Италия върви към национализация на рафинерията на "Лукойл" в Сицилия Снимка: © Getty Images

Италианското правителство предприема стъпки за национализирането на притежаваната от "Лукойл" рафинерия ISAB в Сицилия. Очаква се днес да има развитие по темата на заседание на кабинета, съобщава la Repubblica, цитирана от Reuters.

Европейско ембарго върху доставките на руския суров петрол по море влиза в сила от 5 декември, което провокира местната власт да търси решения за това как ISAB да продължи да функционира, за да бъдe избегната загуба на работни места и на капацитет за преработка на нефт.

Това е петата най-голяма рафинерия в Европа. Тя осигурява над 20% от горивата в Италия и е 100% контролирана от руската "Лукойл" чрез дъщерната компания "Литаско" (собственик и на мажоритарния дял в българското подразделение на руския гигант - "Лукойл Нефтохим Бургас").

Служителите в ISAB са около 1000, а още 10 хиляди работни места са свързани косвено с рафинерията. През миналата година е имала оборот от 2,6 милиарда евро и печалба над 615 милиона евро преди облагането с данъци, посочва Дойче Веле. Капацитетът ѝ на преработка е между 10 и 14 милиона тона петрол годишно.

Николов: България се използва за последен тест дали има път покрай санкциите срещу Русия

Досега заводът е преработвал микс от нефтена суровина от различни региони - около 30-40% от доставките са идвали от Русия до февруари 2022 г. Войната в Украйна обаче променя цялата картина, като заплашва сицилианския актив на "Лукойл" с фалит.

След като държавата поеме управлението, производството ще може да продължи чрез закупуване на петрол от други доставчици. Държавната кредитна агенция SACE предоставя гаранции на банките кредитори, добавя вестникът.

Петролна рафинерия на "Роснефт" в германския град Шведт Германия поема контрола над три рафинерии на "Роснефт"

Така Италия следва примера на Германия, която вече национализира три рафинерии на "Роснефт" - в Шведт, Карлсруе и Фобург.

На този фън България, която се пребори за дерогация от ембаргото за доставките на руски нефт до края на 2024 г., не предприема мерки за откъсване на рафинецията си от руска зависимост, а обратното - служебният кабинет прави опит за заобиколи европейските санкции и да издейства възможност "Лукойл" да продава продукти от преработен руски нефт в Европа и трети страни.

До момента говорител на ЕК три пъти заяви, че това не е допустимо, а България е получила отсрочка на забраната за внос на руски петрол, само за да не пострада прекомерно вътрешният пазар на горива.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ФК "Левски" осъди расистките изказвания на Гонзо

Фракцията "Ултрас Левски" обаче се оказа недоволна

15:48 - 27.01.2023

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023