ИТН засега не изключва подкрепа за нов кабинет с премиер на ГЕРБ, но иска да е "експертен"

Три години след като "Има такъв народ" се канеше да "изчегърта" ГЕРБ от властта - двете партии се събраха на първа среща за преговори за съставяне на нов кабинет.

Тошко Йорданов (ИТН) настоя от журналистите да "не си правят изводи", като обяви, че разговорът с Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова е бил само предварително обсъждане по програмите и не са обсъждани кадрови теми.

Йорданов нито потвърди, нито отрече дали ИТН ще подкрепи искането на Бойко Борисов ГЕРБ да определи премиера и двама ключови министри - на външните работи и на отбраната.

Не отговори и на това дали кабинет с премиер от ГЕРБ ще е "червена линия", която ИТН няма да премине.

"Въобще не сме говорили за министри. Между идея и реализация има много път за извървяване. Ние смятаме, че трябва да е експертен кабинет и точка", каза той пред медиите.

Деница Сачева (ГЕРБ) също призна, че досега ИТН не са дали конкретен отговор за евентуална подкрепа за общо мнозинство. Тя обаче намекна, че изборът на нов председател на Народното събрание ще е един от сигналите за това дали може да има управление в 50 Народно събрание.

"Ситуацията е сложна и тежка, вие сте достатъчно умни да разбирате. Защото страната без правителство е блокирана, а с лошо правителство е по-зле. От година и половина обясняваме, че най-добре е да е експертен кабинет. Но до реализацията му има твърде много работа", каза още Тошко Йорданов.

Освен него в срещата участваха Станислав Балабанов и Павела Митова от ИТН.

Според Тошко Йорданов - преговорният екип на ГЕРБ е представил своите идеи за управленска програма по сектори "в конкретика".

"Това просто беше покана от една партия на друга. Която и партия да ни беше поканила, щяхме да отидем на среща", каза той.

От ГЕРБ все още нямат яснота какво се случва оттук нататък с преговорите. Стана ясно само, че среща с представителите на "Величие" няма да има, след като Николай Марков е поискал да разговаря лично с Бойко Борисов, а не с трите депутатки от преговорния екип.

"Нямаме график, не поставяме ултиматуми, но смятаме, че колкото по-енергични действия имаме, толкова повече обществено доверие може да имаме", каза Деница Сачева пред журналистите.

Преди седмица Бойко Борисов даде друг сигнал - че иска въпросът около парламентарното мнозинство да бъде изяснен възможно най-скоро, и то в рамките на седем дни. Той постави и изричното условие ГЕРБ да определи премиера и двама конкретни министри в бъдещото правителство, макар то да се представя за "експертно".

ДПС и ИТН бяха единствените парламентарни сили, които откликнаха на поканите на партията за разговори на 17 и 18 юни във формата, предложен от ГЕРБ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

България купува 35 електрически мотриси за 642 млн. лв. от "Щадлер" Полша

Подвижният състав ще бъде купен със средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

20:08 - 26.06.2024
Спорт

Станимира Петрова и Любомир Епитропов ще развеят българския трибагреник в Париж

Епитропов ще заеме мястото на плувеца Петър Мицин.

19:43 - 26.06.2024
Живот

Били Айлиш стана третият изпълнител, достигнал 100 милиона месечни слушатели в Spotify

22-годишната певица, двукратна носителка на "Оскар", следва The Weeknd и Тейлър Суифт.

18:26 - 26.06.2024
Важно днес

Орбан пак блокира обща позиция на ЕС срещу Русия

Този път Унгария отказва да осъди забраната на 81 западни медии от Москва

17:48 - 26.06.2024
Важно днес

Братът на Петьо Петров-Еврото е освободен като зам.-шеф на Апелативна прокуратура-София

Предложението за освобождаването му е направено от изпълняващия функциите на ръководител на АП-София Емилия Русинова

17:01 - 26.06.2024