Всички ще сме пред екраните на 4 април - изборен ден, какъвто досега не сме преживявали. Това е първият ключов вот в условията на Covid-пандемия, а усложненията около провеждането му вече поставят на изпитание както гласоподавателите, така и администрацията.

Прогнозите са още по-условни от предходни години заради включването на нови играчи, очакваната висока активност на българите зад граница и несигурността около здравната криза. Резултатът от гласуването, както винаги, ще е предопределящ за посоката на развитие на България.

Арената на това споделено преживяване ще бъде в студиата на големите телевизии, радиа и онлайн-медии, които са се подготвили за десетки часове жива продукция.

bTV ще започне отразяването на изборния ден от 7 сутринта с екипа на "Тази неделя" - Жени Марчева, Диана Любенова и Александра Кръстева. Сред събеседниците им до 12 ч. ще бъдат: цигуларят Васко Василев, треньорът на националния отбор по баскетбол Росен Барчовски, чийто тим успя да се класира на Европейско първенство за първи път от 10 години, волейболната легенда Владо Николов, "златните момичета" Любомира Казанова и Невяна Владинова, певицата Камелия и др.

От 16 ч. ще започне студиото с водещи Антон Хекимян и Светослав Иванов, при които ще можем да гледаме коментарите на най-добрия български боксьор Кубрат Пулев, номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова (с първо интервю на политическа тема), както и проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Пирогов".

Д-р Абдулах Заргар от болницата в Исперих, който само преди седмици получи българско гражданство след активната кампания в негова подкрепа, ще влезе в студиото на bTV малко след като гласува за първи път на парламентарните избори.

Официалният край на изборния ден ще покаже и първите резултати от екзитполовете на "Алфа рисърч" и "Маркет линкс". Вечерното студио ще продължи с мнения на икономисти, журналисти, политически анализатори др.

В БНТ изборният ден ще започне със сутрешния блок от 6:55 ч., като изданието на "Денят започва с Георги Любенов" е програмирано с начален час 9:00. Директорът на "Сатиричния театър" Калин Сърменов, банкерът Левон Хампарцумян, психологът Ани Владимирова, журналистите Валерия Велева и Константин Вълков, политическият PR Нидал Алгафари са част от събеседниците.

От 15:45 ч. тръгва "Избори 2021: Очакването" с водещи Добрина Чешмеджиева и Аделина Радева, които ще разговярт с актьорите Роберт Янакиев, Александър Сано и Филип Аврамов, лекаря от "Пирогов" д-р Калоян Чилингиров и учителя Христо Господинов. Студиото ще продължи с разговор със Стефан. А Щерев, Георги Милков, Димитър Павлов, Бойко Василев, Димитър Стоянович и Драгомир Симеонов.

От 18:40 ч. Бойко Василев и Аделина Радева ще водят студиото "Избори 2021: Развръзката". Първите прогнозни данни за изборите ще са на "Алфа рисърч" и "Галъп интернешънъл Болкан", а коментарът ще дойде от "класическия" състав от социолози и политолози като Андрей Райчев, Антоний Гълъбов, Антоний Тодоров, Огнян Минчев, Харалан Александров и др.

„България избира“ е мотото на изборния ден на Нова ТВ на 4 април. Сутрешният блок ще се води от Даниела Тренчева и Христо Калоферов, като все още няма публична информация за събеседниците извън обещанието за "авторитетни анализатори, лидери на обществено мнение и популярни личности".

15:45 ч. е началният час на студиото на "Неделята на Nova" с Мая Костадинова, а от 17:50 ч. Виктор Николаев и Николай Дойнов ще поемат програмата до края на изборния ден с прогнозните резултати и анализите на живо.

Нова ТВ ще работи с данните на социологическите агенции "Тренд" и "Галъп".

БНР е подготвило свое изборно студио, което ще започне веднага след вечерния осведомителен бюлетин от 18 ч. Екзитпол-резултатите ще са на "Галъп", като се очакват коментарите на социолози, политолози, експерти, представители на ЦИК и на политическите сили.

"Дарик радио" също ще се включи в отразяването и анализа на резултатите от парламентарните избори, като "Изборната нощ" на медията ще започне в 18:30 ч. на 4 април. Водещият Константин Вълков (програмният директор на радиото и новият глас на "Седмицата") ще разговаря с политолога Мила Мошелова, режисьора Стоян Радев, бившия директор на БНТ Коко Каменаров, фотографа Михаил Заимов, журналистката от "Епицентър" Валерия Велева, и др.

На 4 април за първи път екипите на "Дневник" и "Капитал" ще направят специално предаване за отразяването на изборите, в което ще участват банкера Мартин Заимов, рекламистът Радослав Бимбалов, икономистът Евгений Кънев, Весела Чернева (ЕСВП), юристите Вержиния Велчева и Даниел Вълчев (декан на Юридическия факултет на СУ), журналистите Веселин Дремджиев и Миролюба Бенатова, политолозите Евгений Дайнов и Даниел Смилов, Магдалена Малеева и Димитър Коцев-Шошо, и др.


"Най-лесно е да обещаеш миналото: Ще бъдеш, какъвто беше"

ЦИК: Карантинираните могат да гласуват в секциите, но "на своя отговорност"

"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024