Снимка: © Parliament.bg

Председателят на 45 Народно събрание Ива Митева ще направи защита на дисертация за научна степен "доктор" по конституционно право пред БАН, съобщава правният сайт "Лекс".

Темата на Митева е "Смесени изборни системи за Народно събрание в Република България", а научният й ръководител е проф. Емилия Друмева - секретар по правните въпроси на президента Румен Радев.

В научното жури влизат още проф. Стефка Наумова, бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров, проф. Екатерина Михайлова и доц. Наталия Киселова.

Основната теза на Ива Митева е в полза на въвеждане на смесена изборна система, при която 1/3 от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите 2/3 да се избират пропорционално с кандидатски листи и преференция. Това според нея ще помогне за запазване на партийното многообразие, представителността в Народното събрание и ще осигури "търсената от избирателите възможност за гласуване за личности, на които имат доверие".

Причината за разработването на дисертацията е "намаляващата в последните години избирателна активност на изборите за народни представители и неспирните до днес дебати за нов вид изборна система".

"Нежеланието да се гласува е своеобразен протест срещу прилаганата пропорционална изборна система, заниженото качество на кандидатите в кандидатските листи и партийната подредба, която не позволява първият в листата, дори и при изразена преференция, да бъде изместен", пише Митева в своя автореферат. Тя дава пример с резултата от референдума на Слави Трифонов от 2016 г., в който над 2,5 млн. души гласуваха за избиране на част от депутатите с мажоритарен вот.

"Разработената изборна система обединява предимствата на двата вида системи - пропорционална и мажоритарна и би била добра основа за задълбочена дискусия и изследване на всички нюанси на решението", пише още Митева.

Ива Митева стана председател на миналото Народно събрание по предложение на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. Преди това тя е била дългогодишен ръководител на правната дирекция в парламента. По време на краткия живот на 45 НС Митева беше сред водещите членове на Комисията по правни въпроси, в която се обсъждаха промените в Изборния кодекс.

ИТН отказаха да подкрепят предложението на ГЕРБ за въвеждане на изцяло мажоритарни избори в страната и в район "Чужбина". Тогава Митева обяви, че е несериозно да се правят промени в изборните правила "за една нощ" и посочи, че без актуални данни от национално преброяване не може да се чертаят нови изборни райони.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руска салата се появи в менюто на срещата на НАТО

Вечерята във втората вечеря е в музея Прадо

Kaufland е марка №1 за 2022 година в класацията „Любимите марки”

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Петков: Решението за руснаците е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Марин Петков, смисълът на оживелите фасади и изкуството с кауза

Когато хората не отиват при каузите, каузите отиват при хората