Италия арестува сина на руски губернатор, обвинен в пране на пари от САЩ Снимка: © Александър Ус, губернатор на Красноярската област

Артьом Ус - син на губернатора на руската Красноярска област Александър Ус - е арестуван в Италия по искане на американската прокуратура.

САЩ обвиняват 40-годишния руснак в нарушение на санкции и пране на пари. Очаква се италианският съд да реши дали да изпълни искането за екстрадиция на Ус в Америка, където той е обвиняем.

Освен него са арестувани още четирима граждани на Русия и двама - от Венецуела. В Германия е арестуван съдружникът на Ус - Юрий Орехов, с когото синът на губернатора има обща компания - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH.

Американските власти твърдят, че заподозрените са участвали в схема за придобиване на американски военни технологии и за търговия с петрол от Венецуела в нарушение на държавните санкции. За тази цел е използвана мрежа от свързани компании, а част от сделките са извършвани с криптовалути.

Обвинението гласи, че целта на руснаците е била сдобиване с технологии в интерес на руския военно-промишлен комплекс.

Чрез Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH двамата са купували военни технологии и технологии с двойно предназначение от американски производители - включително високотехнологични чипове, които се използват в изтребители, ракетни системи, радари и др.

Комплектите са изпращани към руски компании, които са в санкционния списък на САЩ. Част от същото оборудване е открито в руски оръжейни платформи, които са завзети от бойното поле в Украйна, казват от Министерството на правосъдието на САЩ.

Втората линия на дейността им е включвала търговия с венецуелски петрол, който е продаван на клиенти от Русия и Китай - включително "руска алуминиева компания, контролирана от олигарх, поставен под санкции", както се посочва в съобщение на американското Министерство на правосъдието.

Руският "Коммерсант" посочва, че Артьом Ус е бивш собственик на компании за покупко-продажба на имоти, финансови услуги и строителни дейности. След 2019 г. e бил директор на рекламна агенция на име SAA Swiss Avia AG.

Според медията - Ус е собственик и на 38.7% дял от въглищната компания "Сибугол", която изпълнява договори по обществени поръчки на няколко общини в Русия.

Артьом Ус е свързван и със собствеността на два хотела на остров Сардиния.

Бащата Александър Ус е сред рупорите на режима на Путин, макар че и трите му деца живеят или развиват бизнес в Германия, Италия и Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - новата стратегия на Кремъл за попълване на войските

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024