Иван Гешев се оказа без покана за молитвената закуска в САЩ

Ръководителят на фондацията "Национална молитвена закуска" Марк Прайър отрича да е изпращана покана до българския главен прокурор за участие в годишното събитие, което ще се проведе на 2 февруари.

Това съобщава "Свободна Европа", като цитира своя комуникация с Прайър.

Медията е изпратила запитване до фондацията, която от тази година поема организирането на молитвената закуска по нови правила.

Според тях вече няма да се провежда обичайната масова сбирка на американски и чуждестранни политици, държавни служители и обществени фигури, а срещата ще е ограничена до президента Джо Байдън и конгресмени с по един придружител.

"Благодаря ви за питането. Той [Гешев] не е поканен на Националната молитвена закуска в Капитолия. Не знаем нищо за случая", е отговорил Марк Прайър на въпроса от "Свободна Европа".

Това противоречи на официалното прессъобщение на Прокуратурата на Република България, в което се твърди, че Иван Гешев е на посещение в САЩ "за участие в 71-та Национална молитвена закуска, която се дава от американския президент Джо Байдън".

Досега събитието се организираше под егидата на религиозна консервативна фондация, наричана The Family. Противоречията около нея и липсата на яснота кой и защо получава покана - както и кой финансира всичко - са довели до преосмисляне на формата ѝ през 2023.

Axios посочва, че един от скандалните случаи е с допускането на рускинята Мария Бутина, осъдена за нелегална лобистка дейност в полза на Русия в САЩ, която е присъствала на две годишни срещи.

В справката на прокуратуата се посочваше, че Иван Гешев е получил покана "от конгресмени", без да се споменават имената им.

Информацията за програмата му също беше сведена до "поредица от срещи, както и участие в международни форуми".

Действително, във вторник Гешев е взел участие в среща, посветена на последиците от руската агресия в Украйна, която се е провела в Конгреса на САЩ във Вашингтон по идея на републиканските конгресмени Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс (и двамата са приближени до партийното крило на Доналд Тръмп).

Освен българския главен прокурор - в нея са участвали представители на Полша, Румъния, Хърватска, Украйна, Северна Македония, Черна гора, Косово, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания, Грузия и др., както и генералният секретар на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Гешев се е похвалил със "серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет".

Според съобщението на прокуратурата - Гешев е отчел, че "в последните години у нас се забелязва известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние".

Затова той е призовал присъстващите за съвместни действия по гарантиране на сигурността в региона на Балканите.

„За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни“, заяви Иван Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024