Италия арестува сина на руски губернатор, обвинен в пране на пари от САЩ Снимка: © Александър Ус, губернатор на Красноярската област

Артьом Ус - син на губернатора на руската Красноярска област Александър Ус - е арестуван в Италия по искане на американската прокуратура.

САЩ обвиняват 40-годишния руснак в нарушение на санкции и пране на пари. Очаква се италианският съд да реши дали да изпълни искането за екстрадиция на Ус в Америка, където той е обвиняем.

Освен него са арестувани още четирима граждани на Русия и двама - от Венецуела. В Германия е арестуван съдружникът на Ус - Юрий Орехов, с когото синът на губернатора има обща компания - Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH.

Американските власти твърдят, че заподозрените са участвали в схема за придобиване на американски военни технологии и за търговия с петрол от Венецуела в нарушение на държавните санкции. За тази цел е използвана мрежа от свързани компании, а част от сделките са извършвани с криптовалути.

Обвинението гласи, че целта на руснаците е била сдобиване с технологии в интерес на руския военно-промишлен комплекс.

Чрез Nord-Deutsche Industrieanlagenbau GmbH двамата са купували военни технологии и технологии с двойно предназначение от американски производители - включително високотехнологични чипове, които се използват в изтребители, ракетни системи, радари и др.

Комплектите са изпращани към руски компании, които са в санкционния списък на САЩ. Част от същото оборудване е открито в руски оръжейни платформи, които са завзети от бойното поле в Украйна, казват от Министерството на правосъдието на САЩ.

Втората линия на дейността им е включвала търговия с венецуелски петрол, който е продаван на клиенти от Русия и Китай - включително "руска алуминиева компания, контролирана от олигарх, поставен под санкции", както се посочва в съобщение на американското Министерство на правосъдието.

Руският "Коммерсант" посочва, че Артьом Ус е бивш собственик на компании за покупко-продажба на имоти, финансови услуги и строителни дейности. След 2019 г. e бил директор на рекламна агенция на име SAA Swiss Avia AG.

Според медията - Ус е собственик и на 38.7% дял от въглищната компания "Сибугол", която изпълнява договори по обществени поръчки на няколко общини в Русия.

Артьом Ус е свързван и със собствеността на два хотела на остров Сардиния.

Бащата Александър Ус е сред рупорите на режима на Путин, макар че и трите му деца живеят или развиват бизнес в Германия, Италия и Великобритания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024