Снимка: © Parliament.bg

Председателят на 45 Народно събрание Ива Митева ще направи защита на дисертация за научна степен "доктор" по конституционно право пред БАН, съобщава правният сайт "Лекс". 

Темата на Митева е "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България", а научният й ръководител е проф. Емилия Друмева - секретар по правните въпроси на президента Румен Радев. 

В научното жури влизат още проф. Стефка Наумова, бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, проф. Екатерина Михайлова и доц. Наталия Киселова. 

Основната теза на Ива Митева е в полза на въвеждане на смесена изборна система, при която 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 2/3 да се избират пропорционално с кандидатски листи и преференция. Това според нея ще помогне за запазване на партийното многообразие, представителността в Народното събрание и ще осигури "търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие". 

Причината за разработването на дисертацията е "намаляващата в последните години избирателна активност на изборите за народни представители и неспирните до днес дебати за нов вид изборна система". 

"Нежеланието да се гласува е своеобразен протест срещу прилаганата пропорционална изборна система, заниженото качество на кандидатите в кандидатските листи и партийната подредба, която не позволява първият в листата, дори и при изразена преференция, да бъде изместен", пише Митева в своя автореферат. Тя дава пример с резултата от референдума на Слави Трифонов от 2016 г., в който над 2,5 млн. души гласуваха за избиране на част от депутатите с мажоритарен вот. 

"Разработената изборна система обединява предимствата на двата вида системи - пропорционална и мажоритарна и би била добра основа за задълбочена дискусия и изследване на всички нюанси на решението", пише още Митева. 

Ива Митева стана председател на миналото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Преди това тя е била дългогодишен ръководител на правната дирекция в парламента. По време на краткия живот на 45 НС Митева беше сред водещите членове на Комисията по правни въпроси, в която се обсъждаха промените в Изборния кодекс. 

ИТН отказаха да подкрепят предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в страната и в район "Чужбина". Тогава Митева обяви, че е несериозно да се правят промени в изборните правила "за една нощ" и посочи, че без актуални данни от национално преброяване не може да се чертаят нови изборни райони. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?