ИТН засега не изключва подкрепа за нов кабинет с премиер на ГЕРБ, но иска да е "експертен"

Три години след като "Има такъв народ" се канеше да "изчегърта" ГЕРБ от властта - двете партии се събраха на първа среща за преговори за съставяне на нов кабинет.

Тошко Йорданов (ИТН) настоя от журналистите да "не си правят изводи", като обяви, че разговорът с Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова е бил само предварително обсъждане по програмите и не са обсъждани кадрови теми.

Йорданов нито потвърди, нито отрече дали ИТН ще подкрепи искането на Бойко Борисов ГЕРБ да определи премиера и двама ключови министри - на външните работи и на отбраната.

Не отговори и на това дали кабинет с премиер от ГЕРБ ще е "червена линия", която ИТН няма да премине.

"Въобще не сме говорили за министри. Между идея и реализация има много път за извървяване. Ние смятаме, че трябва да е експертен кабинет и точка", каза той пред медиите.

Деница Сачева (ГЕРБ) също призна, че досега ИТН не са дали конкретен отговор за евентуална подкрепа за общо мнозинство. Тя обаче намекна, че изборът на нов председател на Народното събрание ще е един от сигналите за това дали може да има управление в 50 Народно събрание.

"Ситуацията е сложна и тежка, вие сте достатъчно умни да разбирате. Защото страната без правителство е блокирана, а с лошо правителство е по-зле. От година и половина обясняваме, че най-добре е да е експертен кабинет. Но до реализацията му има твърде много работа", каза още Тошко Йорданов.

Освен него в срещата участваха Станислав Балабанов и Павела Митова от ИТН.

Според Тошко Йорданов - преговорният екип на ГЕРБ е представил своите идеи за управленска програма по сектори "в конкретика".

"Това просто беше покана от една партия на друга. Която и партия да ни беше поканила, щяхме да отидем на среща", каза той.

От ГЕРБ все още нямат яснота какво се случва оттук нататък с преговорите. Стана ясно само, че среща с представителите на "Величие" няма да има, след като Николай Марков е поискал да разговаря лично с Бойко Борисов, а не с трите депутатки от преговорния екип.

"Нямаме график, не поставяме ултиматуми, но смятаме, че колкото по-енергични действия имаме, толкова повече обществено доверие може да имаме", каза Деница Сачева пред журналистите.

Преди седмица Бойко Борисов даде друг сигнал - че иска въпросът около парламентарното мнозинство да бъде изяснен възможно най-скоро, и то в рамките на седем дни. Той постави и изричното условие ГЕРБ да определи премиера и двама конкретни министри в бъдещото правителство, макар то да се представя за "експертно".

ДПС и ИТН бяха единствените парламентарни сили, които откликнаха на поканите на партията за разговори на 17 и 18 юни във формата, предложен от ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024