Ивайло Мирчев: Правителство ще има по настояване на Пеевски, а не на Борисов Снимка: © Screenshot: bTV

ГЕРБ и ДПС ще успеят да съставят правителство с помощта на "Има такъв народ" и то ще бъде формирано не заради желанието на Бойко Борисов, а под натиска на Делян Пеевски.

Прогнозата е на Ивайло Мирчев от ПП-ДБ, който беше депутат в няколко от последните Народния събрания, но не успя да влезе в 50-ия парламент.

"Правителството, което ще бъде в момента, той (Борисов) не го иска, то се случва под натиска на Пеевски, защото той има много силно влияние в ГЕРБ," каза Мирчев в ефира на bТV.

Разговорите за кабинет по инициатива на лидера на ГЕРБ започнаха в понеделник с покани към ДПС, ПП-ДБ и "Възраждане", но на тях се отзоваха само представителите на ДПС.

В мотивите за отказа на ПП-ДБ се посочва, че подходът на ръководството на ГЕРБ "няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната."

"Борисов много добре знае, че управление с Делян Пеевски ще му нанесе огромни щети. Пеевски в момента притежава съдебната система, службите, МВР. Сега ще си има и правителство," коментира Ивайло Мирчев.

По думите му в началото на управлението с ГЕРБ от ПП-ДБ са подозирали за "тясната симбиоза" между Борисов и Пеевски.

"Не знаех обаче, че когато влизаш в кабинета на г-н Борисов, виждаш до него г-н Пеевски, и решенията там се вземат заедно," обясни бившият депутат.

Самият той е имал два разговора с лидера на ДПС досега.

"Аз съм говорил с Пеевски само по темата оръжия за Украйна, а Христо Иванов - само по темата "конституция", заяви Мирчев.

Той видя като основна грешка на своята формация в това, че не е било обяснено на избирателите "защо заедно с ГЕРБ подкрепихме едно правителство" и този проблем не е бил само комуникационен.

Според Мирчев след изборите партньорите "Да, България" и ДСБ в коалицията "Демократична България" ще трябва "да погледнат повече надясно".

"Загърбихме дясното. Нещо, което в следващите месеци ще се промени, но тази промяна не означава разделяне в голямата коалиция", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024