ИТН сравниха Кирил Петков с Джон Траволта и обявиха, че е "логично" да се съюзят

Филип Станев от „Има такъв народ“ заяви, че партията му ще води разговори с новия проект „Продължаваме промяната“, въпреки че ИТН започна казуса с канадското гражданство на Кирил Петков и обвини Асен Василев в кражба на интелектуална собственост.

"На мен Кирил Петков ми прилича на Джон Траволта. Те с Василев са симпатични като външност. Но не са открили топлата вода, техните идеи са приоритетите на страната. Те са новата вълна в българската политика, ние също сме част от нея“, каза Станев пред Nova News.

Днес „Има такъв народ“ се регистрираха в ЦИК за парламентарния вот на 14 ноември, а зам.-председателят на партията Тошко Йорданов заяви, че е „логично“ ИТН да бъдат партньори с „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“, „тъй като целите са едни и същи“. „Дано да има разум“, добави той.

Ден по-рано бившият министър на икономиката каза пред БНР, че е готов на разговори след изборите с „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“. Той заяви, че вратата за преговори с ИТН остава отворена, но партията на Слави Трифонов и БСП „са с една крачка по-далеч от нас“ спрямо ДБ и ИБГНИ.

За ГЕРБ и ДПС Петков постави „тежки условия“. Ако искат диалог с „Продължаваме промяната“, ГЕРБ ще трябва да признаят, че „са се извършвали кражби“ в държавата през последното десетилетие по време на тяхното управление. ДПС трябва да се отрекат от Делян Пеевски, каза бившият министър.

Според Филип Станев – твърдението на Петков, че все пак има шанс за разговори с ГЕРБ и ДПС, е „необичайно“.

"Няма как да бъде отворен диалогът с ГЕРБ и ДПС, те доведоха нещата до сегашното състояние. Трябва да видим как ще се разположи картата на политическия живот след изборите. Когато знаем точните числа и проценти, ще можем да кажем какво ще предприемем", каза Станев и допълни, че е странно как "пак някакви хорица си гласуват за Бойко Борисов" дори след скандала с "кюлчетата и шкафчетата".

"Правителство на всяка цена означава, че е много важно да го има, а не че ще допуснем всякакви компромиси", заяви Станев и допълни, че подкрепя призива на Слави Трифонов, че „трябва да има смирение“ в 47-ия парламент.

За твърденията на Татяна Дончева, че зад ИТН стои Младен Михалев - Маджо, Станев заяви, че ако няма доказателства, това са само клюки. „И Маджо, и Роберто Баджо (б.а. - бивш италиански футболист) стоят зад нас. Хвърляш нещо в пространството и се почва. От там тръгват несериозните политически отношения“, каза Станев.

В средата на септември "Алфа рисърч" и "Галъп" отбелязаха, че ИТН е изгубила позицията си на първа политическа сила, въпреки че ГЕРБ не разширява особено общественото си доверие. Малко след това "Тренд" изчисли разликата между ГЕРБ и ИТН на почти 7%. Последното проучване беше на "Маркет линкс", което постави ИТН на трето място с 13,5% от предпочитанията на гражданите, които смятат да гласуват на 14 ноември.

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

За „Продължаваме промяната“ социолозите предвиждат средно 9-10% подкрепа, а Кирил Петков дори иска да утрои този резултат.

Кирил Петков и Асен Василев: Силите, слабостите, възможностите и заплахите

След като ИТН се регистрира за изборите, Слави Трифонов отбеляза случая с поредна публикация във Facebook. "Българският политически живот е отражение на нашите мечти, желания, намерения, фантазии, страхове, надежди, неприязън, отвращение, участие, дистанция и какво ли още не. Всъщност българският политически живот е отражение на самите нас. Колкото и тривиално да звучи, е точно така. В парламента и в българския политически живот има различни хора. И лоши хора, и добри хора, и глупави, и умни, и морални, и неморални, като всички нас. Точно колкото могат да се разберат хората, живеещи в един блок, в един квартал, в един български град, точно толкова могат да се разберат и депутатите в българския парламент", написа той.

"И да казвам, че не е хубаво, то просто си е така, и затова е по-добре нищо да не казвам. Освен това, че правя, каквото зависи от мен и колкото мога. Стремя се да постъпвам правилно и последователно. А и в крайна сметка демокрацията е прекрасно нещо, защото съдбата ни зависи от всички нас. Желая ви мъдрост, сила и успех", добави Трифонов.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024