Италия върви към национализация на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия Снимка: © Getty Images

Италианското правителство предприема стъпки за национализирането на притежаваната от "Лукойл" рафинерия ISAB в Сицилия. Очаква се днес да има развитие по темата на заседание на кабинета, съобщава la Repubblica, цитирана от Reuters.

Европейско ембарго върху доставките на руския суров петрол по море влиза в сила от 5 декември, което провокира местната власт да търси решения за това как ISAB да продължи да функционира, за да бъдe избегната загуба на работни места и на капацитет за преработка на нефт.

Това е петата най-голяма рафинерия в Европа. Тя осигурява над 20% от горивата в Италия и е 100% контролирана от руската "Лукойл" чрез дъщерната компания "Литаско" (собственик и на мажоритарния дял в българското подразделение на руския гигант - "Лукойл Нефтохим Бургас").

Служителите в ISAB са около 1000, а още 10 хиляди работни места са свързани косвено с рафинерията. През миналата година е имала оборот от 2,6 милиарда евро и печалба над 615 милиона евро преди облагането с данъци, посочва Дойче Веле. Капацитетът ѝ на преработка е между 10 и 14 милиона тона петрол годишно.

Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

Досега заводът е преработвал микс от нефтена суровина от различни региони - около 30-40% от доставките са идвали от Русия до февруари 2022 г. Войната в Украйна обаче променя цялата картина, като заплашва сицилианския актив на "Лукойл" с фалит.

След като държавата поеме управлението, производството ще може да продължи чрез закупуване на петрол от други доставчици. Държавната кредитна агенция SACE предоставя гаранции на банките кредитори, добавя вестникът.

Петролна рафинерия на "Роснефт" в германския град Шведт Германия поема контрола над три рафинерии на "Роснефт"

Така Италия следва примера на Германия, която вече национализира три рафинерии на "Роснефт" - в Шведт, Карлсруе и Фобург.

На този фън България, която се пребори за дерогация от ембаргото за доставките на руски нефт до края на 2024 г., не предприема мерки за откъсване на рафинецията си от руска зависимост, а обратното - служебният кабинет прави опит за заобиколи европейските санкции и да издейства възможност "Лукойл" да продава продукти от преработен руски нефт в Европа и трети страни.

До момента говорител на ЕК три пъти заяви, че това не е допустимо, а България е получила отсрочка на забраната за внос на руски петрол, само за да не пострада прекомерно вътрешният пазар на горива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024