Избори 2021: Кой как гласува според възраст, образование и населено място Снимка: © Getty Images

30% от гласувалите българи на възраст между 18 и 30 г. са дали подкрепа за „Има такъв народ“, която стана първа политическа сила след парламентарните избори на 11 юли.

Това показва проучване на „Алфа Рисърч“, според което 19% от хората в тази възрастова група, които са гласували на предсрочния вот, са подкрепили „Демократична България“. Следват ГЕРБ с 15%, ДПС с 12 на сто, БСП с 6% и „Изправи се! Мутри вън!“ с 3 на сто.

„Най-голяма динамика трябва да очакваме сред младите, които тепърва формират политическите си възгледи, политизират се, следят случващото се и спрямо това правят избора си. Виждаме много силен младежки вот, очаквахме по-ниска избирателна активност сред младите", коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“ пред bTV.

Той добави, че вече се е оформила тенденция ИТН да е „фаворит на най-младото поколение“. „Важната промяна, която наблюдаваме след 4 април, е, че те успяват да пробият и в средните поколения, за сметка на подкрепата към ГЕРБ. Партията на Борисов все пак запазва най-силното си влияние във възрастовата група 30-60 г.

Данните показват, че там коалицията ГЕРБ-СДС води с 2 процентни пункта пред ИТН – 25% срещу 23%. „Демократична България“ достига до 14 на сто от гласувалите български граждани на възраст между 30 и 60 г., ДПС – до 12%, БСП – до 10%, а „Изправи се! Мутри вън!“ – до 6 на сто.

„ГЕРБ проби и запазва пробива си на тези избори при възрастните над 60 години“, казва Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“. „Наблюдаваме изместване на профила на средния избирател на ГЕРБ в по-високата възраст. По-малко хора гласуват за тях в София, но се увеличават гласовете им в другите населени места, имаме изместване към провинцията", добавя тя.

БСП все пак запазва преднината си в групата 60+, тъй като най-голяма част от електората на левицата са представители на този възрастов фрагмент. 28% от тези гласоподаватели на 11 юли са подкрепили социалистите, а 26 на сто от тях – ГЕРБ-СДС.

„Има такъв народ“ достига до 12 на сто от хората в групата 60+, гласували на последните избори, докато резултатите на ДПС, ДБ и ИСМВ са съответно 10%, 9% и 5%.

22,7% от българите с висше образование, гласували на 11 юли, са подкрепили „Демократична България“. Коалицията с лидер Христо Иванов е първа в този сегмент пред ГЕРБ-СДС с 22,5%, сочат данните на „Маркет Линкс“, а според социолозите това е напълно „логично“.

Там ИТН достига до 22,2% от гласоподавателите на 11 юли, а БСП, ИСМВ и ДПС отбелязват съответно 11,4%, 5,2% и 5,1%.

Най-голям процент от гласувалите с основно образование са подкрепили ДПС – 41 на сто, 24,8% от тях са дали гласовете си за БСП, а 15% - за ГЕРБ-СДС.

В малките градове, според данните на „Маркет Линкс“, най-голяма подкрепа има за ГЕРБ-СДС – 27,7%. След тях са ДПС, които спечелиха вота в 5 области от страната (22%), ИТН с 18,3% и БСП с 12,5 на сто.

„Ключовото на 4 април беше пробивът на ДБ в София, тази ситуация се възпроизведе и на тези избори, но коалицията се справи и с това да пробие извън столицата. Важно е да се отбележи, защото очевидно има начална тенденция за промяна на нагласите на избирателите в провинцията“, казва Геновева Петрова.

ДБ има 7,7% подкрепа в малките градове, но в София, където отново спечели в два от три МИР, води пред останалите с 29,2%. ГЕРБ-СДС са генерирали 19,8 на сто подкрепа в столицата, а ИТН изпреварват БСП – 18,5% срещу 10,9%.

„В селата и малките градове вотът е свързан с бита и начина на живот на хората – новите партии не споделят това като ежедневие и начин на живот, за да стигнат до електорат там. Има традиционна симпатия към БСП и ДПС, коментира Живков.

Според „Маркет линкс“ – „Има такъв народ“ ще получи 65 мандата в 46-ото Народно събрание, а ГЕРБ-СДС – 63. За БСП местата ще са 36, за ДБ – 34, за ДПС – 29, а за ИСМВ – 13. Окончателните резултати обаче трябва да бъдат обявени от ЦИК в четвъртък. Според социолозите има възможност един или два мандата да преминат от една при друга партия заради системата с остатъците.


Прочетете още:

Кой кой е сред министрите на Слави Трифонов

Слави, космонавтите и детската мечта на Соломон Паси

Резултатите от изборите по области: "Има такъв народ" отнема територии на ГЕРБ и БСП в България

Резултати от вота в чужбина: "Има такъв народ" печели убедително


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024