ИТН се обяви за кабинет с къс мандат, в който "да изтикаме напред експерти, а не политически лица" Снимка: © Булевард България

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че партията е готова да преговаря с БСП, ДБ и "Продължаваме промяната" за съставяне на ново правителство с ограничен мандат.

Условието на ИТН обаче е "политическите лидери да отстъпят малко встрани", като изрично беше посочено, че това би било добре заради ръководителите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, наречени от него "основната причина да се разпадне коалицията".

"В тази ситуация едно правителство в рамките на година, година и половина, или шест месеца, с цел справяне с кризата, да бъдат изтикани напред като изпълнителна власт хора, които са по-скоро с експертиза, отколкото да са политически лица. Заради политически проблеми се стигна до тази криза. Ако МВнР беше оставено да работи като експерти, мисля, че щеше да има по-добър резултат от този, който предложиха французите и мисля, че Вие знаете, че е така, защото бяхте в целия процес", обяви Тошко Йорданов пред президента Румен Радев.

Позицията му се разминава с тази на Корнелия Нинова, която се обяви срещу схема за "експертно правителство" без явни партийни министри, като посочи, че в кризата е важно политическите сили да носят ясна отговорност за решенията си.

На въпроса на Румен Радев дали ръководството на ИТН е склонно да приеме министър-председател от друга политичекса сила, ако получи третия мандат, Йорданов каза:

"Нямаме претенции министър-председателят да бъде от нашата политическа сила. Мислим, че това трябва да бъде постигнато между бъдещите коалиционни партньори, които да решат кой да е министър-председателят, за да обедини поне тези четири партии. Нямаме твърдо условие да бъде на всяка цена да е от ИТН. Никога не сме били с амбицията да тикаме някого само защото е от ИТН".

Казусът с премиерската номинация излезе като основен въпрос отново заради Нинова, която посочи, че ако БСП получи мандата, ще предложи на "Продължаваме промяната" да излъчи кандидат за министър-председател като най-голяма политическа сила.


Нинова иска ПП да излъчи премиер в третия мандат, а новият кабинет "да не се крие зад експерти"

ДПС: Предсрочни избори ще има - въпросът е какво ще правим дотогава

Кирил Петков постави условие пред Радев за подкрепа на нов кабинет с 3-тия мандат

ГЕРБ пренесе предизборната си кампания на консултациите при Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024