Снимка: © Булевард България

Собственикът на "Градус" Иван Ангелов промени изцяло версията си за участието на неговата компания в бартерната сделка между България и Обединените арабски емирства през март-април 2020 г. 

На 7 май при изслушването си в комисията "Манолова" Иван Ангелов провокира смут, след като обяви, че дарението му от хранителни стоки за Дубай е "върнато" под формата на фурми, а "чрез тези фурми ние сме си възстановили парите и сме на печалба". 

Признанието му беше озадачаващо, доколкото официалното обяснение на Министерски съвет по повод бартера беше, че фурмите са дарение за държавата и ще бъдат разпределени за социално слаби хора през мрежата на Българския червен кръст. 

Сделката се случи с личното участие на тогавашния икономически министър Емил Караниколов, който летя до ОАЕ и обратно, придружавайки стоката. Част от нея беше и хранителна продукция на компания на "Интръст", притежавана от доскорошния депутат от ДПС Делян Пеевски. 

На 20 май Иван Ангелов беше привикан на разпит в прокуратурата по повод сигналите срещу него за серия от противозаконни действия, като пред журналисти той обяви, че е "допуснал грешка" при обясненията си за фурмите. 

"Фурмите от Дубай са дарени. В парламента допуснах грешка, като казах, че сме спечелили от тях", каза Ангелов. 

Показанията му пред Народното събрание от 7 май по повод сделката с Дубай така и не бяха изяснени докрай. В изказването си той се отклони към дарителската дейност на "Градус" и издръжката на ФК "Берое", бизнес отношенията му с Дубай и Катар, и др. 

Ангелов даде противоречиви отговори и на въпроса какво точно е представлявала стоката, изнесена за бартера - първо твърдеше, че става дума за краставици, а после се отказа от думите си, като коментира, че "на 66 години паметта му изневерява понякога".  

Адвокатът му Менко Менков обяви, че Ангелов не дължи "нито стотинка" на зърнопроизводителя Светослав Илчовски, който изнесе детайлни твърдения за злоупотреби от страна на собственика на "Градус". Илчовски не е твърдял, че Ангелов му дължи пари, а че го е изнудвал за продажба на зърно, царевица, слънчоглед и др. на по-ниски от пазарните цени в продължение на години. Твърди още, че натискът е преминал и в заплахи с прокурорска репресия, когато Илчовски е отказал да продава на 50% отстъпка. 

Собственикът на земеделски земи обвинява Иван Ангелов и за борсови манипулации с фалшиви договори за повишаване на оборота на "Градус". От фирмата на старозагорския бизнесмен заплашиха Илчовски със съд. 


Светослав Илчовски и ГЕРБ: Историята на сигналите и делата "на трупчета"

Иван Ангелов за Борисов: "Имаме чисто мъжки отношения, нищо сексуално"

Медиите и Илчовски: Подцененият политически скандал


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти