Ива Митева ще защитава докторска дисертация с модел за нова избирателна система Снимка: © Parliament.bg

Председателят на 45 Народно събрание Ива Митева ще направи защита на дисертация за научна степен "доктор" по конституционно право пред БАН, съобщава правният сайт "Лекс".

Темата на Митева е "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България", а научният й ръководител е проф. Емилия Друмева - секретар по правните въпроси на президента Румен Радев.

В научното жури влизат още проф. Стефка Наумова, бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, проф. Екатерина Михайлова и доц. Наталия Киселова.

Основната теза на Ива Митева е в полза на въвеждане на смесена изборна система, при която 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 2/3 да се избират пропорционално с кандидатски листи и преференция. Това според нея ще помогне за запазване на партийното многообразие, представителността в Народното събрание и ще осигури "търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие".

Причината за разработването на дисертацията е "намаляващата в последните години избирателна активност на изборите за народни представители и неспирните до днес дебати за нов вид изборна система".

"Нежеланието да се гласува е своеобразен протест срещу прилаганата пропорционална изборна система, заниженото качество на кандидатите в кандидатските листи и партийната подредба, която не позволява първият в листата, дори и при изразена преференция, да бъде изместен", пише Митева в своя автореферат. Тя дава пример с резултата от референдума на Слави Трифонов от 2016 г., в който над 2,5 млн. души гласуваха за избиране на част от депутатите с мажоритарен вот.

"Разработената изборна система обединява предимствата на двата вида системи - пропорционална и мажоритарна и би била добра основа за задълбочена дискусия и изследване на всички нюанси на решението", пише още Митева.

Ива Митева стана председател на миналото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Преди това тя е била дългогодишен ръководител на правната дирекция в парламента. По време на краткия живот на 45 НС Митева беше сред водещите членове на Комисията по правни въпроси, в която се обсъждаха промените в Изборния кодекс.

ИТН отказаха да подкрепят предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в страната и в район "Чужбина". Тогава Митева обяви, че е несериозно да се правят промени в изборните правила "за една нощ" и посочи, че без актуални данни от национално преброяване не може да се чертаят нови изборни райони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024