на страната Албер II.

Принцеса Грейс загива в автомобилна катастрофа през 1982 г. На погребението ѝ Даяна се запознава с Джак Еделщайн - статистик и наблюдател за радио мрежата на " Филаделфия Ийгълс", който е приятел на Джак Кели, брата на Грейси Кели.

Той и Даяна се заговарят. Еделщайн си припомня разговора им след смъртта на Даяна през 1997 г.

„Тя мислеше, че американският футбол е като футбола“.

Еделщайн разказва, че Даяна го е попитала какви са цветовете на отбора им и след като е разбрала, че са зелено и сребристо, възкликнала: ,,Това са любимите ми цветове".

Принцеса Даяна със зелено бомбър яке на "Филаделфия Ийгълс"

Лейди Ди също е била очарована от изящното лого на "Ийгълс". Еделщайн ѝ обещава да ѝ изпрати няколко тениски. Собственикът на отбора по онова време, Леонард Тосе, решава, че персонализирано яке би било по-подходящо. След като го получава, Даяна изпраща на Еделщайн ,,много мила бележка", като споменава, че го носи ,,насам-натам".

В скорошен епизод на предаването "ESPN Sunday NFL Countdown", Кен Уорф, бивш бодигард на принцесата на Уелс, говори надълго и нашироко за дрехата.

Според Уолф, Даяна е получила якето през 80-те години от Марни Шнайдер - внучка на тогавашния собственик. Това означава, че е минало почти десетилетие от първата ѝ поява с него.

През 1991 г. Андрю Мортън, авторът на биографията "Diana: Her True Story—in Her Own Words" , казва пред Daily News и редакторката Барбара Бек, че ,,Даяна знае много малко за английския спорт, да не говорим за американските отбори."

От изявлението на Мортън става ясно, че зеленият бомбър няма нищо общо с лоялността ѝ към " Филаделфия Ийгълс", а всичко е заради естетиката на дрехата.

Филаделфия обаче не е съгласна с това. През 2017 г. авторът във вестник The Philadelphia Inquirer Томи Роуан пише: „Ди беше една от нас; Вярно е; Виждал съм го.“. Той описва как снимки на Даяна с якето са закачени в рамки в различни барове в целия град, над билярдни маси и дартс.

Не знаем със сигурност дали принцеса Даяна би гледала някой мач на "Ийгълс" на "Супербоул", но поне вероятно щеше да облече още пъти якето на отбора.

И така, ето ни през 2023 г., а Mitchell & Ness преиздават поръчковото зелено яке на Даяна в ограничени бройки.

На 9 ноември дрехата ще е достъпна на уебсайта на Mitchell & Ness и в уеб магазина на Fanatics. Цената ще бъде 400 долара.

Това си е оферта, предвид факта, че някои хора се опитват да продадат собствените си якета на "Ийгълс" от 80-те години за над 2 500 долара - поради асоциациите с Лейди Ди.

Въпреки това сдобиването с новото яке може да се окаже истинско предизвикателство за купувачите на дребно. Многобройните луди фенове на принцеса Даяна не биха позволили бомбърът да се продава тихо и спокойно.


Още по темата:

Роклята, с която Даяна отмъсти на Чарлз за изневярата му

чанта Lady Dior, Принцеса Даяна Историята зад Lady Dior – любимата чанта на Принцеса Даяна

Историята на пуловера с черната овца на принцеса Даяна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024