Снимка: © Getty Images

30% от гласувалите българи на възраст между 18 и 30 г. са дали подкрепа за „Има такъв народ“, която стана първа политическа сила след парламентарните избори на 11 юли.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, според което 19% от хората в тази възрастова група, които са гласували на предсрочния вот, са подкрепили „Демократична България“. Следват ГЕРБ с 15%, ДПС с 12 на сто, БСП с 6% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 3 на сто.

„Най-голяма динамика трябва да очакваме сред младите, които тепърва формират политическите си възгледи, политизират се, следят случващото се и спрямо това правят избора си. Виждаме много силен младежки вот, очаквахме по-ниска избирателна активност сред младите", коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред bTV.

Той добави, че вече се е оформила тенденция ИТН да е „фаворит на най-младото поколение“. „Важната промяна, която наблюдаваме след 4 април, е, че те успяват да пробият и в средните поколения, за сметка на подкрепата към ГЕРБ. Партията на Борисов все пак запазва най-силното си влияние във възрастовата група 30-60 г.

Данните показват, че там коалицията ГЕРБ-СДС води с 2 процентни пункта пред ИТН – 25% срещу 23%. „Демократична България“ достига до 14 на сто от гласувалите български граждани на възраст между 30 и 60 г., ДПС – до 12%, БСП – до 10%, а „Изправи се! Мутри вън!“ – до 6 на сто.

„ГЕРБ проби и запазва пробива си на тези избори при възрастните над 60 години“, казва Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“. „Наблюдаваме изместване на профила на средния избирател на ГЕРБ в по-високата възраст. По-малко хора гласуват за тях в София, но се увеличават гласовете им в другите населени места, имаме изместване към провинцията", добавя тя.

БСП все пак запазва преднината си в групата 60+, тъй като най-голяма част от електората на левицата са представители на този възрастов фрагмент. 28% от тези гласоподаватели на 11 юли са подкрепили социалистите, а 26 на сто от тях – ГЕРБ-СДС.

„Има такъв народ“ достига до 12 на сто от хората в групата 60+, гласували на последните избори, докато резултатите на ДПС, ДБ и ИСМВ са съответно 10%, 9% и 5%.

22,7% от българите с висше образование, гласували на 11 юли, са подкрепили „Демократична България“. Коалицията с лидер Христо Иванов е първа в този сегмент пред ГЕРБ-СДС с 22,5%, сочат данните на „Маркет Линкс“, а според социолозите това е напълно „логично“.

Там ИТН достига до 22,2% от гласоподавателите на 11 юли, а БСП, ИСМВ и ДПС отбелязват съответно 11,4%, 5,2% и 5,1%.

Най-голям процент от гласувалите с основно образование са подкрепили ДПС – 41 на сто, 24,8% от тях са дали гласовете си за БСП, а 15% - за ГЕРБ-СДС.

В малките градове, според данните на „Маркет Линкс“, най-голяма подкрепа има за ГЕРБ-СДС – 27,7%. След тях са ДПС, които спечелиха вота в 5 области от страната (22%), ИТН с 18,3% и БСП с 12,5 на сто.

„Ключовото на 4 април беше пробивът на ДБ в София, тази ситуация се възпроизведе и на тези избори, но коалицията се справи и с това да пробие извън столицата. Важно е да се отбележи, защото очевидно има начална тенденция за промяна на нагласите на избирателите в провинцията“, казва Геновева Петрова.

ДБ има 7,7% подкрепа в малките градове, но в София, където отново спечели в два от три МИР, води пред останалите с 29,2%. ГЕРБ-СДС са генерирали 19,8 на сто подкрепа в столицата, а ИТН изпреварват БСП – 18,5% срещу 10,9%.

„В селата и малките градове вотът е свързан с бита и начина на живот на хората – новите партии не споделят това като ежедневие и начин на живот, за да стигнат до електорат там. Има традиционна симпатия към БСП и ДПС, коментира Живков.

Според „Маркет линкс“ – „Има такъв народ“ ще получи 65 мандата в 46-ото Народно събрание, а ГЕРБ-СДС – 63. За БСП местата ще са 36, за ДБ – 34, за ДПС – 29, а за ИСМВ – 13. Окончателните резултати обаче трябва да бъдат обявени от ЦИК в четвъртък. Според социолозите има възможност един или два мандата да преминат от една при друга партия заради системата с остатъците.


Прочетете още:

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси

Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България

Резултати от вота в чужбина: "Има такъв народ" печели убедително


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос