Ивайло Мирчев: Пеевски не е станал "добро момченце", но ДПС са много адекватни срещу руското влияние

Депутатът от ДБ Ивайло Мирчев предупреди, че кабинетът и "ключови министри" ще подадат оставка, ако промените в Конституцията не бъдат гласувани в одобрения след обществените обсъждания вид.

Двете финални гласувания по конституционния проект предстоят до средата на декември, а Мирчев заяви, че въпреки че до момента няма индикации за намерения за саботаж на реформата, ПП и ДБ "ще бъдат много твърди" по тази тема.

В интервю за bTV Мирчев намери няколко повода да изтъкне позитивни ефекти от ролята на ДПС в управлението - от квалификацията на Петър Чобанов като "изключителен учен и икономист" и нов подуправител на БНБ, до позицията на партията срещу руското влияние - въпреки че самият той подчерта, че Движението не е партньор в изпълнителната власт.

"С ГЕРБ подкрепяме заедно едно правителство, което на този етап няма алтернатива. Още преди 2021 г. казахме, че без ДПС промените в Конституцията не могат да минат. Трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че може без ДПС да приемем конституционни промени, се лъже", каза той.

На въпрос за гафа на Даниел Лорер с позицията му по отношение на Делян Пеевски, Мирчев насочи отговора си не към личността на санкционирания по "Магнитски" кандидат-лидер на ДПС, а към действията на партията по основни теми - включително енергийната независимост на България от Русия.

"Няма да казвам, че Делян Пеевски е станал едно добро момченце. Комуникацията ми с ДПС и Пеевски е по отношение основно на руското влияние в България. Там трябва да ви кажа, че ДПС са много адекватни. Факт, ето казвам ви. По отношение на борбата с руското влияние, и не само. И това не е, за да оправдая един или друг политик. Просто не е лошо, когато нареди парламента и го оцветим в различни цветове, да видим по отношение на руското влияние в България кои могат да бъдат партньори.

"Кое е по-добре от двете - да стоим с бялата престилка в свинарника и да твърдим, че няма да ни изцапат прасетата, или с подкрепата на други партии - без да коментирам какъв бил Делян Пеевски- да свършим правилните неща за страната?", каза Мирчев.

Той потвърди, че ДБ искат оставката на Калин Стоянов, но зае по-резервирана позиция спрямо поредния скандал в МВР около началника на кабинета на министъра заради връзката му с бившата верига "Лафка", част с бизнесите на Делян Пеевски.

"Истината е, че с този господин аз съм комуникирал като депутат и в рамките на комуникацията нямам забележки, защото беше основно по помощта на Украйна. Реакцията и на министъра, и на въпросния шеф на кабинета беше - трябва да сме честни - съвсем адекватна. Не съм виждал никакви странни действия от негова страна. Което не означава, че той няма връзка с един или друг политик.

Той е работил и в министерството на Божидар Божанов, обиколил е голяма част от министерствата. Чисто професионално, доколкото разбрах, си е свършил добре работата. Без да казвам дали той е човек на някой. Има значение дали е политически обвързан, но шефът на кабинета на министъра е избор на самия министър. Няма как депутатите да бъдат отговорни", обяви Мирчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024